Social

Persoanele nevoiaşe pot solicita ajutor pentru perioada rece a anului

Familiile cu un venit global mediu mai mic decât 1024 lei, pensionarii, invalizii, șomerii, cei care îngrijesc un copil mai mic de 3 ani ori un membru al familiei cu grad de invaliditate, precum și familiile defavorizate beneficiare de ajutor social pot solicita ajutor pentru perioada rece.

Pentru a beneficia de acest ajutor, membrii familiilor trebuie să depună o cerere la asistentul social din primăria localităţii sale. În baza datelor declarate de familie în cerere, direcţia/secţia raională asistenţă socială şi protecţie a familiei, decide ulterior asupra dreptului familiei de a beneficia de acest ajutor.

Anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului cu privire la modificarea și completarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, au fost revizuite caracteristicile și punctajul aferent pentru evaluarea bunăstării familiei. Astfel, din lista bunurilor a fost exclus televizorul alb-negru, telefonul și bicicleta. Totodată, în cazul pensionarilor și altor categorii vulnerabile care dispun de televizoare și frigidere de modele vechi, punctajul pentru acestea a fost redus la minimum astfel încât să nu influențeze indicatorii generali pentru calificare.

O altă modificare vizează familiile cu membri inapți de muncă. Astfel, au fost excluse la calcularea venitului global al familiei veniturile obţinute din activitatea agricolă a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), gospodăriilor casnice auxiliare sau activităţilor bazate pe folosirea terenurilor agricole pentru familiile formate doar din membri inapţi de muncă: copii; persoane încadrate în grade de dizabilitate; persoane care au împlinit vârsta de 62 ani. De asemenea, este ignorată suma de 120 lei pentru fiecare membru al familiei care realizează venituri obținute din drepturi salariale.

În prezent, la Ministerul Finanțelor, este analizată propunerea privind majorarea venitului global mediu al unei familii și ajutorului pentru perioada rece a anului. Dacă proiectul va fi adoptat de guvern, începând cu luna noiembrie curent beneficiarii de ajutor pentru perioada rece a anului vor primi câte 250 lei lunar. Anul trecut valoarea acestuia a fost de 200 de lei.

Ajutorul pentru perioada rece a anului a fost introdus din ianuarie 2011. Anul trecut au beneficiat de ajutor pentru perioada rece 110 mii de familii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *