Carte

Personalitatea zilei. Herta Müller – singura femeie originară din România care a luat premiul Nobel

A studiat Literatura germană și română la Universitatea din Timișoara. În timpul studiilor a aderat la grupul Aktionsgruppe Banat care era forma din scriitori germani și români care pledau pentru libertatea de expresie în plin regimul ceaușist.

După absolvirea facultății, s-a angajat ca traducătoare la o uzină, de unde a fost dată afară pentru că nu a vrut să colaboreze cu Securitatea. Între timp, a scris un volum de povestiri scurte întitulat Niederungen (Șesuri). Dar din cauza cenzurii a reușit să-l publice abia în 1982 într-o formă trunchiată. Doi ani mai târziu a urmat Drückender Tango (Tangoul tăcerii). Ambele cărți descriu ipocrizia vieții de la țară și marginalizarea persoanelor nonconformiste din mediul rural. Ea a scris despre mentalitatea fascistă a minorității germane, intoleranță și corupție. Nu este surprinzător că, drept urmare, acuzațiile au curs gârlă, pentru că distrugea imaginea idilică a satului german din România. După ce a participat la un târg de carte din Frankfurt unde a criticat în mod public regimul lui Nicolae Ceaușescu, i s-a interzis să mai publice în România. Ea a continuat totuși să scrie, în pofida faptului că autoritățile românești exercitau presiuni tot mai mari asupra ei. În 1987 ea a emigrat în Occident cu soțul ei Richard Wagner și în final s-a stabilit la Berlin. 

Herta Müller a fost propusă de câteva ori la Premiul Nobel pentru literatură. După ce a fost nominalizată pentru a treia oară, prestigiosul premiu i-a fost decernat pe 8 octombrie 2009 , pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *