Actualitate

Perspectivele si riscurile Aliantei pentru Integrare Europeana

Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) va avea sorti de izbanda numai in cazul in care va raspunde asteptarilor electoratului. Deocamdata, doar denumirea coalitiei si instalarea Guvernului Filat insufla un optimism moderat. In rest – aceeasi propaganda comunista la „Moldova 1”, viceministri si functionari publici comunisti, declaratii contradictorii din partea liderilor AIE.

Dincolo de ideea integrationista, pe care pedalau la nesfarsit si comunistii, AIE are un program de guvernare ambitios acceptat de catre membrii coalitiei si de a carui realizare depinde imaginea acestei entitati politice atat in interiorul tarii, cat si in exterior.

In primul rand, imaginea conteaza enorm in perspectiva stabilitatii social-politice de care Moldova are nevoie, iar in al doilea rand, o perceptie buna a republicii noastre in lume ar stimula venirea ajutoarelor si investitiilor si ar accelera procesul de integrare europeana. In aceasta ordine de idei, prioritatea AIE trebuie sa fie realizarea Programului de activitate a guvernului pentru anii 2009-2013.

Problema numarul unu care urmeaza sa fie solutionata in regim de urgenta este completarea structurilor Guvernului Filat cu cadre compatibile cu ideile liberal-democratice, care stau la baza Programului de activitate. Pentru toti este evident ca, dupa desemnarea persoanelor politice, adica a ministrilor, urmeaza promovarea functionarilor. Iar aceasta – nu dupa principiul pagubos al algoritmului, ci in baza calitatilor profesionale si a compatibilitatii lor cu principiile si obiectivele asumate de AIE. Daca se va insista pe algoritm, ne putem pomeni cu un executiv eterogen, pe alocuri nefunctional si macinat de conflicte interne. Acest lucru trebuie inteles nu numai de Filat, care si-a asumat responsabilitatea politica a guvernarii, ci si de ceilalti lideri de partide.

Pentru ca un eventual esec al guvernului va fi si un esec al Aliantei. Nu incape indoiala ca nu pot fi compatibili cu politica guvernarii liberal-democratice viceministrii comunisti, sefii de directii, departamente si agentii care au contribuit direct sau indirect la uzurparea puterii de stat de catre Voronin si au fost cei care au pus in aplicare toate faradelegile Familiei. Nici ideologii comunisti cuibariti in Audiovizualul public si in alte structuri ce lustruiau imaginea PCRM…

Evident ca echipa lui Voronin urmareste cu mare atentie orice miscare a noii guvernari. Pe ei ii bucura orice stangacie, orice neintelegere sau pas gresit al AIE. Marea lor miza sunt alegerile anticipate, provocate de o eventuala nealegere a sefului statului. De aceea, pana a pleca de la guvernare, comunistii au completat cu oameni fideli lor toate structurile de stat, ordonandu-le sa se mentina in functii cu orice pret, inclusiv sa se lase pervertiti de noua Putere.

In alegerile anticipate ei vor fi de mare folos si vor putea din interior „demasca regimul antipopular liberal-democratic”. Eventualele incercari ale unor reprezentanti ai componentelor AIE de a promova in functii importante de stat slugile lui Voronin sunt foarte periculoase si vor intampina o riposta hotarata a societatii civile, dar si a cetatenilor care au mizat pe o autentica schimbare. Si, chiar daca nu vom avea anticipate, urmeaza alegerile locale in care electoratul poate trage concluziile de rigoare: cine a promovat sincer ideea schimbarii si decomunizarii RM si cine doar a mimat-o.

Guvernul Filat mai are nevoie de o conditie substantiala: stabilitate politica si unitate in randul Aliantei. Prabusirea ADR in 1999 nu s-a datorat ineficientei cabinetului Sturza, ci contradictiilor ireconciliabile dintre componentele Coalitiei. Pentru a nu afecta activitatea executivului, liderii partidelor din AIE trebuie sa stie cum sa-si rezolve neintelegerile si litigiile in cadrul Aliantei si sa nu faca declaratii emotionale si periculoase pentru destinele ei, indiferent daca acestea reflecta un punct de vedere personal sau de partid.

Deja au existat unele declaratii si replici care ne indreptatesc sa credem ca unii politicieni se joaca cu focul. Asa cum intr-un partid critica se face doar pe interior si dreptul de a-ti face public dezacordul cu politica formatiunii vine numai odata cu abandonarea ei, tot asa si intr-o alianta divergentele sunt discutate in cadrul oferit de aceasta entitate, in niciun caz public.

…Au trecut peste doua luni de la constituirea AIE, o luna si jumatate de la alegerea presedintelui parlamentului si aproape trei saptamani de la instalarea guvernului. Dupa opt ani de comunism, cetatenii RM sunt indreptatiti sa vada cat mai grabnic primele semnale ale transformarilor democratice. Iar ritmul si eficienta lor depind de masura in care vor intelege liderii AIE ca activitatea productiva a executivului este o prioritate si ca soarta coalitiei, a democratiei si a viitorului european al RM se afla in raport direct cu succesele sau insuccesele Guvernului Filat. Niciunuia dintre liderii AIE conjunctura politica interna si externa nu le ofera o alta sansa.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *