Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente
 
 
 

Ultima oră 12 Septembrie 2018, ora 03:00

Petrol de la cumătrul Putin: Cum a ajuns o prezentatoare TV din Ucraina proprietară a unui mare câmp petrolifer din Siberia

Marime Font

Prezentatoarea tv din Ucraina Oxana Marcenko, soția politicianului ucrainean Viktor Medvedciuk, care are legături de familie cu președintele rus Vladimir Putin, a obtinut dreptul de exploatare a câmpului petrolifer Gavrikovskoe din Districtul Autonom Hantî-Mansi și care urmează să fie dat în folosinta înainte de sfârșitul anului 2018. Rezervele sale de țiței sunt estimate la 40 milioane de tone.

Oxana a intrat în „familia“ președintelui rus în 2004. În acel an, Vladimir Putin și Svetlana Medvedeva – sotia lui Dmitri Medvedev (actualul premier rus) – au fost nasi de botez ai Dariei, fiica Oxanei si a lui Viktor Medvedciuk. Odata cu acel ”botez”, Oxana a intrat în „cercul interior“ al presedintelui Putin, care controlează bogățiile din Rusia, sustin ziaristii de investigatii ai Radio Libertatea.

Reporterii proiectului „Schema“ al „Radio Libertatea“ dovedesc cu acte din Registrul de stat al Rusiei privind persoanele juridice ca campul petrolifer Gavrikovskoe din sudul Siberiei de Vest a intrat in folosinta Oxanei Marcenko.Inca din martie 2015, la Yalta, trei companii ucrainene, beneficiara finala a carora este ”cumătra” lui Vladimir Putin, au devenit co-proprietate a companiei „Tavria-Invest“. Aceasta firma a fost infiintata, printre altele, pentru a controla activele pe care cuplul Medvedcuk-Marcenko le deține în Crimeea. Director al companiei este Inna Palii, care deține aceeasi funcție într-o altă firma cu nume apropia- ”Tavria Sever” . Proprietarii ultimei sunt doua persoane juridice înregistrate in Cipru – ”Ventolor Investments Ltd” și ”Ventolor Holding Ltd”.

”Ventolor Holding Ltd” a fost înființată de o altă companie din Cipru – ”Tumillon Investments Ltd”, deținută de Oxana Marcenko.

Licitatia pentru campul petrolifer Gavrikovskoe, unul dintre cele mai mari trei din Hantî-Mansi, a fost lansata în 2015.

Însa caietul de sarcini impunea o conditie neobișnuita – câștigătorul trebuia să proceseze țițeiul în regiunea Rostov, la granita cu Donbas. Conditiile impuse favorizau o companie care facea parte din grupul „IUG Rusi”, controlat de Serghei Kislov, care deține singura rafinărie din regiunea Rostov – ”Novoșahtinsk”.

Caietul de sarcini al licitatiei incalca două legi federale rusesti: „Cu privire la protecția concurenței“ și „Cu privire la subsolul Rusiei“, motiv pentru care influentul grup „Rosneft” a depus plangere la Curtea de Arbitraj de la Moscova. Plangere care, însa, intr-un mod absolut misterior, a fost retrasa de Rosneft fără nicio explicație.

Experții sugereaza că deoarece regiunea Rostov se afla la granita cu ”DNR/LNR”, câmpul Gavrikovskoe a fost ales pentru a crește baza de aprovizionare cu combustibili a ”masinii de razboi” creata de Rusia in regiunea Donbas. Dar nu numai pentru asta…

Firma care a câștigat licitatia pentru campul petrolifer din Hantî-Mansi este deținuta doar în proportie de 32% de Serghei Kislov. Partea majoritara – 50,1% este controlata de compania cipriota de care am poment deja – ”Ventolor Holding Ltd” a Oxanei Marcenko.

Așa cum observa presa ucraineană, combustibilul produs la întreprinderiea soției lui Medvedciuk va alimenta tancurile, transportoarele blindate, vehiculele de lupta ale infanteriei, camioanele și alte mijloace tehnice folosite de armata rusă în Donbas.

În Ucraina, Oxana Marcenko a fost prezentatoare mai multor emisiuni tv de top: „X-Factor“, „Ucraina are talente“ și „Vremea pentru a construi“.

Soțul Oxanei, Viktor Medvedciuk a fost activ în politică ucraineană de la începutul si până la mijlocul anilor 2000, el fiind seful administrației prezidențiale sub Leonid Kucima.

Astazi, Medvedciuk este considerat în Ucraina cel mai pro-rus politician si „eminenta cenusie” a adeptilor ”lumii ruse“ din această țară. El acționează în calitate de „trimis special” între Vladimir Putin și omologul său ucrainean Petro Poroșenko. Medvedciuk nu neagă faptul că are o relație personală cu Putin, dar susține că o foloseste exclusiv în interesul Ucrainei. Totodata, el a subliniat că nu accepta sa se spuna despre Rusia ca este ”agresor”.

În iulie 2018, Medvedciuk a anuntat că se întoarce în politica mare și s-a alăturat partidului „Za Jizni” al omului de afaceri Vadim Rabinovici.

Într-un interviu recent pentru Deutsche Welle cu privire la sursa fondurilor cu care intenționează să-și finanțeze campania electorală, Medvedciuk a declarat că este de multa vreme om de afaceri. Totusi, el detine în Ucraina doar trei persoane juridice, dintre care una oferă servicii de consultanță, iar alte două – sunt organizații publice.

Dar imperiul de afaceri al soției sale, Oxana Marcenko, construit cum am vazut cu sprijinul Kremlinului – conține cel puțin zece companii care sunt implicate în activitatea de construcții, agricultură, silvicultură, inginerie, servicii financiare și, mai nou, un camp petrolifer. Avand un activ nou atat de valoros, este evident că Marcenko poate sustine financiar ambițiile politice ale soțului sau. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md