Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Actualitate 24 Octombrie 2017, ora 15:51

Persoanele cu deficiențe de auz sunt vulnerabile în instanțele de judecată

Marime Font

 
 
 

Persoanele cu deficiențe de auz sunt vulnerabile în instanțele judecătorești întrucât nu beneficiază de o justiție care ar sta la baza respectării drepturilor omului. Chiar dacă instanța de judecată este obligată să le asigure din oficiu un interpret în limbajul semnelor, acest lucru nu se întâmplă de cele mai multe ori.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD), Vitalie Meșter, a menționat că Republica Moldova s-a angajat să asigure drepturile fundamentale ale omului, indiferent de religie, limbă, sex, etnie sau o dizabilitate a persoanei, iar subiecții de drept, adică notarii, judecătorii, avocații sunt cei care trebuie să acționeze în spiritul legii.

În conferință a fost relatat cazul Verei Cebotari, care s-a pomenit cu executorul judecătoresc la ușă, cerându-i să părăsească apartamentul în care locuia. Deși a fost parte a unui proces de judecată, femeii nu i s-a asigurat un interpret în limbajul mimico-gestual la nicio etapă a acestui proces și, respectiv, nu a putut să-și susțină cauza în fața magistraților.Alexandru Cebănaș, avocat, spune că au fost depuse mai multe cereri în diferite instanțe, inclusiv la Procuratură, pentru a documenta legalitatea acțiunilor actorilor implicați în cazul Verei Cebotari. „Nu găsesc explicații de ce nu se asigură interpreți de semne în instanțele de judecată. Nici în procedura de revizuire nu avea un interpret de semne. Chiar dacă Constituția asigură acest drept și există interpreți de semne autorizați pe teritoriul Republicii Moldova. Procedura de executare a avut loc tot fără translatorul de semne. La acest moment suntem în proces de judecată prin care cerem anularea mai multor acte și documentarea acțiunilor mai mulți actori implicați în cazul respectiv”, a spus avocatul.

Ala Bargan, specialist al Asociației Surzilor din Republica Moldova, spune că prezența interpreților în instanța de judecată este foarte importantă. Chiar dacă aceștia nu sunt suficienți (sunt autorizați 17 interpreți), este posibil să se asigure prezența lor la toate ședințele de judecată unde este nevoie. Instanța nu trebuie decât să solicite acest lucru cu o săptămână-două înainte de proces.

Anual în jur de 300-400 de persoane cu dizabilități solicită servicii de asistență juridică.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md