Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Artă 9 Decembrie 2014, ora 07:01

Personalitatea zilei. Vladimir Ocușco, un pictor al peisajului basarabean și al Chișinăului vechi

Marime Font

Vladimir Ocușco s-a născut pe 7 februarie 1892 în orașul Oșmeni, regiunea Grodno. 

A studiat pictura la Academia de Arte din Sanct-Petersburg, atelierul lui P. Cistiakov şi F. Rubo (1880-1886). La Chișinău s-a stabilit în 1897. Aici preia conducerea Şcolii de Desen. Timp de 22 de ani, Ocușco s-a ocupat intens de roblemele organizării ştiinţifico-metodice a şcolii; obţine o încăpere nouă cu cinci săli luminoase pe strada Şmidt, 119. Au fost deschise 3 clase, unde elevii învăţau arta desenului, pictura şi compoziţia, precum şi un curs teoretic de artă plastică. În afara orelor se practicau excursii în natură, unde elevii făceau studii, crochiuri, schiţe, etc. V.Ocuşco insufla elevilor principiile metodei realiste de studiere şi reprezentare a caracterelor naturii, promovând ideea armoniei dintre fond şi formă. În noile condiţii a fost posibilă organizarea unui muzeu, a unei biblioteci, precum şi a unui fond metodic completat cu cele mai reuşite lucrări de studiu. Din iniţiativa lui Ocuşco V. la Chişinău în 1903 apare Societatea amatorilor de artă din Basarabia, care în anii 1903 – 1911 a organizat şase expoziţii, ce s-au bucurat de un mare succes.

Ca pictor, Vladimir Ocușco îndrăgește peisajul. Tablourile sale sunt dedicate naturii Basarabiei și vieții rurale. În 1904 ajunge în Elveția cu ocazia participării la o conferință a profesorilor de desen. Munții cu vârfurile înzăpezite l-au inspirat să producă o serie de picturi cu peisaje alpine. Nu mai puțin interesante sunt imaginile Chișinăului vechi cu străzi înguste și case mici pe care le-a imortalizat pictorul. Vladimir Ocușco a elaborat proiectul restructurării școlii de desen într-un colegiu de  artă. În 1919, pictorul s-a stins din viață și conducerea școlii a fost încredințată lui Alexandru Plămădeală. 

Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md