Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:40
Abonamente
 
 
 

Lumea 23 Martie 2014, ora 11:23

Peste 190 de țări aniversează, astazi, Zilua Mondiala a Meteorologiei

Marime Font

Peste 190 de țări aniversează, astazi, 23 martie, 64 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei, tema aleasă pentru acest an fiind “Apă și energie, vreme și climă: implicarea tinerilor pentru un viitor sustenabil”.

Evenimentul marchează, în același timp, mai bine de jumătate de secol de activitate a Programului Veghea Meteorologică Mondială, la care au aderat majoritatea țărilor, și face parte din seria de acțiuni întreprinse la nivel global de către Organizația Mondială de Meteorologie /OMM/ și comunitatea meteorologică.

În cadrul conferinței OMM din iulie 2006, de la Espoo-Finlanda, intitulată “Adaptarea la variabilitatea și schimbarea climei — înțelegerea incertitudinilor și managementul riscurilor”, s-a evidențiat faptul că, deși clima este într-adevăr o resursă, oamenii sunt foarte vulnerabili la variabilitatea și schimbarea acesteia.Potrivit datelor OMM, 2010 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, situându-se la același nivel cu anii 1998 și 2005, întrucât diferențele relative dintre cei trei ani se află în marja de eroare admisă. În plus, în deceniul 2001-2010, media temperaturii globale a fost cu aproximativ o jumătate de grad mai mare decât media perioadei 1961-1990, fiind, în același timp, cea mai ridicată medie a unui deceniu de la începerea observațiilor climatice instrumentale.

O altă analiză întocmită de către forul mondial arată că, în ultimii peste 30 de ani, dezastrele naturale au costat viața a peste două milioane de oameni și au cauzat pagube economice estimate la mai mult de 1,5 trilioane dolari SUA. Aproape 90% dintre aceste dezastre, 70% dintre victime și 80% dintre pierderile economice au fost provocate de hazarde legate de vreme, climă și apă, așa cum sunt ciclonii tropicali, creșterea nivelului apei în situații de furtună, valurile de căldură, secetele, inundațiile, precum și epidemiile legate de inundații.

Ziua Mondială a Meteorologiei aniversează intrarea în vigoare a Convenției care a creat OMM, pe data de 23 martie 1950, fosta Organizație Meteorologică Internațională, înființată la primul Congres Meteorologic Internațional de la Viena, din septembrie 1873.

AGERPRES

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md