Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:30
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cultură 19 Februarie 2017, ora 12:29

Peste 100 de persoane au luat parte la concursul de eseuri dedicat creaţiei lui Grigore Vieru

Marime Font

 La concursul de eseuri dedicat poetului Grigore Vieru şi-au testat cunoştinţele şi măiestria de a scrie atât elevii şi studenţii, cât şi persoanele adulte. Doritorii de a participa trebuiau să cunoască operele scriitorului şi să fie cât mai originali. Genericul concursului este „Grigore Vieru - poetul care ne uneşte”. 

Participanţii au avut la dispoziţie o oră şi jumătate pentru a-şi încerca puterile. Ei au fost îndemnaţi să aleagă una din cele patru teme propuse.

„Oscilez între varianta unu: „Dacă nu ar fi iubirea m-aş teme de viaţă” şi desigur varianta trei: „Omul are un singur prieten – mama şi un singur duşman – moartea”, „Este poetul care ne reuneşte pe toţi într-un unison desăvârşit, abordează în poezia sa toate temele de care poporul nostru este îndrăgostit”, „Pentru că-mi place să-l citesc pe Vieru, pentru că este al nostru şi merită citit.”, au spus câțiva dintre participanți.La eveniment au participat şi copii, care au ţinut să recite versurile poetului înainte de a scrie eseul. „Îmi plac foarte mult operele lui Grigore Vieru. Este un poet al neamului nostru”, a spus o copilă.

„Pentru categoria de vârstă de la zece la 16 ani am formulat o temă pornind de la un text poetic. Pentru categoria de vârstă de la 17 ani în sus am propus câteva variante de aforisme”, a menționat lectorul universitar din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM), Marcela Adam.

Lucrările vor fi evaluate în două etape, mai întâi vor fi triate de profesorii universitari, iar ulterior de către un juriu, din care fac parte scriitorii, compozitori, interpreţi şi critici de teatru.

„Am invitat toţi doritorii să-l cinstească altfel pe Grigore Vieru, scriind un eseu în baza creaţiei poetului. Astfel, noi vom realiza obiectivul acestui concurs, de a promova, de a populariza opera lui Vieru. Este un scriitor pe măsura tuturor, nu cred că există vreo persoană matur sau copil care nu se identifică, care nu se regăseşte în textul vierean”, a spus decanul Facultății de Litere din cadrul USM, Adriana Cazacu.

Concursul a avut la USM. Rezultatele vor fi anunţate pe întâi martie. Câştigătorii vor primi premii băneşti, cărţi şi dicţionare.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md