Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 22 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Social 29 Mai 2017, ora 13:22

Peste 90 la sută din spațiile publice respectă Legea antitutun

Marime Font

Peste 90 la sută din spațiile publice respectă Legea antitutun, potrivit datelor unui studiu prezentat astăzi de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul de programe al Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu, a specificat că studiul a fost realizat în perioada 1 ianuarie-2 martie curent în 326 restaurante, cafenele și baruri, 72 de instituții medicale și 70 de instituții de învățămînt din mun. Chișinău, Bălți și Cahul. „Potrivit rezultatelor, 97% din localurile de alimentație publică (96% în anul 2016) respectă legea și au afișat la intrare în încăperi semnul unic de interzicere a fumatului, iar în încăperile a 91% restaurante, cafenele și baruri nu s-a atestat fumatul”, a spus Țurcanu.

Totodată, studiul a arătat că în patru din zece restaurante, cafenele și baruri nu se oferă bonul de casă după ce chelnerii/barmanii încasează banii și aduc restul, astfel clienții sînt nevoiți să solicite repetat bonul de casă. „Cea mai mare pondere de neprezentare a bonurilor de casă se înregistrează în localurile din mun. Bălți (77%), în comparație cu mun. Chișinău (33%) și Cahul (30%). Din totalul de 326 localuri monitorizate, în 12 cazuri s-a refuzat eliberarea bonului, motivîndu-se că maşina de casă şi control cu memorie fiscală este defectată sau este în reparație. Mai des se refuză eliberarea bonului fiscal în localurile care încalcă legea antifumat”, a precizat Țurcanu.Cercetarea a mai stabilit că 99 la sută din instituțiile de învățămînt respectă legea și au afișat la intrare semnul unic de interzicere a fumatului, în comparație cu 90% în instituții medicale. „În rezultatul monitorizării, au fost întocmite și transmise 30 de sesizări către Centrele teritoriale de sănătate publică (Chișinău-22, Bălți-8) pentru restaurantele, cafenelele și barurile în încăperile cărora se fuma. O treime din localurile în care s-a atestat fumatul, au fost aceleași care au fost identificate în cadrul monitorizării din anul trecut ca localuri care încalcă legea”, a specificat Ghenadie Țurcanu.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, pentru încălcarea prevederilor Legii antitutun au fost aplicate amenzi în sumă totală de peste șapte milioane de lei, dintre care au fost achitate doar în jur de două milioane de lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate în municipiul Chișinău.

Legea privind controlul tutunului a intrat în vigoare la 31 mai 2016. Conform documentului, fumatul este interzis în localurile de tip închis, în mijloacele de transport, inclusiv cele private în care se află minori, sub acoperişul staţiilor de transport public, în parcurile de distracţii şi pe terenurile de joacă pentru copii, pe stadioane, arene, în pieţe şi alte spaţii publice deschise pe durata evenimentelor sociale distractive şi de alt gen.


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul