Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 23 Aprilie 2018
Abonamente

a

 
 
 

Actualitate 19 Mai 2017, ora 16:42

Peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti

Marime Font

Elaborarea unei strategii naţionale pentru dezvoltarea reţelei de parajurişti, recunoaşterea ca profesie oficială în Republica Moldova şi stabilirea unui mecanism transparent şi sustenabil privind remunerarea lor - sunt câteva dintre acţiunile recomandate pentru consolidarea sistemului de asistenţă juridică primară garantată de stat. Recomandările sunt argumentate în cadrul unei Foi de parcurs, elaborate de echipa unui birou de avocaţi, la iniţiativa Fundaţiei Soros-Moldova.

Din anul 2010, de când a început programul, peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti, iar instanţa de judecată a soluţionat peste 11 mii de dosare. Acum, reţeaua numără în jur de 40 de parajurişti comunitari din diferite zone rurale ale ţării.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), Emanoil Ploşniţă, consideră că acest număr de parajurişti este insuficient.Potrivit directorului executiv al (CNAJGS), Lilian Darii, în medie, 420 de solicitări de consiliere juridică şi de informaţii sunt adresate lunar, iar 64 la sută dintre persoane au întreprins acţiuni pentru a-şi soluţiona problemele juridice. Potrivit lui, în multe cazuri, acest fapt este posibil graţie implicării personale a parajuriştilor, care însoţesc beneficiarii la instituţiile relevante sau care comunică cu diverşi specialişti în numele beneficiarilor.

În urma analizei, autorii au constatat că soluţia optimă este menţinerea parajuriştilor în calitate de profesionişti contractaţi de oficiile teritoriale ale (CNAJGS).

Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, susţine că, totuşi, consolidarea statutului şi dezvoltarea reţelei de parajurişti poate fi realizată în acest format doar după anumite modificări de ordin normativ, material şi organizaţional.

Parajuristul este persoana care, având studii juridice incomplete sau studii superioare complete şi nu practică activitatea de avocat, dar după o instruire specială este calificat să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii din contul mijloacelor destinate acordării de asistenţă juridică garantată de stat.

Sursa: trm.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul