Social

Peste o sută de cerbi vor fi eliberaţi în pădurile din ţară

Cerbii au fost crescuți în centre specializate pentru reproducere şi dezvoltare de la întreprinderea silvică Teleneşti şi Rezervaţia naturală „Codrii”, urmînd să fie transportați în păduri din sudul ţării.

Victoria Covali, consultant al Secţiei pază, protecţie şi gospodărie de vânătoare în cadrul Agenţiei „Moldsilva”, a informat că cerbii şi căpriorii înregistrați pe teritoriul R. Moldova fac parte din categoria animalelor cu valoare înaltă cinegetică şi necesită îngrijiri speciale.

„După ce sunt strămutate din centrele de reproducere în spaţiul natural, cervidele sînt monitorizate. În aproape două luni de aclimatizare şi carantină, mamiferele sunt îngrijite de un personal special, care urmăreşte ca acestea să aibă linişte, pază şi hrană. Regimul presupune amenajarea sărăriilor, adăpătoarelor, precum şi surse de apă curgătoare, ţarcuri igienizate, iar pentru aceasta cerbii sunt întreţinuţi în interiorul pădurilor şi nicidecum în fâșiile forestiere limitrofe, în preajmă de activităţile oamenilor, trafic etc.”, a specificat Victoria Covali.

Potrivit specialistului „Moldsilva”, cel mai mare pericol pentru cerbii eliberaţi în natură îl prezintă braconajul. „Deşi vânătul cerbilor este interzis de mai mulţi ani, totuşi se mai întâmplă cazuri de vânătoare ilegală. Braconierii sunt mai periculoşi chiar decât riscurile naturale cum ar fi dăunătorii, bolile, animalele de pradă ş.a. Or, atâta timp cît nu vor fi înăsprite sancţiunile în acest sens, situaţia va rămâne complicată. În anul 2013, am iniţiat un proiect susţinut de Fondul Mondial pentru Natura Sălbatică, care prevede dotarea exemplarelor de cerb cu emiţătoare radiofonice, ceea ce ar permite silvicultorilor să urmărească mişcarea şi traiul animalelor. Sperăm că acest program, deosebit de important pentru evaluarea şi menţinerea biodiversităţii în pădurile R. Moldova, va fi continuat”, a conchis Victoria Covali.

În anul 2016, în fondul cinegetic gestionat de Agenţia „Moldsilva” au fost înregistrate 478 de exemplare de cerb şi 6160 de căprior. Cheltuielile pentru întreţinerea şi monitorizarea mamiferelor cu valoare cinegetică se estimează la aproape cinci milioane de lei anual.

Moldpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *