Actualitate

Persoane sus-puse, implicate în achiziţionarea cărnii de cal pentru grădiniţe

Agentul economic „GrefComerţ”, încă în 2007, a câştigat licitaţia de aprovizionare cu produse alimentare a tuturor instituţiilor preşcolare din capitală, finanţate de la bugetul municipal. După scandal, contractul a fost reziliat, agentul economic urmând să fie penalizat juridic pentru încălcarea comisă. „GrefComerţ” va fi introdus în „lista neagră”, ceea ce-l privează de dreptul de a mai participa la procedura de achiziţii publice.
În mai multe instituţii au fost iniţiate anchete interne pentru depistarea complicilor. Tatiana Tverdohleb, şefa Direcţiei educaţie, a declarat că toţi reprezentanţii din grădiniţe au scris explicaţii şi vinovaţii de neglijenţă sau de implicare în această schemă vor fi sancţionaţi. Galina Bostan, pretorul sectorului Ciocana, a menţionat că neajunsul licitaţiilor e că, în loc să se tragă atenţia la calitate, de obicei, învingătoare devine firma care propune cel mai mic preţ. Consilierul Lilian Carp a propus ca să se facă tot posibilul ca în grădiniţe şi şcoli să fie consumată doar carne de pui.

Constantin Râmiş, medic sanitar-şef al capitalei, a menţionat că principalul vinovat în acest caz este Serviciul veterinar din Ialoveni, al cărui reprezentant trebuia să fie prezent la sacrificarea animalelor şi care a aplicat pe carnea de cal ştampila „carne de bovină”. Iurie Codreanu, şeful Direcţiei sanitar-veterinare, a menţionat că angajaţii grădiniţei nu puteau să observe cu ochiul liber ce fel de carne este. Reprezentanţii Centrului veterinar Ialoveni au evitat să spună dacă sunt sau nu implicaţi în această schemă. În prima jumătate a zilei de ieri au tot amânat să ne ofere o explicaţie motivând că şeful laboratorului nu este la serviciu. După-amiază, în genere, nu au mai răspuns la telefon.
Luminiţa Suveică, şef-adjunct la Direcţia municipală a sănătăţii, a menţionat că pentru copii carnea de cal este contraindicată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *