Internațional

Perspectivele europene ale RM sunt clare, iar acţiunile trebuie să aibă finalitate

În opinia ministrului, prezenţa în capitala ţării noastre a reprezentanţilor din 24 de state-membre ale Uniunii Europene „demonstrează interesul, dar şi aprecierea pentru efortul pe care l-am depus în decursul acestui an”. „Deşi discuţiile în acest grup informal au o valoare de ansamblu pentru perspectiva relaţiilor noastre, am reuşit totuşi să punctăm nişte elemente foarte precise. Prima concluzie este recunoaştere politicilor de reforme şi faptul că am reuşit să asigurăm o armonie între declaraţii şi acţiuni. Graţie acestor eforturi se întrevede acum o perspectivă clară de integrare europeană”, a comentat Iurie Leancă.

El a mai spus că printre problemele abordate la Chişinău au fost cele ce ţin de vize, de liber schimb sau de Parteneriatul Estic. În ceea ce priveşte zona de liber schimb, pe 10 octombrie RM urmează să primească recomandările Comisiei Europene (CE), toate statele-membre fiind gata să ofere mandatul CE pentru a porni respectivele negocieri. Leancă a amintit şi de declaraţia comisarului european pentru Extindere şi Vecinătate, Stefan Fule, potrivit căruia RM a devenit în acest an cel mai dinamic partener în Parteneriatul Estic, „ceea ce ne va permite să fim trataţi diferenţiat”. De asemenea, a subliniat precizarea ministrului de Externe al Italiei, Franco Frattini, despre adoptarea unei foi de parcurs în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu RM: „Atât timp cât Moldova va îndeplini condiţiile care-i sunt înaintate vom putea vorbi despre termene foarte exacte pentru ridicarea vizelor cetăţenilor RM”.

Ministrul moldovean de Externe îşi pune mari speranţe în Ungaria şi Polonia, care vor fi următoarele ţări ce vor prelua preşedinţia UE în ianuarie, respectiv, în iulie. „Sunt două state care au cunoştinţe istorice profunde în regiune şi cu care avem bune relaţii. Personal, nu exclud că pe timpul preşedinţiei poloneze, când vom fi mai maturi, cu tema de acasă făcută, să aplicăm oficial pentru a putea beneficia de prevederile Tratatului de la Roma”.

De un singur lucru mai depinde ca elanul pe care şi l-a luat ţara noastră spre UE să nu fie oprit. Iar acest lucru ţine, după cum a observat ministrul Leancă, de viitoarea guvernare „care va trebui să aibă aceeaşi voinţă politică, aceleaşi resurse pe care să şi le pună la dispoziţie şi să realizeze aceleaşi politici”.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *