Peste 80 de mii de persoane vor beneficia de valorizarea pensiei

publicat în Social pe 14 Martie 2017, 11:23

Din 1 aprilie anul curent, peste 80 de mii de persoane vor beneficia de valorizarea pensiei. Etapa la care se află reforma sistemului de pensii a fost discutată de prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentanții Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi cu cei ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale în cadrul unei şedinţe la Guvern.

La această etapă, au fost anulate privilegiile de stabilire a pensiilor speciale pentru unele categorii de cetățeni: deputați, membri de Guvern, funcționari publici şi aleși locali. S-a lucrat la pregătirea bazei normative și a sistemului informațional pentru implementarea următoarei etape a reformei. De asemenea, a fost asigurat transferul atribuțiilor de stabilire a pensiilor de la șase instituții de forță la o singură instituţie – CNAS.

Din 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite conform noii formule de calcul. Concomitent, vor fi recalculate pensiile stabilite în perioada 2001-2008. De valorizarea pensiei vor beneficia peste 80 de mii de persoane.

Tot de pe 1 aprilie, pensia va fi indexată cu 6,8%, iar nivelul pensiei minime se va majora de la 961 de lei la 1026 de lei. Cel mai mult, cu 21%, va creşte pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar.

Pavel Filip a solicitat pregătirea în regim de urgenţă a hotărârilor de Guvern privind recalcularea şi indexarea pensiei, astfel încât acestea să fie aprobate în următoarea şedinţă a executivului.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 690 de mii de pensionari. În 2016 pensia medie pe ţară a constituit 1300 de lei.

Sursa: IPN