Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 22 Februarie 2019
Abonamente

Ultima oră 12 Septembrie 2018, ora 03:00

Petrol de la cumătrul Putin: Cum a ajuns o prezentatoare TV din Ucraina proprietară a unui mare câmp petrolifer din Siberia

Marime Font

Prezentatoarea tv din Ucraina Oxana Marcenko, soția politicianului ucrainean Viktor Medvedciuk, care are legături de familie cu președintele rus Vladimir Putin, a obtinut dreptul de exploatare a câmpului petrolifer Gavrikovskoe din Districtul Autonom Hantî-Mansi și care urmează să fie dat în folosinta înainte de sfârșitul anului 2018. Rezervele sale de țiței sunt estimate la 40 milioane de tone.

Oxana a intrat în „familia“ președintelui rus în 2004. În acel an, Vladimir Putin și Svetlana Medvedeva – sotia lui Dmitri Medvedev (actualul premier rus) – au fost nasi de botez ai Dariei, fiica Oxanei si a lui Viktor Medvedciuk. Odata cu acel ”botez”, Oxana a intrat în „cercul interior“ al presedintelui Putin, care controlează bogățiile din Rusia, sustin ziaristii de investigatii ai Radio Libertatea.

Reporterii proiectului „Schema“ al „Radio Libertatea“ dovedesc cu acte din Registrul de stat al Rusiei privind persoanele juridice ca campul petrolifer Gavrikovskoe din sudul Siberiei de Vest a intrat in folosinta Oxanei Marcenko.


Inca din martie 2015, la Yalta, trei companii ucrainene, beneficiara finala a carora este ”cumătra” lui Vladimir Putin, au devenit co-proprietate a companiei „Tavria-Invest“. Aceasta firma a fost infiintata, printre altele, pentru a controla activele pe care cuplul Medvedcuk-Marcenko le deține în Crimeea. Director al companiei este Inna Palii, care deține aceeasi funcție într-o altă firma cu nume apropia- ”Tavria Sever” . Proprietarii ultimei sunt doua persoane juridice înregistrate in Cipru – ”Ventolor Investments Ltd” și ”Ventolor Holding Ltd”.

”Ventolor Holding Ltd” a fost înființată de o altă companie din Cipru – ”Tumillon Investments Ltd”, deținută de Oxana Marcenko.

Licitatia pentru campul petrolifer Gavrikovskoe, unul dintre cele mai mari trei din Hantî-Mansi, a fost lansata în 2015.

Însa caietul de sarcini impunea o conditie neobișnuita – câștigătorul trebuia să proceseze țițeiul în regiunea Rostov, la granita cu Donbas. Conditiile impuse favorizau o companie care facea parte din grupul „IUG Rusi”, controlat de Serghei Kislov, care deține singura rafinărie din regiunea Rostov – ”Novoșahtinsk”.

Caietul de sarcini al licitatiei incalca două legi federale rusesti: „Cu privire la protecția concurenței“ și „Cu privire la subsolul Rusiei“, motiv pentru care influentul grup „Rosneft” a depus plangere la Curtea de Arbitraj de la Moscova. Plangere care, însa, intr-un mod absolut misterior, a fost retrasa de Rosneft fără nicio explicație.

Experții sugereaza că deoarece regiunea Rostov se afla la granita cu ”DNR/LNR”, câmpul Gavrikovskoe a fost ales pentru a crește baza de aprovizionare cu combustibili a ”masinii de razboi” creata de Rusia in regiunea Donbas. Dar nu numai pentru asta…

Firma care a câștigat licitatia pentru campul petrolifer din Hantî-Mansi este deținuta doar în proportie de 32% de Serghei Kislov. Partea majoritara – 50,1% este controlata de compania cipriota de care am poment deja – ”Ventolor Holding Ltd” a Oxanei Marcenko.

Așa cum observa presa ucraineană, combustibilul produs la întreprinderiea soției lui Medvedciuk va alimenta tancurile, transportoarele blindate, vehiculele de lupta ale infanteriei, camioanele și alte mijloace tehnice folosite de armata rusă în Donbas.

În Ucraina, Oxana Marcenko a fost prezentatoare mai multor emisiuni tv de top: „X-Factor“, „Ucraina are talente“ și „Vremea pentru a construi“.

Soțul Oxanei, Viktor Medvedciuk a fost activ în politică ucraineană de la începutul si până la mijlocul anilor 2000, el fiind seful administrației prezidențiale sub Leonid Kucima.

Astazi, Medvedciuk este considerat în Ucraina cel mai pro-rus politician si „eminenta cenusie” a adeptilor ”lumii ruse“ din această țară. El acționează în calitate de „trimis special” între Vladimir Putin și omologul său ucrainean Petro Poroșenko. Medvedciuk nu neagă faptul că are o relație personală cu Putin, dar susține că o foloseste exclusiv în interesul Ucrainei. Totodata, el a subliniat că nu accepta sa se spuna despre Rusia ca este ”agresor”.

În iulie 2018, Medvedciuk a anuntat că se întoarce în politica mare și s-a alăturat partidului „Za Jizni” al omului de afaceri Vadim Rabinovici.

Într-un interviu recent pentru Deutsche Welle cu privire la sursa fondurilor cu care intenționează să-și finanțeze campania electorală, Medvedciuk a declarat că este de multa vreme om de afaceri. Totusi, el detine în Ucraina doar trei persoane juridice, dintre care una oferă servicii de consultanță, iar alte două – sunt organizații publice.

Dar imperiul de afaceri al soției sale, Oxana Marcenko, construit cum am vazut cu sprijinul Kremlinului – conține cel puțin zece companii care sunt implicate în activitatea de construcții, agricultură, silvicultură, inginerie, servicii financiare și, mai nou, un camp petrolifer. Avand un activ nou atat de valoros, este evident că Marcenko poate sustine financiar ambițiile politice ale soțului sau. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)