Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:40
Abonamente
 
 
 

Muzică 24 Iunie 2014, ora 07:04

Personalitatea zilei. Ion Pavalache

Marime Font

Ion Pavalache s-a născut pe 24 iunie 1927 la Chișinău. 

 A studiat la Seminarul Teologic din Chișinău, apoi la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din București (1947-1952) cu Ioan Chirescu (solfegiu), I. Dumitrescu (armonie), M. Negrea (contrapunct), T. Ciortea (analize), Theodor Rogalski (orchestrație), Z. Vancea (istoria muzicii), Harry Brauner (folclor), D. Botez și I. Vicol (dirijat). Activitatea sa s-a împărțit între sfera concertistică și cea didactică.

Maestrul Pavalache a desfășurat o bogata activitate de organizare și conducere ca asistent la Conservatorul din București, corist (1952-1958), secretar muzical la Filarmonica bucureșteană "George Enescu" (1952-54) și la Operei Române din București (1954-56), precum și ca dirijor al Corului Operei (1958-1968) și director al Operei Române din Iași (1968-1975). I-a urmat lui G. Pascu la conducerea destinele Corului "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii de Stat Moldova din Iași timp 32 de ani (1958–1990) ; a inițiat și a pregătit corurile reunite ale Operei și Filarmonicii ieșene, "reușind să impună ansamblul între cele mai valoroase coruri de filarmonică din România". Pe deasupra, a fondat și condus (1970-2007) Corului "Camerata" al profesorilor (Casa corpului didactic) din Iași.În calitate de profesor (1960-2007), Maestrul Pavalache a activat la Conservatorul bucureștean, apoi la cel din Iași (Universitatea de Arte "George Enescu").

A fost cetățean de onoare al orașului Villeréal, Franța. 

Ion Pavalache s-a stins din viață în 2007.

Sursa: Wikipedia

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md