Lipsa de mișcare riscă să devină o problemă națională. Conform unui sondaj realizat de Magenta Consulting în primăvara acestui an, 83% din moldoveni nu practică sport deloc. Sedentarismul ce caracterizează majoritatea populației duce la obezitate, precum și la maladii serioase ale inimii și ale coloanei vertebrale.
„Obezitatea este prima consecință a lipsei de mișcare”, susține medicul de familie Angela Matcovschi. Potrivit datelor prezentate în Strategia națională de sănătate publică pentru anii 2014-2020, fiecare al doilea moldovean este supraponderal sau obez. Ponderea persoanelor obeze este mai mare în mediul urban în comparaţie cu cel rural şi e mai mare printre femei decât printre bărbaţi.
„Obezitatea duce la creșterea tensiunii. În consecință, suferă inima”, explică Angela Matcovschi. Este important să menționăm că bolile sistemului circulator reprezintă cea mai frecventă cauză de deces în Republica Moldova. Potrivit medicului, obezitatea provoacă dureri în coloana vertebrală și dereglări ale somnului. De asemenea, kilogramele în plus cresc riscul dezvoltării diabetului zaharat, un sindrom caracterizat prin valori crescute ale concentrației de glucoză în sânge și dezechilibrarea metabolismului. În țară, incidența diabetului zaharat este relativ înaltă şi manifestă o tendinţă de creştere, crescând de la 145 cazuri la 10 mii de locuitori în anul 2008 la 201 cazuri în anul 2012.
Tot mai mulți specialiști semnalează lipsa infrastructurii care ar favoriza practicarea sportului. Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică, numărul total de spații sportive pe regiuni este în descreștere. Numărul terenurilor amenajate cu tribune de peste 150 de locuri a scăzut, din 2011 până în 2013, cu 79 de unități. La fel de îngrijorătoare este descreșterea numărului de centre de sport private de la 48 - în 2011, la 25 - în 2013. „Mulți își doresc, dar nu au unde. A ieși în stradă și a respira gaze de eșapament nu este o soluție”, susține Angela Matcovschi. În acest sens, Ministerul Tineretului și Sportului a formulat o strategie de dezvoltare a culturii fizice şi sportului pentru anii 2015-2020. Conform proiectului, vor fi extinse secțiile sportive școlare, vor fi derulate campanii de mediatizare a importanței sportului, va fi dezvoltată infrastructura. De asemenea, ministerul își propune să construiască un stadion național, precum și Palatul Sporturilor din Chișinău.
„Lipsa de mișcare este și mai periculoasă în combinație cu o alimentație nesănătoasă. Ne lipsește cultura alimentației corecte”, explică antrenoarea Irina Gurgurov. Consumul excesiv de produse bogate în grăsimi, sare şi zahăr în combinaţie cu modul sedentar de viaţă duc la obezitate, hipertensiune arterială şi declanşarea diferitelor boli. O dietă variată, cu multe fructe și legume proaspete în combinație cu practicarea zilnică a sportului asigură buna funcționare a organismului.
|
Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în explozia de la un depozit de muniţii din 2014, au anunţat sâmbătă premierul Andrej Babis şi ministrul de externe Jan Hamacek,...
( ) Citeşte tot articolulPentru mine, partea tristă a sărbătorilor naţionale constă în aceea, că mulţi, prea mulţi moldoveni, nu vor fi acasă pe 27 şi 31 august.
( ) Citeşte tot articolul132000 de doze de vaccin au trecut acum Prutul și vor ajunge în curând la Chișinău. Mulțumim, România, pentru donația generoasă care ne permite să extindem categoriile de persoane vaccinate.
( ) Citeşte tot articolul