Peste 2 milioane de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu UE

publicat în Actualitate pe 24 Aprilie 2019, 11:26

În decursul celor 5 ani de la liberalizarea regimului de vize în spaţiul Shengen pentru cetăţenii Republicii Moldova, peste 2milioane din conaţionalii noştri au folosit acest drept. Numărul traversărilor peste frontiera de vest a ţării a depăşit şase milioane, comunică Politics.MD.

„Cifrele vorbesc de la sine. În acelaşi timp aş vrea să menţionez şi gradul de responsabilitate a cetăţenilor faţă de acest regim liberalizat de vize. Gradul de refuz la frontieră în aceşti cinci ani a fost de doar 0,3%, iar gradul de şedere ilegală pe teritoriul UE este de doar 0,5%”, a declarat Daniela Morari.

Secretarul de Stat pentru Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe, Daniela Morari, afirmă că Republica Moldova nu are niciun risc pentru a fi subiect pentru a fi suspendat regimul liberalizat de vize cu UE. Acest lucru rezultă din ultimele două rapoarte ale Comisiei Europene pe acest subiect.

Potrivit Danielei Morari, lucrul în domeniul regimului fără vize nu s-a oprit în anul 2014, atunci când Republica Moldova a obţinut acest drept, dar continuă şi până astăzi. UE a acordat ţării regimul fără vize, dar continuă să existe un proces de monitorizare la diferite etape.

„Republica Moldova împărtăşeşte din experienţa sa celorlalte state din Parteneriatul Estic. Totodată, foarte multe standarde din catalogul Schengen sunt implementate în Republica Moldova”, spune secretarul de stat.

La 28 aprilie, 2014 UE a ridicat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.