Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:21
Abonamente

Economie 25 August 2017, ora 13:02

Peste 500 de mii de oameni folosesc INTERNET mobil prin rețelele 4G

Marime Font

În prima jumătate a anului curent, numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil în baza tehnologiei 4G, a sporit, față de finalul anului 2016, cu 33,7% și a atins cifra de 503,9 mii.

Majoritatea absolută dintre aceștia – 442,9 mii – a navigat pe Internet prin intermediul telefoanelor inteligente, iar peste 61 de mii –în baza accesului dedicat (prin modemuri/ carduri/ USB). În aceeași perioadă, numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și prin acces dedicat) a crescut cu 12,3% și a însumat peste 2,1 milioane, transmite IPN.

Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației arată că de către cei trei furnizori de rețele și servicii de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), numărul utilizatorilor care au accesat Internetul în baza tehnologiei 3G (prin telefon și prin acces dedicat) a crescut cu 7% și a totalizat 1,6 milioane. Totodată, numărul total al utilizatorilor de Internet mobil prin acces dedicat (prin modemuri/carduri/ USB) a sporit cu 2% și a însumat peste 309,9 mii. În consecință rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 6,6 puncte procentuale și s-a ridicat la circa 60%.În prima jumătate a anului, utilizatorii de Internet mobil în bandă largă au generat un volum total de trafic de peste 31,1 milioane de GB, cu circa 25% mai mult decât în perioada analogică a anului 2016. Cea mai mare rată de creștere a traficului – de peste 75% a fost înregistrată de utilizatorii care au navigat pe Internet prin intermediul telefoanelor inteligente, generând un volum de trafic de 9,6 milioane GB. În același timp, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin acces dedicat a sporit cu 10,4% și a însumat peste 21,4 milioane GB. Un utilizator care a accesat Internetul mobil de la telefonul inteligent a generat în medie un trafic lunar de 979,4 MB, cu 55% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2016, iar un utilizator de Internet în baza accesului dedicat – un trafic lunar de 11,7 GB, în creștere cu 8% față de primul semestru al anului trecut.

La finele primului semestru al anului 2017, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă, în funcție de venituri, nu au suportat schimbări semnificative. Orange Moldova deținea o cotă de piață de 60,9%, Moldcell – de 27,7% și Moldtelecom – de 11,4%.

Serviciile 4G au fost lansate în noiembrie 2012. Tehnologia 4G asigură viteze sporite de transfer al datelor de până la 300 Mbps. La începutul anului 2017, ratele de acoperire cu servicii 4G a teritoriului și a populației Republicii Moldova era de 94% și, respectiv, de 97%.

Sursa: IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md