Artă

Pesonalitatea zilei. Maria Cebotari, soprana care a impresionat Europa

Maria Cebotari s-a născut la la 10 februarie 1910 într-o familie modestă din Chișinău. Preotul paroh îi descoperă talentul și o îndeamnă să urmeze studiile de specialitate.

Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul "Unirea” din Chișinău (1924-1929).

În 1926, este descoperită de contele Alexander Virubov, fostul director al Teatrului Artistic din Moscova. Contele căuta o fată care să poată cînta şi în ruseşte şi rămîne fascinat de vocea şi frumuseţea ei, îndrăgostindu-se pe loc. Împreună cu teatrul rus, dă reprezentaţii la Bucureşti, după care pleacă la Paris, să joace pe marile scene de acolo.

În 1929 a plecat la Berlin, unde a luat lecții de canto. A debutat în 1931 în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini la opera din Dresda. Aici a rămas ca solistă pînă în 1943; în perioada 1935 – 1943 a dat reprezentații și pe scena Operei de Stat din Berlin. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a Operei de Stat din Viena, unde a rămas pînă la moartea sa.

Maria Cebotari s-a căsătorit cu Virubov, chiar dacă părinții ei s-au împotrivit.  Împreună pleacă la Berlin, unde contele joacă într-un film.

Aici, Maria ia lecţii de muzică, timp de trei luni, de la Oskar Daniel, un profesor foarte bun, la care se ajungea foarte greu. În scurt timp, învaţă limba germană atît de bine, încît să poată susţine o probă în faţa directorului Operei de Stat din Dresda, dirijorul Fritz Busch.

Impresionat de vocea ei, acesta îi oferă pe loc un contract, iar pe 15 aprilie 1931, Maria debutează cu rolul Mimi în La Bohème, de Giacomo Puccini.

Piesa a avut un succes enorm, iar interpretarea a fost atît de bună, încît părea că a fost scrisă special pentru ea. După această piesă, Maria Cebotari s-a bucurat de foarte mare succes şi a colaborat şi cu Opera din Berlin, unde a jucat în ”La Bohème” sau ”Madame Butterfly”. În scurt timp a devenit cunoscută în toată Europa, jucînd în piese de Mozart, Ceaikovski sau Verdi.

 La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i se conferă cel mai înalt titlu onorific existent în Germania și Austria de atunci – de Kammersängerin.

În 1937, în timpul turnării filmului ”Starke Herzen im Sturm" îl cunoaşte pe actorul Gustav Diessl, de care se îndrăgosteşte. Divorţeaza de Virubov şi se căsătoreşte cu Diessl, în acelaşi an.

După aproape zece ani de la căsătorie, în urma a două infarcte, soţul ei moare. Din păcate, la numai un an, moare şi ea de cancer de ficat: pe 9 iunie 1949, la vîrsta de numai 39 de ani. A fost înmormîntată alături de soţul ei, în cimitirul Döblinger din Viena.

Ca interpretă a lucrărilor lui Mozart şi Strauss a fost neegalată pînă în zilele noastre. De asemenea, prin rolurile ei în filme, a fost una din cîntăreţele cele mai iubite ale generaţiei sale. Pînă în 1989 nu se putea vorbi despre soprana Maria Cebotari, considerată de regimul comunist ca fiind o colaboraţionistă a celui de-al treilea Reich.

Sursa: historia.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *