Fostul judecător la Curtea Constituțională, Victor Pușcaș, reapărut recent în spațiul public, pare să fi fost una dintre sculele justiției sovietice, care a depus toate eforturile pentru a suprima mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor '80, transmite portalul deschide.md.
Tot el ar fi condamnat la moarte doi polițiști pentru faptul că de la o fabrică de vin din Cahul au dispărut două piese din inestimabila avere socialistă: un butoi cu vin şi, un altul, cu spirt.
Pretinsele sentințe, care ar confirma cele sus-amintite, au fost publicate de bloggerul Veaceslav Balacci. La încercarea redacției Deschide.MD de a obtine un comentariu, Pușcaș ne-a declarat: „Eu sunt statalist, Balacci e unionist, iată de unde vine toate campania asta organizată împotriva mea. Voi veni cu o reacţie mai amplă maine”.
Potrivit documentelor publicate la 14 martie 1989 (şi pe care le semnează, alături de Voronin, şi Puşcaş), autorităţile RSSM au aprobat o instrucțiune pentru a intimida acţiunile stradale, care luau amploare în perioada aceea la Chişinău, oamenii revendicând alfabetul latin, limba română şi independenţa faţă de URSS. Aceasta a servit ca bază pentru atragerea la răspundere administrativă şi penală a moldovenilor deşteptaţi. În fapt, o măsură de reprimare şi contracarare a Marilor Adunări Naţionale.
Imediat după aprobarea acelei instrucţiuni, în primăvara lui 1989 Puşcaş a convocat întregul corp de magistraţi de la Judecătoria Frunze (actuala Buiucani) la sediul Judecătoriei Supreme, într-o şedinţă cu participarea viceministrului Afacerilor Interne, Juc, şi şefului KGB al RSSM, Lavranciuk. Judecătorii au fost atenţionaţi să nu achite protestatarii, ci, dimpotrivă, să dispună arestarea lor! Puşcaş a atenţionat judecătorii, că vor surveni consecinţe foarte grave pentru ei, dacă vor continua să aibă o atitudine tolerantă faţă de „naţionalişti", cum erau numiţi pe atunci moldovenii deşteptaţi. Pentru că judecătorii, în mare parte erau intelectuali care sprijineau Renaşterea Naţională, nu îi executau instrucţiunile, Puşcaş a modificat ulterior competenţa Judecătoriei Frunze, dosarele „naţionaliştilor" fiind transmise la examinare altor judecători, loiali puterii sovietice.
Mai mult, autorul susține că Pușcaș a condamnat doi polițiști la moarte, pentru că cineva a furat un butoi de spirt și un altul de vin de la una din fabricile de vinuri din Cahul.
Este vorba de "sentinţa emisă de Puşcaş la 5 iunie 1979 în privinţa a doi poliţişti din Cahul, dintre care unul de 38 de ani, tată a doi copii minori. În baza unor formulări arbitrare, cum ar fi „luptă insuficientă cu furturile averii socialiste", Puşcaş i-a condamnat la MOARTE, prin ÎMPUŞCARE, fiindu-le incriminată dispariţia unui butoi cu vin şi a unuia cu spirt de la una din fabricile de vinuri din Cahul! Soţia poliţistului în vârstă de 38 de ani după sentinţa lui Puşcaş şi-a ieşit din minţi! Ce să-i faci? Aşa erau timpurile! Sub sentinţă vedeţi inscripţia „Заказ №78" („comanda nr.78") (oare de la cine a fost comanda?) şi că sentinţa a fost editată în 150 de exemplare! Probabil, pentru ca s-o vadă cât mai mulţi moldoveni, ca să ştie de frică...", mai comentează Balacci. O dovadă a apropierii lui Pușcaș de sistemul sovietic este și tatuajul cu ancoră şi stea sovietică de pe mâna stângă.
Sursa: Deschide.md
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulPuține mâncăruri sunt asătzi mai faimoase și mai apreciate în întreaga lume decât pizza.
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul