Ultima oră

Persoanele cu deficienţe de vedere vor putea vota în mod secret la viitoarele alegeri

Autorităţile intenţionează să renunţe la votul asistat pentru această categorie de alegători prin utilizarea unui plic şablon, în care va fi introdus buletinul de vot, a declarat pentru IPN secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir.

Plicul va fi perforat în limbajul Braille, iar în dreptul fiecărui candidat, în partea dreaptă, vor fi perforate găuri care corespund cu circumferințele pentru stampila „votat”. Alegătorul va putea găsi numele candidatului prin pipăit și va putea aplica stampila „votat” direct pe buletin, fără să aibă nevoie de un însoţitor în cabina de vot. După ce îşi va exercita dreptul la vot, va scoate buletinul din plic, îl va plia, după care va fi ajutat să-l arunce în urna de vot.

Modalitatea respectivă de votare a fost testată în municipiul Chişinău la alegerile parlamentare din 2010. Asociaţia Orbilor din Moldova urmează să prezinte la CEC lista secţiilor de votare la care vor vota persoane cu deficienţe de vedere şi în acele localităţi vor fi distribuite astfel de plicuri. Costurile vor fi acoperite din bugetul de stat.

Andrei Volentir a mai spus că se discută cu donatorii şi partenerii externi finanţarea unui proiect care prevede procurarea unor rampe de acces pentru localităţile unde este înregistrat un număr mare de persoane cu mobilitate redusă. De asemenea, autoritatea electorală centrală îşi propune să uniformizeze cabinele de vot şi să asigure cabine speciale, mai spaţioase, pentru persoanele în scaun rulant.

Data alegerilor parlamentare nu a fost stabilită oficial, dar în discursurile politicienilor este pomenită data de 30 noiembrie.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *