Actualitate

Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, izolarea la domiciliu e obligatorie, nu e zonă de discuţie

"Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”

Întrebat dacă este o chestiune de zile până să apară și în România primul caz de coronavirus, Adrian Streinu-Cercel a afirmat că este foarte greu de anticipat, dar că la această oră nu există nicio persoană contaminată în țară. "În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare".

Potrivit medicului, coronavirusul se transmite relativ simplu – prin contact direct, pe cale aerogenă: "Dacă o persoană purtătoare strănută în mână și pune mâna pe o suprafață nu face decât să lase virusul pe masă. Vine altă persoană care pune mâna în acel loc, apoi duce mâna la nas sau la gură și se poate contamina".

Managerul Institutul de Boli Infecțioase "Matei Balș” afirmă că trebuie să ne spălăm des cu apă şi săpun și să evităm să mai ducem mâna la faţă. În ceea ce priveşte eficienţa soluţiilor antibacteriene, medicul a spus: "Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”.

"Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie"

El a spus că există kituri de testare în toate cele cinci spitale din țară desemnate să managerieze situaţia: "Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste, deci 150 de pacienți pot fi verificați. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate".

Întrebat despre perioada de carantină pentru persoanele care vin din zonele afectate, Streinu-Cercel a precizat că încă sunt luate în calcul cele 14 zile, deşi sunt discuţii că aceasta ar trebui să fie mai lungă.

"Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, izolarea la domiciliu e obligatorie, nu e zonă de discuţie. Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a adăugat medicul.

La ora 12.00 este programată o reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, la sediul Ministerului Sănătății. La ora 14.00, are loc întrunirea Comitetului pentru situații de urgență, la Ministerul Afacerilor Interne, la care vor participa și reprezentanții Ministerului Sănătății.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *