Actualitate

Peste 9000 de arbori uscati sau bolnavi umbresc strazile principale ale capitalei

Astazi, o plimbare pe strazile Chisinaului e o adevarata aventura din cauza miilor de copaci care stau gata sa cada chiar si la o adiere de vant. Eliferie Haruta, seful Asociatiei de gospodarire a spatiilor verzi, isi pune speranta in noul guvern care, in opinia sa, ar putea fi mai intelegator si ar aloca bani pentru inventarierea, defrisarea si plantarea ulterioara a copacilor tineri.

„Nu suntem unica tara din Europa care se confrunta cu problema caderii arborilor. Sunt doborati de vant copacii uscati, batrani si cei afectati de boli si vatamatori. Motivul principal e ca multi arbori si-au trait deja traiul si trebuie treptat inlocuiti cu specii decorative mai puternice. De exemplu, furtuna niciodata nu va dobori salcamii, chiar daca acestia sunt batrani. In schimb, plopul, ulmul, artarul sunt specii moi care, la o adiere de vant, incep a se clatina si tulpina, fiind slaba, cedeaza. Nu e cazul sa invinuim copacii pentru ca distrug liniile electrice, automobilele, dar trebuie sa luam anumite masuri. In primul rand, trebuie taiate crengile care se afla deasupra liniilor de electricitate, telefonice si sa nu parcam masinile in locuri interzise. Nimeni nu poarta raspundere daca automobilul tau a fost avariat de vreun arbore cazut sau daca buticul ti-a fost distrus”, ne-a spus ecologistul Vladimir Garaba.

Eliferie Haruta ne-a declarat ca, in ultima perioada, 50 de persoane au apelat la instantele de judecata pentru a-si recupera prejudiciul cauzat de caderea arborilor pe propriile automobile. „Toate incercarile de a scoate bani de la autoritati sunt zadarnice. Nimeni n-a avut castig de cauza. Daca autovehiculul n-a fost asigurat, cheltuielile de reparatie au fost suportate de proprietar”, a precizat Haruta.

Furtuna de sambata seara din capitala a doborat circa 40 de copaci. Din cauza ploilor torentiale din 16 si 19 iulie au cazut peste 225 de copaci. Alti 200 au fost grav afectati. Vanturile puternice din prima jumatate a lunii iunie au doborat 84 de copaci. Nici acum meteorologii nu au vesti prea bune. Fiti atenti unde parcati masinile.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *