Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Actualitate 30 Septembrie 2019, ora 12:54

Petru Bogatu // Cine îl poate împiedica pe Putin să pună mâna pe Chișinău

Marime Font

 Societatea intră în campania electorală plină de decepții. Ultimele două sondaje de opinie, realizate de IMAS și Asociația Sociologilor și Demografilor, arată că lumea în cea mai pare parte a ei este pe cât de dezamăgită, pe atât de dezorientată

O privire critică

Măsurările sociologice în Republica Moldova trebuie privite cu rezerve, desigur. Casele de sondaje de la Chișinău prea des dau cu oiștea în gard ca să le credem pe cuvânt.


Unde mai pui că ele sunt suspectate de subiectivism și partizanat politic. Nu sunt excluse și erorile de metodă care le dau de sminteală.

Asociația Sociologilor și Demografilor, bunăoară, în alegerile locale din 2018 a prezis rezultate total diferite de cele reale. Acest derapaj s-ar putea să nu fie întâmplător. Companiei cu pricina i se incriminează că ar favoriza Partidul Socialiștilor.

De cealaltă parte, IMAS a realizat anterior măsurări sociologice la comanda Partidului Democrat. Nu-i de mirare că instituția condusă de Doru Petruți este bănuită în prezent că ar simpatiza cu opoziția.

Așa fiind, precauția nu strică. Este necesar ca sondajele de opinie să fie privite critic.

Majoritatea dezamăgită

Într-un aspect însă pozițiile IMAS și Asociației Sociologilor și Demografilor coincid. Sondajele de opinie efectuate de acestea la 100 de zile de la instalarea actualei guvernări arată că majoritatea absolută a populației este dezamăgită. Peste două treimi din respondenți au impresia că puterea instalată la începutul verii le-a înșelat așteptările.

Potrivit Asociației Sociologilor și Demografilor, de exemplu, doar unul din patru cetățeni consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. IMAS, la rându-i, anunță că peste 60 la sută dintre cetățeni cred că perspectivele sunt sumbre, calea pe care se merge fiind greșită.

Decepțiile taie elanul alegătorilor, riscând să aibă efecte nefaste asupra scrutinului din luna octombrie. Doar jumătate din respondenţi au spus că sunt siguri că se vor prezenta la sectoarele de vot.

Este la mintea oricui că majoritatea deziluzionaților care ezită să participe la alegeri face parte din electoratul de dreapta. Alegătorii stângii, frustrați sau nu, sunt preponderent disciplinați și, de regulă, se prezintă în număr mare la urne, votând geopolitic. Adică, așa cum indică Putin.

Din lac în puț

Ar mai fi de precizat că cei mai mulți dintre alegătorii dezamăgiți ai dreptei sunt unioniști. O parte considerabilă dintre ei a votat blocul ACUM în speranța că Maia Sandu și Andrei Năstase vor aduce Republica Moldova mai aproape de România și comunitatea euroatlantică. Crearea Alianței Kozak i-a lovit în moalele capului, spulberându-le iluziile.

Deși destui unioniști și-au dorit să se debaraseze de autoritarismul lui Plahotniuc, ei nu și-au imaginat că dez-oligarhizarea se va face cu prețul refacerii influenței Kremlinului. În urma formării coaliției ACUM/PSRM, Republica Moldova a nimerit din lac în puț.

Însă frustrarea e un sfetnic rău pentru alegători. Sentimentul că ai fost tras pe sfoară în alegeri provocă derută și confuzie, dar de cele mai multe ori nu limpezește lucrurile. Nu oferă soluții.

Iată de ce numărul dezamăgiților adesea este direct proporțional cu cel al alegătorilor care nu vor sau nu știu cu cine să voteze în viitoarele alegeri. Decepționații nu cred că exercițiul democratic poate produce vreo schimbare în bine.

În atmosfera scepticismului generalizat noii actori politici se impun foarte greu. Ei sunt tratați cu neîncredere, deoarece cine s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt.

În aceste împrejurări, forțele politice care își propun să se constituie într-o alternativă guvernării trebuie să facă apel la rațiune. La discernământul electoratului.

Votul inteligent

În condițiile mult mai dificile din Federația Rusă, unde candidații opoziției antisistem sunt pur și simplu eliminați din start din cursa electorală, Alexei Navalny a inventat metoda votului inteligent. El le-a propus alegătorilor să sprijine candidatul din afara puterii care are cele mai multe șanse de a învinge.

Cu alte cuvinte, liderul opoziției antisistem din Rusia a îndemnat electoratul să voteze rațional pentru a pricinui o înfrângere regimului Putin. Alegătorilor li se sugerează să susțină independenții sau chiar reprezentanții opoziției de buzunar pentru a diminua astfel șansele partidului de guvernământ „Edinaia Rossia”.

Alexei Navalny a fost acuzat că impune electoratului o soluție imorală. Că votul pentru te miri cine poate aduce în Duma orășenească a Moscovei oameni chiar mai răi decât cei din partidul de guvernământ.

Numai că politica este arta posibilului. Democrația, vorba unui mare înaintaș, nu-i perfectă, nimic însă mai bun omenirea nu a inventat. De aceea, o anumită doză de machiavelism este indispensabilă în procesul electoral.

Asta în cazul în care vrei să câștigi, desigur. Dacă însă, în circumstanțe politice nefavorabile, îți propui neapărat să predici moralitatea și neprihănirea, vei face o figură frumoasă, dar vei pierde numaidecât.

Fără iluzii romanțioase

Așa se întâmplă astăzi la noi, unde i se caută nod în papură lui Octavian Țîcu, i se impută ba una, ba alta lui Valeriu Munteanu, Dorin Chirtoacă sau Vlad Țurcanu. Ba-i laie, ba-i bălaie. Așa și pe dincolo.

Cu astfel de atitudini romanțioase unioniștii îl vor aduce la putere, împotriva voinței lor, pe Ion Ceban. Sau pe Andrei Năstase. Că e același lucru, nu? A-l vota la ora actuală pe liderul PPDA e ca și cum l-ai susține pe fruntașul PSRM.

Până la urmă, la Moscova Alexei Navalny a dovedit că a avut dreptate. Votul său inteligent a funcționat. Partidul lui Putin a pierdut peste o treime din mandate în Duma orășenească din capitala Rusiei. Opoziția antisistem a obținut un scor nesperat de bun și în Sankt Petersburg.

Pe această cale se poate câștiga și în Republica Moldova. Alegătorul proeuropean, care dorește să oprească ofensiva imperialistă rusă în Republica Moldova, urmează să parieze pe candidatul unionist cu șanse mai mari de a învinge candidații coaliției „din lac-n puț”.

Cine are mai mulți sorți de izbândă

Din punctul meu de vedere, în Chișinău favorit este Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN). El pare să aibă mai mulți sorți de izbândă decât alți concurenți unioniști înscriși în competiția electorală. Atuurile sale sunt coerența discursului politic, vizibilitatea, imaginea de intelectual rafinat, reputația de vechi militant al reîntregirii naționale românești.

Lui Țîcu i se pot reproșa, bineînțeles, destule erori. Și subsemnatul l-am criticat în repetate rânduri chiar în acest colț de pagină pentru faptul că nu a prevăzut disponibilitatea liderilor blocului ACUM de a deveni complicii lui Dodon și ai Rusiei.

Nimeni nu este fără cusur însă. Au neajunsuri sau schelete în dulap și ceilalți aspiranți la funcția de primar al Chișinăului. Dacă la această etapă unioniștii vor căuta un candidat ideal, dovedind lipsă de pragmatism, campania electorală va fi un fiasco pentru cauza europeană și cea românească.

Veniți la alegeri cu un vot inteligent. Cu alte cuvinte, mizați pe candidatul unionist cu șanse de reușită, făcând abstracție de greșelile sau viciile sale.

https://deschide.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)