Scriitorul și jurnalistul basarabean Ion Mischevca, totodată colaborator al ActiveNews, a deschis o petiție online împotriva abuzului asupra unchiului său, istoricul Vlad Mischevca, mazilit de președinta Maia Sandu din Comisia Națională de Heraldică (CNH) a Republicii Moldova. Vă invităm să citiți și să semnați petiția!
„Această petiție este adresată președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care, prin Ordinul nr. 29-IX din 2 februarie 2021, l-a EXCLUS pe istoricul și heraldistul Vlad Mischevca din Comisia Națională de Heraldică (CNH). Menționăm că Vlad Mischevca a fost membru fondator și primul președinte al CNH, activând pro-bono (fără a fi remunerat) în cadrul acestei instituții timp de 25 de ani. Pretinsele „argumente” de „înnoire” a componenței CNH nu rezistă criticii, mai ales că printre noii membri nu se regăsește niciun cercetător de la Institutul de Istorie din Chișinău, iar dintre cei șapte foști membri, trei erau din oficiu (printre care și fostul consilier prezidențial Corneliu Popovici), iar alți doi sunt pictori pensionari. În realitate, modificarea componenței CNH l-a vizat direct pe istoricul unionist Vlad Mischevca, care, probabil, nu este un „om bun”, ci „doar” un bun specialist. În schimb, în noua componență a Comisiei a fost inclus și un... designer vestimentar. Lăsăm la discreția dvs. să dați apreciere acestei „înnoiri”.
Mai jos puteți vedea care sunt realizările lui Vlad Mischevca în domeniul heraldicii:
1989-1990
· Participant la concursul elaborării Stemei de Stat a Republicii Moldova și la argumentarea istorico-heraldică a Tricolorului național în calitate de Drapel de Stat.
1996
· Autor al primelor însemne heraldice corporative din Republica Moldova – Drapelele terestru și fluvial al Vămii Republcii Moldova (3.09.1996), actualmente „Drapelul Serviciului Vamal al Republicii Moldova”, intrat în vigoare din 16.06.1997 (coautori: S. Andrieș-Tabac, N. Schițco, I. Căruntu, pictor: Gh. Vrabie). http://www.customs.gov.md/index.php?id=66
1997
· Emblema Comisiei Naționale de Heraldică a Republicii Moldova (27.02.1997, desen final: 23.02.2001). Coautor: S. Andrieș-Tabac, pictor: S. Odainic.
· Coautor al concepției Emblemei Academiei de Științe a Republicii Moldova, argumentate științific împreună cu dr. C. Ciobanu și executate de către pictorul S. Odainic (acceptate de CNH la 13.09.2001). Ulterior această variantă a fost înlocuită cu o lucrare elaborată de S. Andrieș-Tabac și M. Șlapac (pictor) în 2005, bazată pe ideea continuității simbolicii vechi.[1]
2000
· Simbolurilor supreme ale Armatei Naționale a Republicii Moldova: „Stema, Emblema & Drapelul”, aprobate de CNH la 12.06.2000. (Coautor: S. Andrieș-Tabac, pictor: I. Caminschi). http://www.army.md/?lng=2&action=show&cat=146
2001
· Emblema Vămii Republicii Moldova. Coautori: S. Andrieș-Tabac, N. Schițco, I. Căruntu, pictor: Gh. Vrabie.
· Stema Vămii R. Moldova (actualmente Serviciului Vamal al Republicii Moldova). (Ambele confirmate de CNH la 24.07.2001). Coautor: S. Andrieș-Tabac, pictor: Gh. Vrabie.
2008
· Coautor al medaliei jubiliare „650 de ani de la întemeierea Țării Moldovei”, instituite la 25.12.2008. (pictor: S. Odainic).
2011
· Coautor al medaliei jubiliare „Aniversarea a XX-a a Armatei Naționale”, 2011. (S. Odainic).
· Autor al Insignei „Partcipant la Parada Militară, consacrată aniversării XX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova, 27 august 2011”.
· Autor al Simbolurilor publice ale Institutului de Istorie, Stat și Drept al AȘM (Stema, Emblema, Drapelul, aprobate de Consiliul Științific al IISD).
2012
· Elaborarea distincțiilor faleristice ale Armatei Naționale (Decretul nr. 244-VII al Președintelui RM din 21 august 2012 http://www.army.md/inf/distinctii.pdf ):
1) Crucea „Pentru merit” cuprinde 3 clase: a) clasa I; b) clasa II; c) clasa III;
2) Crucea „Pentru serviciu impecabil” cuprinde 4 clase: a) „Veteran”; b) clasa I; c) clasa II; d) clasa III;
3) Medalia „Consolidarea Frăției de Arme”.
4) Insignele în 3 grade a cursului universitar (Licență, Masterat, Doctorat) al Academiei Militare „Alexandru cel Bun”. (Aprobate de Comisia Heraldică a MA, noiembrie 2012); (2011-2014);
5) Medalia „Bărbăție și Curaj” (2014);
6) Medalia „Pentru misiuni umanitare și de menținere a păcii”. (2014);
7) Autor al distincției de stat - Medaliei „Crucea comemorativă. Participant la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992)”. (Monitorul Oficial, nr.21-24, 27.01.2012, p. 15-16). http://www.asm.md/?go=noutati_detalii&n=4520&new_language=0 2
8) Medalia „Pentru menținerea păcii în regiunea Transnistreană a Republicii Moldova” (proiect depus la 5 iulie 2012 Biroului pentru Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova,).
9) Elaborarea Stemei Academiei Militare „Alexandru cel Bun”.(Aprobată de Comisia Heraldică a MA, noiembrie 2012);
2014
· Stema și Drapelul Serviciului Fiscal de Stat al Republicii Moldova.
2015
· Simbolurile Inspectoratului Național de Patrulare al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne al Republici Moldova. (Autori: dr. Vlad MISCHEVCA; Iurie CAMINSCHI)
2018
· Stema și Drapelul orașului Dondușeni (Proiect spre aprobare de APL) (Autori: Vlad Mischevca și Silviu Tabac, pictori – Mariana Șlapac și Iurie Caminschi).
2020
· Stema, Emblema și Drapelul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliției al Ministerului Afacerilor Interne al Republici Moldova (Autori: dr. Silviu TABAC, dr. Vlad MISCHEVCA; Pictor: Iurie AMBROS) Vezi: Simbolurile Naționale ale Republici Moldova. Coord. și red. șt. S. Andrieș-Tabac. Chișinău, 2011, p. 485-487.
În context, solicităm respectuos președintelui Maia Sandu, care în campania electorală a promis că va promova meritocrația, integritatea și profesionalismul, să-l repună pe istoricul Vlad Mischevca în Comisia Națională de Heraldică. Altmiteri, credem că această instituție va fi discreditată și utilizată în scopuri politice de către actualul președinte al Republicii Moldova. Or, nu tot ce este nou este și bun. Iar Maia Sandu a promis că va promova oamenii BUNI, nu NOI”, a scris Ion Mischevca pe pagina web petitieonline.com.
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul