Cultură

Petre Neamtu, omul care ne-a salvat folclorul

Despre maestrul Petre Neamtu, director artistic si prim-dirijor al Orchestrei de muzica populara „Folclor” a Filarmonicii Nationale „Serghei Lunchevici”, nu poti scrie decat cu multa dragoste, respect si admiratie.

L-am cunoscut mai indeaproape acum 25 de ani, cand a venit in fruntea Orchestrei „Folclor”, pe atunci a Comitetului de Stat pentru Televiziune si Radiodifuziune – „prima orchestra de muzica etnica”, creata, acum patru decenii si ceva, de catre maestrul Dumitru Blajinu. Preluand stafeta, a mers pe urmele marelui lautar, inregistrand cu „Folclor” aproape tot folclorul nostru. Sunt tentat sa cred ca, daca n-ar fi fost el, astazi Fonoteca „Teleradio-Moldova” ar fi fost pustie. A inregistrat muzica cu toti interpretii valorosi de pe ambele maluri ale Prutului (nu dau nume, pentru ca lista e prea mare) si a promovat in permanenta tinerii interpreti, organizand si un concurs trimestrial pentru ei, „Prezinta Orchestra „Folclor”.

In calitatea sa de dirijor al acestei prime orchestre de studio a avut insa multe de infruntat, pentru ca mai marii ideologi ai timpului cenzurau pana si folclorul. Dar le-a suportat cu demnitate pe toate. Din pacate, orchestra care a facut o istorie in muzica noastra populara a cazut in dizgratia lui Ilie Telescu, pe atunci presedinte al Companiei „Teleradio-Moldova”, care nu s-a lasat pana n-a scos aceasta comoara din Radioteleviziune. Din fericire, ea a fost gazduita de catre Filarmonica. Orchestra de studio s-a transformat in una de concert, acompaniind participantii si invitatii la mai multe festivaluri-concurs din R. Moldova si Romania:„Crizantema de Argint”, „Crizantema de Aur”, „Maria Tanase”…

Un alt merit al sau e ca a pastrat colectivul orchestrei. Imi spunea mai deunazi prietenul sau, marele naist Vasile Iovu, ca Petre Neamtu este un fenomen ca om, personalitate si ca artist: „Rar cine are toate calitatile atat de bine armonizate in egala masura. Oameni de felul sau au disparut, nu mai exista. Gratie caracterului si inteligentei sale, mai exista Orchestra „Folclor”… Colectivul care a inregistrat 15 volume cu diversi interpreti de muzica populara din intreg spatiul romanesc.

Nascut la Lunga, Floresti, ieri maestrul Petre Neamtu a implinit 60 de ani. A primit in dar mai multe flori – florile recunostintei. Din pacate, n-a avut parte de un concert aniversar, deoarece, in ianuarie, la 54 de ani neimpliniti, l-a petrecut pe ultimul drum pe fratele sau, cunoscutul chitarist si compozitor, fost membru al legendarei formatii „Noroc”, Anatol Neamtu. Pe 20 februarie, la 40 de zile de trecerea la cele vesnice a lui Anatol si in ziua cand el ar fi implinit 54 de ani, la Palatul National va avea loc un concert In memoriam. Noua nu ne ramane decat sa-i dorim marelui dirijor multa sanatate, noi realizari si sa-si pastreze in continuare verticalitatea de care a dat dovada in toate timpurile. Sa ne traiesti, maestre!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *