Social

Peste 200 de kilograme de baterii au fost colectate de la instalarea urnelor speciale

În luna septembrie, la Chişinău a fost lansată o campanie de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi. Municipalitatea îşi propune să adune 15 tone de baterii uzate, care vor fi transportate în Franţa pentru reciclare.

De când au fost instalate, în urnele speciale au fost aruncate peste 200 de kg de baterii.

„Pe 15 decembrie am făcut prima colectare, am acumulat circa 250 de kg de baterii. De atunci nu le-am mai colectat, iar acum la începutul lunii martie am mai distribuit încă 52 de mii de pliante”, spune Vasile Efros, coordonator de proiect.

Pentru a recicla bateriile uzate este nevoie de un echipament special, pe care în prezent nu îl avem. Iată de ce acestea vor ajunge în Franţa. Pentru a recicla o tonă de baterii este nevoie de 650 de euro, bani pe care Primăria capitalei încă nu-i are.

„Noi suntem într-o colaborare cu un agent autorizat în acest domeniu, bateriile pe care le-am colectat le depozităm la ei în depozit, şi când o să adunăm cantitatea acceptabilă, să zicem cinci tone, le încărcăm în tir şi le ducem la reciclare în Franţa”, a adăugat Vasile Efros.

Reprezentanţii de la Ministerul Mediului atenţionează că substanţele eliminate de bateriile aruncate la întâmplare ajung în aerul pe care-l inspirăm şi sunt absorbite de plante, insecte şi animale. La om pot provoca afecțiuni grave precum sterilitatea, pierderile de memorie, boli de inimă sau chiar cancer.

Deşi pubele au fost instalate mai bine de jumătate de an în urmă, nu toţi cetăţenii se grăbesc să le utilizeze, chiar dacă ştiu despre efectele nocive ale bateriilor uzate.

Statele Uniunii Europene încă în 2006 au convenit să recicleze cel puţin 45% din totalul bateriilor vândute. În România, ţară în care peste 160 de mii de tone de baterii ajung în fiecare an în gropile de gunoi, anul trecut a fost lansată o campanie în urma căreia au fost colectate circa 100 tone de baterii, care ulterior au fost reciclate.

Menţionăm că suma totală a proiectului care se desfăşoară în Republica Moldova este de 25 de mii de euro, 80 la sută din sumă fiind contribuţia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone şi 20 – a Primăriei municipiului Chişinău.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *