Astăzi 2 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 21:08
Abonamente

Actualitate 3 Februarie 2020, ora 10:22

Peste 30 de ani, srilankezi, nepalezi, vietnamezi etc. ar putea deveni principala forţă de muncă din România, pentru că noi vom fi la pensie, iar tinerii au plecat din ţară

Marime Font

 De o săptămână, cazul din comuna Ditrău, lângă Gheorghieni, judeţul Harghita, un subiect venit de nicăieri, ţine capul de afiş al atenţiei publice (majorarea pensiilor din septembrie a luat o pauză).

 300 de localnici, marea majoritate de etnie maghiară, s-au răsculat împotriva prezenţei a doi brutari srilankezi. Cum au ajuns cei doi srilankezi tocmai acolo, în leagănul etniei maghiare, rămâne un mister.

Patronul brutăriei spune că a apelat la muncitori străini pentru că cei locali nu mai erau. Localnicii spun că nu mai voiau să muncească acolo pentru că nu erau plătiţi, iar patronul se purta urât cu ei.

Loading...


Imediat după începerea scandalului, cei doi brutari srilankezi, care au devenit băieţii buni, au primit oferte să vină să muncească în Cluj, unde este nevoie disperată de forţă de muncă şi unde clujenii nu au astfel de probleme existenţiale ca cei din Ditrău. Sau citiţi declaraţia celebrului Ştefan Mandachi, cel cu autostrada Moldovei, care vrea să-i ia el.

Confruntate cu o lipsă acută de forţă de muncă locală plecată în afară (în 2018 România a fost, cu 180.000 de oameni, principalul exportator de forţă de muncă în Europa, în realitate cifrele sunt mai mari), companiile româneşti şi antreprenorii români au făcut presiune asupra guvernului României pentru a deschide mai mult piaţa forţei de muncă către statele non-UE.

Dacă în 2015 şi în 2016 Guvernul a aprobat 5.000 de permise de muncă pe an pentru cetăţeni din afara UE, în 2018 numărul a urcat la 8.500, iar în 2019, la prima strigare a eliberat 20.000, iar pe parcursul anului numărul a crescut la 30.000.

City Grill, cel mai mare lanţ românesc din HoReCa, cred că are peste 100 de nepalezi şi srilankezi care muncesc în restaurante - fie la masă, dar mai ales în spate, la bucătărie şi curăţenie.

Cristian Erbaşu, proprietarul constructorului Erbaşu, lucrează deja cu 450 de vietnamezi, din 1.200 de angajaţi, adică o treime din forţa de muncă.

El spune că un vietnamez îl costă 1.200 de euro pe lună, cam la fel cât un român, doar că, “deşi românii au productivitate mai bună, vietnamezii au continuitate şi nu întâmpinăm aceeaşi fluctuaţie”. Când în joc sunt comenzi certe pe construcţii şi afaceri de 1 miliard de lei pe an (peste 200 de milioane de euro), naţionalitatea lucrătorilor nu mai contează.

Cazul de la Ditrău pare singular în România, dar este un trend care de-abia acum începe în Europa Centrală şi de Est: confruntate cu căderea demografică şi lipsa forţei de muncă care a plecat în Vest, companiile naţionale au început să ia pe cont propriu problema acoperirii necesarului de oameni.

Multinaţionalele, deşi se confruntă cu aceeaşi situaţie, reprezintă în continuare prima opţiune pentru forţa de muncă locală, având în vedere că oferă salarii mai mari şi joburi mai bune.

Centrul şi Estul Europei de-abia acum începe să aducă forţă de muncă din Asia, Africa, de la arabi, musulmani etc. Ţările vestice şi-au deschis porţile acum mai multe decenii, iar căderea comunismului a fost o gură de oxigen, având în vedere că au mai putut să echilibreze cu europeni celelalte naţii importate.

Prezenţa altor naţii pe piaţa muncii schimbă inevitabil, în decenii, compoziţia unei ţări, o problemă cu care ţările din Est, foste comuniste şi închise, nu s-au confruntat.

Cel mai interesant articol pe care l-am citit în ultimul timp în Financial Times, principalul cotidian de business al Europei, este scris de Ivan Krastev, preşedintele unui centru pentru strategii liberale din Sofia şi colaborator la Institute for Human Sciences, IWM Vienna: Depopulation is eastern Europe’s biggest problem.

El aduce o perspectivă extrem de intresantă: cum vor trata ţările din Est, unde populaţia este covârşitor naţională, această problemă a deschiderii pieţei muncii către alte naţii, şi ce impact va avea acest lucru nu mâine, când companiile îşi rezolvă problema forţei de muncă, ci peste câteva decenii.

După cum spuneau şi localnicii din Ditrău, azi sunt doi srilankezi, mâine vor fi cinci, poimâine vor fi zece, iar apoi vor deveni o comunitate de sine stătătoare, cu obiceiurile lor, care îşi va cere drepturile.

Ungaria lui Viktor Orban spune că nu are nevoie de sirieni, iar Polonia, care a primit 2 milioane de ucraineni, vrea să se înscrie în aceeaşi politică.

În 1939, 30% din populaţia Poloniei era alta decât etnicii polonezi, iar acum etnicii polonezi reprezintă 95% din Polonia, asta datorită comunismului.

Ivan Krastev remarcă că polonezii au eliberat cele mai multe permise de muncă din UE în 2017, în ciuda faptului că guvernul de la Varşovia s-a opus politicii Bruxellesului în privinţa refugiaţilor.

Acum noile naţii care sunt aduse să muncească în Europa Centrală şi de Est sunt binevenite, pentru că acoperă o gaură reală pe piaţa forţei de muncă şi că, fiind la început, nu au niciun cuvânt de spus în societate şi în politică, deci în administrarea ţării.

Ivan Krastev se întreabă ce se va întâmpla însă peste decenii, când această forţă de muncă de acum va deveni din ce în ce mai numeroasă şi va începe să conteze ca număr în alegerile politice. Pentru că în democraţie cifrele şi voturile contează cel mai mult.

Spre exemplu, în România nu toată lumea este fericită cu ascensiunea ţiganilor, romii în varianta modernă, care au început să câştige teren şi să înainteze spre centru fie prin bani, fie prin forţă, iar pentru voturile lor, compacte şi numeroase, lideri politici au făcut adevărate înţelegeri.

Căderea comunismului a adus câştigători dar şi pierdanţi. Iar cei care au pierdut influenţează acum prin votul lor mult mai mult evoluţia societăţii decât cei tineri, şi creează o mare frustrare noii generaţii, care are ca primă opţiune plecarea din ţară, scrie Krastev.

În aceste condiţii, golul este acoperit de alte naţii, iar peste decenii va fi o confruntare ideologică de clasă între cei în vârstă, în marea lor majoritate etnici naţionali, cu celelalte naţii care, în timp, ar putea deveni principala forţă de muncă, pentru că au luat joburile pe care etnicii naţionali nu au mai vrut să le facă, respectiv construcţii, spălatul wc-urilor şi a farfuriilor, servitul la masă sau curăţenia din case.

Aceasta va fi confruntarea viitorului, spune Ivan Krastev: Etnicii naţionali, ca număr, vor fi mai mulţi, dar din punctul de vedere al forţei de muncă s-ar putea să fie pe picior de egalitate cu alte naţii. Pentru a ţine în frâu acest lucru din punct de vedere naţional, s-ar putea să fie chiar nevoie de o formă de guvernământ dictatorială.

Am putea spune că România nu are această problemă acum.

Numărul de permise de muncă va creşte sub presiunea companiilor, care au nevoie de cel puţin 1 milion de oameni în România (gândiţi-vă de câţi muncitori în construcţii va avea nevoie Iulian Dascălu să ridice proiectul de la Romexpo, de 1,2 milioane de metri pătraţi).

Haideţi să ne imaginăm ce înseamnă 50.000 de permise pe an pe o perioadă de 20 de ani, iar acest lucru înmulţit cu cel puţin 2 membri de familie fie aduşi, fie născuţi aici.

Dacă ne uităm puţin în istoria României acum 100 de ani, 30% din populaţie era de o altă etnie - germani, maghiari, evrei, austrieci, francezi, turci, tătari, ruşi, ucraineni etc. Iar istoria noastră este plină de evenimente mai mult sau mai puţin dramatice care au implicat confruntări între români şi alte etnii (tocmai am terminat de citit cartea Eugenia, scrisă de un francez, Lionel Duroy, pe care v-o recomand).

România are nevoie de investiţii pentru a putea să crească, dar şi de forţă de muncă. Acum problema se pune că investiţiile vin acolo unde există forţă de muncă.

Cum va arăta România peste 20-30 de ani, ca forţă de muncă, depinde de politicile de acum.

Cristian Erbaşu spune: Cu salarii de 1.200-1.500 de euro îi putem convinge pe muncitorii români din străinătate să vină pe şantierele din România.

În construcţii, salariul minim, majorat prin facilităţle fiscale din OUG 114, este de 2.300 de lei (480 de euro). Salariul minim net pe economie, pe care guvernul PNL l-a majorat numai cu 7% pentru a nu afecta productivitatea companiilor, este de 1.346 de lei (280 de euro).

Nu ştiu dacă guvernul PNL, pentru că el este acum la putere, înţelege că salariul minim nu reprezintă numai o chestiune de productivitate, ci reprezintă şi o problemă demografică cu impact peste ani. Românii se vor întoarce în ţară doar dacă salariile vor creşte mai mult.

Până atunci, trebuie să importăm forţă de muncă non-UE, cu implicaţiile de rigoare, care se vor vedea peste ani.

S-ar putea ca peste un 10-20-30 de ani, srilankezii sau alte naţii care s-au stabilit aici, să nu mai fie băieţii buni, pe care toată lumea vrea să-i angajeze.

Să nu fie invers!


Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF
https://www.zf.ro/

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 21:08

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008; evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 20:06 de Mihaela Culcinschi

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe VICTIME decât COVID-19

CIFRE OFICIALE / Gripa sezonieră face deocamdată mai multe VICTIME decât COVID-19

Deși nu e tratată cu atâta panică în rândul societății, gripa sezonieră are până în acest moment mai multe victime decât temutul coronavirus de tip nou. La solicitarea redacției TIMPUL cu privire la rata de îmbolnăiri și decese cauzate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:23

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

BILANT NEGRU în Italia /// 760 de persoane au murit în ultimele 24 de ore/ Bilanțul total se apropie de 14.000

Bilanțul deceselor din cauza coronavirusului în Italia se apropie de 14.000, după ce joi, țara a raportat 760 de noi decese în 24 de ore, relatează Reuters. Numărul total al cazurilor confirmate cu coronavirus a ajuns, joi, la 115.242 de la 110.574, câte au fost raportate miercuri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:01

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă

MĂRTURII HORROR / „Nu au medicamente, nu au oxigen” / Acuzații GRAVE la adresa spitalului din Șteva Vodă Foto: simbol

„Mama mea este medic în Ștefan Vodă. Mai toți lucrătorii din spitalul raional sunt infectati cu covid-19, inclusiv mama. Lucrătorii infectați au fost internați la Căușeni, după care peste 1 zi au fost întorși toți la Ștefan Vodă în secția de boli...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:28

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

„Costul mediu al unei zile de tratament în staționar este de 2 255 lei, iar în terapie intensivă – 5 300 de lei. Pacienții stau nu o zi în spitale. Am văzut multe dezbateri dacă trebuie să procurăm polița sau nu. Toți care locuiesc în R. Moldova și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:12

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

82 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:07

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

Accident cumplit în centrul capitalei. O mașină a fost făcută țăndări iar pasagerul care se afla în vehicul a zburat peste geamul mașinii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:05

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit / 569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit /  569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Marea Britanie se apropie de 3.000 de morți, după ce autoritățile au anunțat 569 de morți în ultimele 24 de ore, informează The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:32

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

PRIORITĂȚI SOCIALISTE /  Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

Se pare că nici pandemia și nici starea de urgență nu sunt motive suficient de puternice pentru a le determina pe autorități să renunțe la ideea de a repara Complexul Memorial Eternitate. După ce pe 20 ianuarie premierul Ion Chicu declara că până la 9 mai 2020 Complexul va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:27

Rețete de salate pentru Paști 2020

Rețete de salate pentru Paști 2020

 Chiar daca de pe masa de Pasti a romanilor nu lipsesc preparatele traditionale de miel si salatele au inceput incet, incet sa-si faca aparitia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:53

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

Falsificarea Istoriei Moldovei (Românilor) - O penibilitate a istoriei mondiale / Partea 3-a

O altă temă intens falsificată a fost cea a unirii jumătății de Moldovă scăpată din ghearele Imperiului rus cu Muntenia de la 1859, care a adus un destin comun la două popoare înrudite, se afirmă. Se recunoaște totuși că aceasta a jucat un rol pozitiv în dezvoltarea lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

950 de oameni au murit într-o singură zi de Covid-19 în Spania. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi, la nivel mondial. Cel puțin 2.170 de bătrâni aflați într-un azil din Spania au murit din cauza virusului, scrie El...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, informează TRIBUNA. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Potrivit deputatului Deputații PAS au declarat că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului sunt mai multe decizii  care nu au legătură cu răspândire viruslui în Republica Moldova. Igor Grosu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:35

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Restaurantele sunt închise, iar supermarketurile sunt aprovizionate constant. Ți-ar plăcea să iei ceva la pachet, dar de când cu carantina, nu e recomandat. „Lasă că fac eu un orez cu legume care să mă țină trei zile.” După două săptămâni în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:34

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

China a aprobat folosirea bilei de urs pentru a trata pacienții critici cu coronavirus, în timp ce asociațiile pentru ocrotirea mediului și a animalelor critică operațiunea care prevede imobilizarea animalelor în cuști, pentru ca oamenii să perforeze cu ajutorul unui cateter...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

 Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:12

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

 În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:59

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA și PAS, și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”. Urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:58

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:41

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

 Unul dintre consilierii lui Igor Dodon a explicat de ce sunt nevoie de obstacole față de revenirea cetățenilor moldoveni acasă. Potrivit lui Ernest Vardanian, statul trebuie să pună obstacole în calea revenirii moldovenilor acasă pentru a nu permite infectarea populației cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:33

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost închisă, iar 16 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta după ce medicii au intrat în contact cu pacientul, care a murit acum două zile, din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)