Chișinău

Peste 10 ani centru istoric al capitalei riscă să nu mai existe

O declaraţie în acest sens au făcut astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţi ai Grupului civic pentru Patrimoniu Cultural. Ei au afirmat că Chişinăul este unicul oraş istoric protejat de stat al Republici Moldova. Centrului istoric al capitalei i-a fost atribuit statutul de monument de istorie şi arhitectură de importanţă naţională în 1993, prin hotărârea Parlamentului care a aprobat Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. Totodată, R. Moldova este parte a trei convenţii internaţionale în domeniul protejării patrimoniului: din 2001 – a Convenţiei pentru protecţia patrimoniului arhitectural al Europei şi a Convenţiei Europene asupra protecţiei patrimoniului arheologic, iar din 2002 – a Convenţiei UNESCO pentru protejarea patrimoniului cultural şi natural mondial.

Recent, Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor a inspectat zona protejată de importanţă locală şi naţională Centrului istoric al capitalei, care include 977 de edificii de arhitectură cu statut de protecţie individual. Potrivit directorului interimar al instituţiei, Ion Ştefăniţă, 76 din aceste edificii au fost demolate (dintre care 44 – în perioada anilor 1995-2006, 32 – în 2006-2010, iar 155 au suferit intervenţii structurale care au prejudiciat autenticitatea şi integritatea monumentelor şi a zonelor de protecţie a acestora). El atenţionează opinia publică şi organele competente că, în cazul în care se va merge pe acelaşi ritm de distrugere, riscăm ca în următorii zece ani, Monumentul nr. 308 din Registrul Monumentelor (Centrul Istoric Chişinău), practic va înceta să mai existe.

Agenţia de inspectare şi restaurare a monumentelor solicită implicarea urgentă a autorităţilor centrale şi locale în stoparea proceselor de distrugere al acestui important patrimoniu pentru istoria şi cultura naţională.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *