Actualitate

Peste jumătate de miliard de oameni nu au acces la apă potabilă, arată un studiu de Ziua mondială a apei

"Astăzi 663 de milioane la nivel global nu au acces la apă potabilă și marea lor majoritate — 522 de milioane — trăiesc în zone rurale", potrivit raportului "Wild Water".

Papua Noua Guinee, Mozambic, Madagascar sunt printre țările cu situația cea mai grea din acest punct de vedere, dar și printre cele 20% dintre națiunile lumii care sunt cele mai vulnerabile la schimbarea climatică și cele mai puțin pregătite să se adapteze, se menționează în raport.

Nu mai puțin de 67% din populația rurală a națiunii insulare din Oceanul Pacific Papua Noua Guinee trăiește fără să aibă acces la apă potabilă sigură. Asta înseamnă nu mai puțin de 4,4 milioane de oameni dintr-o populație de 7,2 milioane care nu au acces la apă curată în această țară.

În Madagascar 10,2 milioane de persoane din zone rurale, dintr-o populație totală de 22 de milioane, se luptă să găsească apă potabilă.

În Mozambic 11,5 milioane de persoane, dintr-o populație de 22,9 milioane în total, nu au acces la apă potabilă. Țara cu cea mai mare proporție a populației rurale care nu are acces la apă potabilă este Angola, unde aceasta se ridică la 71%. Țara cu a cincea economie a Africii are o populație de 22,8 milioane de locuitori, din care 12,7 milioane trăiesc în zone rurale.
India, care este una dintre economiile cu cea mai mare viteză de creștere din lume și țara în care locuiește 17% din populația lumii (1,2 miliarde), are 63,4 milioane de oameni în zonele rurale fără acces la apă potabilă, cel mai mare număr de oameni aflați într-o astfel de situație într-o singură țară din lume.

Potrivit raportului, China, care are o populație de 1,4 miliarde de oameni — cea mai mare din lume — are 43,7 milioane de oameni care trăiesc fără apă potabilă în zonele rurale.

Raportul menționează că evenimentele legate de vremea extremă provocate de schimbarea climatică — inclusiv cicloane, inundații și secetă prelungită — ar putea îngreuna accesul la apă de o calitate sigură pentru populațiile cele mai vulnerabile ale lumii. Acest lucru va avea un impact asupra sănătății, bunăstării și modului de viață al celor mai săraci oameni din lume, apreciază autorii.

"Schimbarea climei ar urma să facă o situație deja dificilă și mai rea… S-a prognozat că peste 40% din populația globală va ajunge probabil să trăiască în zone caracterizate de un stres grav al situației apei până în 2050", se menționează în raport.

"Apa potabilă nu este un privilegiu — este un drept uman de bază — dar totuși peste jumătate de miliard de oameni din mediul rural trăiesc încă fără a avea acces la apă potabilă sigură", a precizat într-un comunicat Rosie Wheen, director executiv al WaterAid Australia.

Ea a mai precizat că micile comunități rurale — care sunt marginalizate din cauza izolării și a lipsei de finanțare pentru serviciile de bază — au cel mai mult de suferit din acest motiv.

Organizația a cerut guvernelor să prioritizeze și să finanțeze proiectele de asigurare a apei potabile, a instalațiilor sanitare și a igienei și să ajute țările sărace să se adapteze la impactul schimbării climatice.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *