Ultima oră

Peştii din oceane ar putea dispărea până în 2050

Potrivit raportului, citat de ziare.com, această catastrofă cu efecte incalculabile asupra omenirii poate fi evitată doar dacă se taie din subvenţiile pentru pescuit şi dacă suprafeţe întinse din apele mărilor şi oceanelor sunt declarate zone protejate pentru peşti, ca unica soluţie de a avea o industrie a pescuitului şi de acum înainte. "Lumea epuizează capitalul de care are nevoie, dar guvernele pot schimba această perspectivă dramatică, în condiţiile în care treizeci de ţări colaborează cu Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi altele sunt pe cale de a-şi revizui politica în materie de mediu", a afirmat Pavan Sukhdev.

Principalul fenomen ce trebuie combătut, conform raportului, îl reprezintă subvenţiile acordate de guverne pentru flotele de pescuit, din ce în ce mai numeroase care nu mai lasă timp suficient resurselor de peşte să se refacă în mod natural. Capacitatea flotelor de pescuit este cu 50-60% mai mare faţă de cea care ar trebui să fie, arată raportul. Documentul vine şi cu soluţii care demonstrează că cea mai bună măsură este înfiinţarea unor zone marine care să le permită speciilor de peşte să atingă maturitatea şi astfel să-şi sporească fertilitatea.

Documentul recomandă şi necesitatea rapidă a revizuirii dimensiunii flotelor de pescuit şi în favoarea pescadoarelor mici. "Soluţiile sunt la îndemână, iar voinţa politică şi o economie ordonată sunt necesare, mai mult ca niciodată", conchide Sukhdev. Scăderea rezervelor de peşte ale planetei este o problemă ecologică, dar şi o chestiune de subzistenţă pentru mai mult de un miliard de persoane, populaţie predominant aflată în ţări în curs de dezvoltare, pentru care peştele constituie singura sursă de proteine, potrivit ONU.

Raportul privind economia verde estimează că 35 milioane de persoane trăiesc din pescuit, că 170 milioane de locuri de muncă depind de aceasta într-un mod direct sau indirect şi că în total 520 milioane de persoane sunt dependente de acest sector, din punct de vedere financiar. Potrivit ONU, 30% din rezervele de peşte ale planetei au dispărut deja şi activităţile de pescuit, în ansamblu, riscă să nu mai fie rentabile până în 2050.

Sursa: Romania Libera

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *