Social

Peste 130 mii de persoane au fost vaccinate contra gripei sezoniere

Potrivit Serviciului de presă al Centrului Național de Sănătate Publică (CNSP), prioritar au fost vaccinați circa patru mii de copii cu maladii cronice și 86 700 de maturi, peste 3 100 de copii instituționalizați în orfelinate, aproximativ 4000 de bătrîni, peste 22 500 de lucrători medicali, peste 4 800 de angajați ai structurilor de forță, precum și peste o mie de studenți și rezidenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și ai colegiilor de medicină din țară.

Totodată, CNSP a anunțat că pînă în prezent, 78,65% din contingentul profesional și cel cu risc sporit de îmbolnăvire planificată a fost deja vaccinat. În raioanele Ocnița, Strășeni şi Florești lotul primit de vaccin a fost epuizat, fiind finalizată campania de vaccinare antigripală pentru sezonul rece 2016-2017.

Specialiștii susțin că beneficiile vaccinării antigripale sînt relevante prin reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală, a numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă. „Vaccinul împotriva gripei nu protejează de alte infecții respiratorii virale acute, ci doar de gripa provocată de virusurile sezoniere A(H1N1), A(H3N2) și B. În perioada campaniei de vaccinare, desfăşurate pînă în prezent, nu au fost raportate cazuri de complicații sau reacții indezirabile la vaccinare”, se precizează într-un comunicat al CNSP.

Campania de vaccinare contra gripei sezoniere a început în R. Moldova pe 15 decembrie curent. Pentru sezonul rece al anului 2016-2017, țara noastră a primit de la un producător chinez o donație de 220 mii de doze de vaccin antigripal, în sumă de aproximativ două milioane de dolari SUA.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *