Personalitatea zilei. Mihail Grecu, artistul care a revoluționat pictura moldovenească

publicat în Artă pe 11 Februarie 2014, 07:09

Mihail Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916 în sudul Basarabiei, în satul Faraonovca (astăzi regiunea Odesa). A învățat la școala normală din Cetatea Albă, avându-l ca profesor de desen pe Rostislav Ocușco. 

În perioada 1937-1940 a studiat la Academia de Arte Frumoase din București, iar după Al Doilea Război Mondial a studiat la Colegiul republicat de arte I. Repin din Chișinău (în prezent Colegiul republican de arte plastice Al. Plămădeală).  În 1947-1948 frecventează lecțiile de pictură la Școala de Arte, atelierul lui I. Hazov, Chișinău. 


Ospitalitate (1966-1967)


Recruții (1965)


Fetele din Ceadâr-Lunga (1960)

Format în spațiul culturii românești, Mihai Grecu a fost considerat un inovator și o "personalitate complexă și extrem de dotată", care a revoluționat artele plastice din Moldova, rămânând în același timp pe terenul fertil al tradiției românești. Considerat un colorist pasionat, căutător de armonii inedite, pictura lui Mihai Grecu prezintă interes și prin inovații tehnologice (colajul, coloranți fluorescenți, efecte "metalice"). Tablourile sale Ospitalitate, Recruții, Zi de toamnă, Cina în câmp, Moara veche și Fetele din Ceadâr-Lunga au intrat în colecția de aur a picturii moldovenești.

Sursa: Wikipedia