Economie

Peste 63% din exporturile R.Moldova merg spre Uniunea Europeană, spre CSI doar 20%

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 542,0 mil. dolari SUA (cu 15,4% mai mult față de ianuarie-mai 2016), deținând o cotă de 63,2% în total exporturi (62,8% – în ianuarie-mai 2016).

Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 20,7% (20,5% – în ianuarie-mai 2016), ce corespunde unei valori de 177,8 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au majorat cu 15,9%, comparativ cu ianuarie-mai 2016.

În aceeași perioadă de cinci luni, importurile au însumat 1,8 miliarde de dolari SUA, fiind cu peste 16% mai mult decât în perioada similară a anului 2016. Importurile din țările UE s-au cifrat la 880 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 49% din totalul importurilor. Importurile din țările CSI au însumat peste 450 de milioane de dolari SUA sau peste 25% din totalul importurilor.

Majorările la importul de mărfuri s-a datorat sporirii importurilor de petrol, produse petroliere, energie electrică, produse medicinale și farmaceutice, mașini și aparate electrice, vehicule rutiere, îmbrăcăminte și accesorii, mașini și aparate industriale cu aplicații generale etc.

Creșterea volumului importurilor se datorează restabilirii cererii interne, în special, pentru materia primă de import din partea mediului de afaceri și majorarea fluxului de investiții, menționează ministerul.

Un factor important care a condiționat creșterea volumului importurilor și exporturilor se datorează faptului că Republica Moldova beneficiază de o serie de regimuri comerciale, atât cu statele din regiunea occidentală, cât și cu cele din partea euro-asiatică. Astfel, în baza acestor acorduri, aproximativ 80% din schimburile comerciale ale Republicii Moldova au loc în regim de liber schimb.

Totodată, Republica Moldova se află în proces de negocieri privind semnarea unor noi acorduri de comerț liber bilaterale cu China, Egipt, India și cu țările membre EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția). Aceste perspective ulterioare vor extinde accesul pe mai multe piețe de desfacere, cu un potențial de aproximativ 900 de milioane de consumatori, oferind noi oportunități de export pentru producătorii autohtoni. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *