Social

Peste 160 de mii de locuitori din şase raioane vor avea apă potabilă şi canalizare

Mai ţinem minte că, în primii ani de independenţă, apa era furnizată populaţiei doar câteva ore pe zi sau, mai rău, de două ori pe săptămână. Problema însă există în continuare: 90% din oamenii care locuiesc în zonele rurale beau apă din fântâni şi izvoare, în timp ce tarifele continuă să crească.

Situaţia din ţară la acest capitol a fost discutată şi în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului investiţional în domeniul apei, desfăşurat săptămâna trecută la Chişinău. Deoarece în RM există mai multe probleme legate de calitatea şi aprovizionarea cu apă a localităţilor, experţi din domeniu şi autorităţile locale propun numeroase proiecte pentru a le soluţiona. Unul dintre acestea este Programul de dezvoltare a Companiilor de Apă, implementat cu ajutorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii şi Fondului European de Investiţii pentru Vecinătate. Proiectul prevede modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă a 166.710 locuitori din şase raioane ale republicii (Orhei, Floreşti, Soroca, Hânceşti, Leova, Ceadâr-Lunga), iar suma totală predestinată pentru aceasta este de 30 mln. euro.

„În 2011, printre activităţile realizate, a avut loc şi reorganizarea întreprinderilor municipale „Apă-Canal” în societăţi pe acţiuni… Concomitent, a fost aprobat graficul de majorare a tarifului la apă în cele şase raioane”, ne-a spus Serafima Tronza, şefa Direcţiei managementul apelor din cadrul Ministerului Mediului. Astfel, de la 1 ianuarie 2011, preţul pentru aprovizionarea cu apă potabilă în raioanele amintite a crescut cu circa 30%.

La Orhei vor fi reabilitate 7 km de reţele magistrale de apă

Întreprinderea municipală „Apă-Canal” din Orhei, care se pregăteşte de reorganizare, a intrat în proiect în luna noiembrie 2010. Managerul-şef al întreprinderii, Mihail Chiperi, ne-a spus că, la moment, este întocmit caietul de sarcini şi sunt pregătite proiectele de reabilitare a 7 km de reţele magistrale de apă în oraşul Orhei. „Vor fi construite reţele de canalizare în două cartiere: Nistreana şi Lupoaica, la care vor fi conectate aproximativ 1300 de gospodării. Sistemul de alimentare cu apă va fi extins în patru sate din vecinătatea oraşului: Lucăşeuca, Selişte, Step-Soci şi Budăi”, a afirmat Mihail Chiperi.

Pentru raionul Orhei este alocată suma de 6 mln. euro: două milioane sub formă de credit, iar patru milioane – sub formă de grant.

„Nu mai vrem să livrăm apă doar de două ori pe săptămână”

Şi raionul Leova are nevoie de câteva milioane de euro pentru aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor, mai precis – de opt milioane. Victor Antoniu, administratorul SA „Apă-Canal Leova” spune că BERD a alocat 2,7 mln. euro, printr-un contract încheiat pe 8 decembrie 2010, dintre care 900 de mii de euro trebuie să fie rambursaţi. „Trebuia deja să avem un proiect tehnic, dar din cauze care nu depind de noi, nu l-am avut la timp. În două săptămâni va fi anunţată o licitaţie pentru construcţia apeductului în or. Leova. Totodată, se preconizează a fi construite 12,25 km de reţele de apeduct şi 6,44 km reţele de canalizare”, a adăugat administratorul.

Întrebat dacă tariful pentru apă nu este prea mare, Victor Antoniu a explicat că în Leova nu există agenţi economici care ar putea suporta o parte din cheltuieli. „La noi, 91% din volumul apei este livrat către populaţie. Nu avem industrie şi, din acest motiv, locuitorii plătesc pentru apă mai mult decât cei din alte centre raionale”, a specificat el. Menţionăm, în context, că tariful la apă pentru agenţii economici este mai mare decât cel pentru populaţie. „Am avut o situaţie grea în oraş la acest capitol: în 2001 vreo două luni nu a fost livrată apă deloc. Apoi, până în 2003, am livrat câte două zile pe săptămână: marţi şi sâmbăta. În 2005 livram apă câte opt ore pe zi. Astăzi ne străduim să aprovizionăm oraşul 24 de ore din 24”, a spus Victor Antoniu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *