Actualitate

Peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti

Din anul 2010, de când a început programul, peste 12 mii de persoane au solicitat asistenţă de la parajurişti, iar instanţa de judecată a soluţionat peste 11 mii de dosare. Acum, reţeaua numără în jur de 40 de parajurişti comunitari din diferite zone rurale ale ţării.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat (CNAJGS), Emanoil Ploşniţă, consideră că acest număr de parajurişti este insuficient.

Potrivit directorului executiv al (CNAJGS), Lilian Darii, în medie, 420 de solicitări de consiliere juridică şi de informaţii sunt adresate lunar, iar 64 la sută dintre persoane au întreprins acţiuni pentru a-şi soluţiona problemele juridice. Potrivit lui, în multe cazuri, acest fapt este posibil graţie implicării personale a parajuriştilor, care însoţesc beneficiarii la instituţiile relevante sau care comunică cu diverşi specialişti în numele beneficiarilor.

În urma analizei, autorii au constatat că soluţia optimă este menţinerea parajuriştilor în calitate de profesionişti contractaţi de oficiile teritoriale ale (CNAJGS).

Viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, susţine că, totuşi, consolidarea statutului şi dezvoltarea reţelei de parajurişti poate fi realizată în acest format doar după anumite modificări de ordin normativ, material şi organizaţional.

Parajuristul este persoana care, având studii juridice incomplete sau studii superioare complete şi nu practică activitatea de avocat, dar după o instruire specială este calificat să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii din contul mijloacelor destinate acordării de asistenţă juridică garantată de stat.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *