Sănătate

Pericolele expunerii la soare în timpul sarcinii

În timp ce încă sunt realizate studii de specialitate, cercetările indică o legătură dintre deficitul de acid folic și expunerea la razele soarelui. De aceea este bine sa limitezi timpul de stat la plajă, atât în timpul sarcinii, cât și în afară ei.

Dr. Silviu Istoc, medic obstetrică-ginecologie ne spune care sunt pericolele expunerii la soare în timpul sarcinii.

Pericole de dezvoltare a fătului

Un studiu publicat într-o ediție din 2005 a constatat că după expunerea la radiațiile UV apare degradarea acidului folic. Deoarece acidul folic este necesar pentru creșterea și dezvoltarea copilului, acesta prezintă un argument solid pentru a rămâne departe de razele soarelui în timpul sarcinii.

„Lipsa acidului folic determină uneori deformări fizice. Obținerea suficientă a acidului folic este deosebit de importantă în timpul primului trimestru. În timp ce legătură dintre expunerea la lumina solară și rănirea fătului nu este complet dovedită, rămânerea în afară soarelui și protejarea corpului este o decizie înțeleaptă în primele luni de sarcina”, explică specialistul.

Probleme legate de sarcină

Excesul de hormoni feminini din organism în timpul sarcinii prezintă probleme specifice pentru pielea ta atunci când este expusă la soare. Melasma, uneori cunoscută sub numele de masca de sarcină, apare atunci când zonă de deasupra buzei devine hiper-pigmentată. În timp ce aspectul se estompează după sarcină, expunerea la lumina soarelui întuneca pigmenții în timpul sarcinii, făcând pielea întunecată mai vizibilă. Expunerea la soare și supraîncălzirea sunt asociate cu greață, amețeli și chiar malformații fizice la copilul în creștere.

„Dacă totuși veți ieși la soare, trebuie să va protejați pielea și copilul în creștere de penetrarea razelor UVA și UVB utilizând o protecție solară adecvată. Protecția solară nu va face rău copilului. Folosiți un SPF de 30 sau mai mult și aplicați din nou la fiecare 2 ore, după transpirație sau după ce ați fost în apa. Dacă este posibil, utilizați haine și pălării pentru a va acoperi pielea și pentru a evită arsurile solare”, afirmă dr. Silviu Istoc.

Ține cont de alternative

În loc să ții cont de razele UVA sau UVB pentru a obține o strălucire arămie în timpul verii, utilizează loțiuni și creme de bronzare fără a-ți pune viață în pericol. Loțiunile de bronzare neobișnuite conțin dihidroxiacetona, care este, în general, sigură. Așteaptă până când cel de-al doilea trimestru va trece, apoi poți utiliza soluții de bronzare sub formă de loțiune, dar nu și de tip pulverizator.

Autobronzantele sub formă de pulverizare provoacă riscuri de inhalare care ar putea provocă dificultăți respiratorii temporare. În schimb, o cremă ușoară de bronzare, care se întuneca în timp ce este folosită, va oferi o strălucire de vară fără a pune în pericol copilul.  

doctorulzilei.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *