Astăzi 17 Noiembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2018
Abonamente

Ultima oră 12 Septembrie 2018, ora 03:00

Petrol de la cumătrul Putin: Cum a ajuns o prezentatoare TV din Ucraina proprietară a unui mare câmp petrolifer din Siberia

Marime Font

Prezentatoarea tv din Ucraina Oxana Marcenko, soția politicianului ucrainean Viktor Medvedciuk, care are legături de familie cu președintele rus Vladimir Putin, a obtinut dreptul de exploatare a câmpului petrolifer Gavrikovskoe din Districtul Autonom Hantî-Mansi și care urmează să fie dat în folosinta înainte de sfârșitul anului 2018. Rezervele sale de țiței sunt estimate la 40 milioane de tone.

Oxana a intrat în „familia“ președintelui rus în 2004. În acel an, Vladimir Putin și Svetlana Medvedeva – sotia lui Dmitri Medvedev (actualul premier rus) – au fost nasi de botez ai Dariei, fiica Oxanei si a lui Viktor Medvedciuk. Odata cu acel ”botez”, Oxana a intrat în „cercul interior“ al presedintelui Putin, care controlează bogățiile din Rusia, sustin ziaristii de investigatii ai Radio Libertatea.

Reporterii proiectului „Schema“ al „Radio Libertatea“ dovedesc cu acte din Registrul de stat al Rusiei privind persoanele juridice ca campul petrolifer Gavrikovskoe din sudul Siberiei de Vest a intrat in folosinta Oxanei Marcenko.


Inca din martie 2015, la Yalta, trei companii ucrainene, beneficiara finala a carora este ”cumătra” lui Vladimir Putin, au devenit co-proprietate a companiei „Tavria-Invest“. Aceasta firma a fost infiintata, printre altele, pentru a controla activele pe care cuplul Medvedcuk-Marcenko le deține în Crimeea. Director al companiei este Inna Palii, care deține aceeasi funcție într-o altă firma cu nume apropia- ”Tavria Sever” . Proprietarii ultimei sunt doua persoane juridice înregistrate in Cipru – ”Ventolor Investments Ltd” și ”Ventolor Holding Ltd”.

”Ventolor Holding Ltd” a fost înființată de o altă companie din Cipru – ”Tumillon Investments Ltd”, deținută de Oxana Marcenko.

Licitatia pentru campul petrolifer Gavrikovskoe, unul dintre cele mai mari trei din Hantî-Mansi, a fost lansata în 2015.

Însa caietul de sarcini impunea o conditie neobișnuita – câștigătorul trebuia să proceseze țițeiul în regiunea Rostov, la granita cu Donbas. Conditiile impuse favorizau o companie care facea parte din grupul „IUG Rusi”, controlat de Serghei Kislov, care deține singura rafinărie din regiunea Rostov – ”Novoșahtinsk”.

Caietul de sarcini al licitatiei incalca două legi federale rusesti: „Cu privire la protecția concurenței“ și „Cu privire la subsolul Rusiei“, motiv pentru care influentul grup „Rosneft” a depus plangere la Curtea de Arbitraj de la Moscova. Plangere care, însa, intr-un mod absolut misterior, a fost retrasa de Rosneft fără nicio explicație.

Experții sugereaza că deoarece regiunea Rostov se afla la granita cu ”DNR/LNR”, câmpul Gavrikovskoe a fost ales pentru a crește baza de aprovizionare cu combustibili a ”masinii de razboi” creata de Rusia in regiunea Donbas. Dar nu numai pentru asta…

Firma care a câștigat licitatia pentru campul petrolifer din Hantî-Mansi este deținuta doar în proportie de 32% de Serghei Kislov. Partea majoritara – 50,1% este controlata de compania cipriota de care am poment deja – ”Ventolor Holding Ltd” a Oxanei Marcenko.

Așa cum observa presa ucraineană, combustibilul produs la întreprinderiea soției lui Medvedciuk va alimenta tancurile, transportoarele blindate, vehiculele de lupta ale infanteriei, camioanele și alte mijloace tehnice folosite de armata rusă în Donbas.

În Ucraina, Oxana Marcenko a fost prezentatoare mai multor emisiuni tv de top: „X-Factor“, „Ucraina are talente“ și „Vremea pentru a construi“.

Soțul Oxanei, Viktor Medvedciuk a fost activ în politică ucraineană de la începutul si până la mijlocul anilor 2000, el fiind seful administrației prezidențiale sub Leonid Kucima.

Astazi, Medvedciuk este considerat în Ucraina cel mai pro-rus politician si „eminenta cenusie” a adeptilor ”lumii ruse“ din această țară. El acționează în calitate de „trimis special” între Vladimir Putin și omologul său ucrainean Petro Poroșenko. Medvedciuk nu neagă faptul că are o relație personală cu Putin, dar susține că o foloseste exclusiv în interesul Ucrainei. Totodata, el a subliniat că nu accepta sa se spuna despre Rusia ca este ”agresor”.

În iulie 2018, Medvedciuk a anuntat că se întoarce în politica mare și s-a alăturat partidului „Za Jizni” al omului de afaceri Vadim Rabinovici.

Într-un interviu recent pentru Deutsche Welle cu privire la sursa fondurilor cu care intenționează să-și finanțeze campania electorală, Medvedciuk a declarat că este de multa vreme om de afaceri. Totusi, el detine în Ucraina doar trei persoane juridice, dintre care una oferă servicii de consultanță, iar alte două – sunt organizații publice.

Dar imperiul de afaceri al soției sale, Oxana Marcenko, construit cum am vazut cu sprijinul Kremlinului – conține cel puțin zece companii care sunt implicate în activitatea de construcții, agricultură, silvicultură, inginerie, servicii financiare și, mai nou, un camp petrolifer. Avand un activ nou atat de valoros, este evident că Marcenko poate sustine financiar ambițiile politice ale soțului sau. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 17:01

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit vineri cu noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Chişinău, Excelenţa Sa Dereck J. Hogan. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:53

Fundația Open Dialog a făcut lobby în favoarea lui Veaceslav Platon, ca să-l ajute să scape de închisoare. Acest lucru este recunoscut de către deputații liberali, care au refuzat să-și delege reprezentanții în comisia de anchetă în cazul ”Open Dialog....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 15:51

Întreg raportul Comisiei de anchetă „Open Dialog” a fost obținut de reporterii Deschide.MD, inclusiv paginile cu parafă secretă. Documentul a fost votat astăzi în plen după trei ore de audieri și dezbateri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:56

 Fundaţia Open Dialog este un vehicul şi o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva statelor cum sunt: ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 14:53

Acțiunea subversivă a Fundației Open Dialog împotriva Republicii Moldova, în care au fost atrași Maia Sandu și Andrei Năstase este una fără precedent în istoria Republicii Moldova. Este declarația deputatului PDM Sergiu Sîrbu, făcută după prezentarea raportului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Trustul de presă finanțat de oligarhii Victor Țopa și Veacesla Platon, unul fugar, iar altul condamnat la 18 ani de pușcărie, tirajează un nou fake news de cea mai joasă speță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 12:43

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:39

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

FOTO // Schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Finanțarea Open Dialog din Laundromat

Reporterii Deschide.MD au obținut schema din raportul SECRET prezentat în Parlament. Aceasta se referă la finanțarea fundației Open Dialog prin intermediul schemei de spălare de bani cunoscută drept Laundromat gândită și aplicată de controversatul Veaceslav Platon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:34

Purcari Wineries realizează un profit brut în creștere cu 29% la nouă luni, pe o cifra de afaceri pe plus cu 20%

În primele 9 luni din 2018, Purcari Wineries a înregistrat vânzări nete în valoare de 113,3 milioane de lei, o creștere cu 20% față de perioada similară a anului precedent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:29

Filip: R. Moldova are un sistem bancar puternic și frauda bancară nu se va mai putea repeta

Stabilizarea sistemului bancar este una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului condus de Pavel Filip, de la învestirea sa, în anul 2016. Șeful Executivului a mai spus, în cadrul emisiunii În Profunzime, de la Pro TV Chișinău, că un sistem bancar stabil...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 11:03

JENANT! Fake news-ul de la TASS și RIA Novosti este promovat de TV8!

Postul de televiziune TV8, afiliat PAS și PPDA promovat falsul grosolan, publicat de presa de la Moscova, potrivit căruia cetățenii moldoveni, aflați peste hotarele țării, ar trebui, la fiecare jumătate de an, să declare că sunt vii, pentru a primi pensii. TV8 publică și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 10:29

Parlamentul examinează astăzi raportul Comisiei de anchetă privind prezumata imixtiune în politica moldovenească a Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, expulzată din UE pentru spionaj în favoarea Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:51

ULTIMA ORĂ /// Un poliţist din Chişinău a fost găsit împuşcat în cap (FOTO)

Un poliţist de patrulare a fost găsit mort, în această dimineaţă, în jurul orei 8:30, pe strada Studenţilor, sectorul Râşcani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:20

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, patru formațiuni politice ar accede în Legislativ, în baza votului pe liste. Este vorba despre PSRM, PDM, PAS și PPDA, arată datele celui mai recent sondaj realizat de IRI (International Republican Institute)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 09:02

Bucovina lui Eminescu

Profesorul Victor Crăciun, al cărui curs de literatură l-am audiat în studenție la Universitatea din Iași, l-a numit pe Eminescu, într-una din lucrările sale, „unificatorul spiritual al tuturor românilor, imediat după opera practică, făptuită de Al.I. Cuza la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:59

La Kyiv, piața de lângă Ambasada Rusiei va purta numele lui Boris Nemțov

La Kiev, lângă Ambasada Rusiei, urmeaza să apară Piața Boris Nemțov. Decizia a fost adoptată de Consiliul Municipal prin vot unanim, transmite Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 08:26

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

ACCIDENT GRAV în centrul Chișinăului. Doi oameni au ajuns la SPITAL

Doi oameni au ajuns la spital, după ce două maşini s-au ciocnit, noaptea trecută, în Capitală. Accidentul s-a produs la intersecția străzilor Kogălniceanu şi Pușkin. Victimele sunt pasagerii unuia dintre automobile şi s-au ales cu răni grave la picioare. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)