Actualitate

Persoana care-i scrie discursurile Maiei Sandu este criticată de un analist politic

Aici sunt cateva extrase din discursul de la Vilnius al Maiei Sandu:

1. "Astăzi ne confruntăm cu încercări de a împărți din nou Europa de Est în sfere de influență. Aceste tentative sunt deghizate în mai multe forme. Ultima încercare se referă la o tranzacție de putere în legătură cu Moldova, care ar putea fi apoi replicată și altor state din regiune, în mod special Ucrainei."

La ce fel de tranzactii se refera premierul? La "planul Kozak". Daca da, atunci acest lucru s-a intamplat acum 16 ani in urma. Iar daca se face aluzie la discutiile din Presedintele Dodon si oligarhul Vladimir Plahotniuc, inclusiv despre "federalizarea" Moldovei, atunci de ce sa nu precizam acest lucru?

2. "Nu vom accepta un astfel de plan. Vedem diferit soluționarea acestui conflict. În primul rând, trebuie să combatem infracțiunile și contrabanda care au avut loc prin intermediul acestei regiuni cu participarea foștilor oficiali moldoveni, să asigurăm libertatea de mișcare și respectarea drepturilor omului, să deschidem oportunități economice și să oferim regiunii diverse stimulente economice bazate pe producție și comerț, nu pe contrabandă și fraudă. Doar atunci putem analiza o soluționare politică a conflictului."

Din acest paragraf s-ar subintelege ca solutia politica a conflictului transnistrean nu va avea deloc curand, iar prin oferirea de "oportunitati" de tot felul fara de schimbarea contextului democratic, ideatic, mediatic etc, nu se va intampla nimic altceva decat consolidarea regimului separatist.

3. "Am beneficiat cel mai mult de Acordul de Asociere și de accesul la comerțul liber pe piața UE"

Am beneficiat cel mai mult in comparatie cu cine? Cu Ucraina sau cu Georgia? A vinde 70% din bunurile produse pe o singura piata nu este tocmai bine, chiar daca inseamna renuntarea la relatiile comerciale cu Rusia, puternic politizate si chiar opresive. Orice dependenta de o singura piata implica riscuri. Circa 40% din exporturile ucrainene merg pe piata UE, spre deosebire de cele moldovenesti care ajung la 70%. Dar vecinul nostru exporta bunuri ce variaza de la productie industriala pana la produse de origine animala, inclusiv carne de pui si lactate. Moldova nici dupa 5 ani de la DCFTA nu este capabila sa exporte lapte sau carne de pui.

4. "Dar a venit momentul să încetăm să considerăm alegerea noastră suverană de integrare în UE ca o amenințare și un joc cu sumă nulă și cred că a venit momentul ca Uniunea Europeană să ofere o foaie de parcurs mai ambițioasă pentru extinderea UE către țările care au făcut această alegere pentru ele însele și sunt gata să implementeze un program de reforme ample."

Probabil, este unul din cele mai dificile paragrafe din discurs. Cine considera ca alegerea Moldovei de integrare in UE este amenintare sau joc cu suma nula? Rusia sau Socialistii? Sau ambele? De ce a venit momentul ca UE sa ofere ceva mai mult? In baza carui criteriu este stabilit acest lucru, mai ales cand Moldova inca trebuie sa demonstreze ca livreaza reforme, intr-un nou context politic.

Sunt siguri ca aceste intrebari, toate sau cateva, au aparut si la acele persoane care au ascultat discursul premierului.

https://www.facebook.com/dionis.cenusa/posts/10156516935593133
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *