Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 24 Februarie 2020
Abonamente

Actualitate 30 Septembrie 2019, ora 12:54

Petru Bogatu // Cine îl poate împiedica pe Putin să pună mâna pe Chișinău

Marime Font

 Societatea intră în campania electorală plină de decepții. Ultimele două sondaje de opinie, realizate de IMAS și Asociația Sociologilor și Demografilor, arată că lumea în cea mai pare parte a ei este pe cât de dezamăgită, pe atât de dezorientată

O privire critică

Măsurările sociologice în Republica Moldova trebuie privite cu rezerve, desigur. Casele de sondaje de la Chișinău prea des dau cu oiștea în gard ca să le credem pe cuvânt.

Loading...


Unde mai pui că ele sunt suspectate de subiectivism și partizanat politic. Nu sunt excluse și erorile de metodă care le dau de sminteală.

Asociația Sociologilor și Demografilor, bunăoară, în alegerile locale din 2018 a prezis rezultate total diferite de cele reale. Acest derapaj s-ar putea să nu fie întâmplător. Companiei cu pricina i se incriminează că ar favoriza Partidul Socialiștilor.

De cealaltă parte, IMAS a realizat anterior măsurări sociologice la comanda Partidului Democrat. Nu-i de mirare că instituția condusă de Doru Petruți este bănuită în prezent că ar simpatiza cu opoziția.

Așa fiind, precauția nu strică. Este necesar ca sondajele de opinie să fie privite critic.

Majoritatea dezamăgită

Într-un aspect însă pozițiile IMAS și Asociației Sociologilor și Demografilor coincid. Sondajele de opinie efectuate de acestea la 100 de zile de la instalarea actualei guvernări arată că majoritatea absolută a populației este dezamăgită. Peste două treimi din respondenți au impresia că puterea instalată la începutul verii le-a înșelat așteptările.

Potrivit Asociației Sociologilor și Demografilor, de exemplu, doar unul din patru cetățeni consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. IMAS, la rându-i, anunță că peste 60 la sută dintre cetățeni cred că perspectivele sunt sumbre, calea pe care se merge fiind greșită.

Decepțiile taie elanul alegătorilor, riscând să aibă efecte nefaste asupra scrutinului din luna octombrie. Doar jumătate din respondenţi au spus că sunt siguri că se vor prezenta la sectoarele de vot.

Este la mintea oricui că majoritatea deziluzionaților care ezită să participe la alegeri face parte din electoratul de dreapta. Alegătorii stângii, frustrați sau nu, sunt preponderent disciplinați și, de regulă, se prezintă în număr mare la urne, votând geopolitic. Adică, așa cum indică Putin.

Din lac în puț

Ar mai fi de precizat că cei mai mulți dintre alegătorii dezamăgiți ai dreptei sunt unioniști. O parte considerabilă dintre ei a votat blocul ACUM în speranța că Maia Sandu și Andrei Năstase vor aduce Republica Moldova mai aproape de România și comunitatea euroatlantică. Crearea Alianței Kozak i-a lovit în moalele capului, spulberându-le iluziile.

Deși destui unioniști și-au dorit să se debaraseze de autoritarismul lui Plahotniuc, ei nu și-au imaginat că dez-oligarhizarea se va face cu prețul refacerii influenței Kremlinului. În urma formării coaliției ACUM/PSRM, Republica Moldova a nimerit din lac în puț.

Însă frustrarea e un sfetnic rău pentru alegători. Sentimentul că ai fost tras pe sfoară în alegeri provocă derută și confuzie, dar de cele mai multe ori nu limpezește lucrurile. Nu oferă soluții.

Iată de ce numărul dezamăgiților adesea este direct proporțional cu cel al alegătorilor care nu vor sau nu știu cu cine să voteze în viitoarele alegeri. Decepționații nu cred că exercițiul democratic poate produce vreo schimbare în bine.

În atmosfera scepticismului generalizat noii actori politici se impun foarte greu. Ei sunt tratați cu neîncredere, deoarece cine s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt.

În aceste împrejurări, forțele politice care își propun să se constituie într-o alternativă guvernării trebuie să facă apel la rațiune. La discernământul electoratului.

Votul inteligent

În condițiile mult mai dificile din Federația Rusă, unde candidații opoziției antisistem sunt pur și simplu eliminați din start din cursa electorală, Alexei Navalny a inventat metoda votului inteligent. El le-a propus alegătorilor să sprijine candidatul din afara puterii care are cele mai multe șanse de a învinge.

Cu alte cuvinte, liderul opoziției antisistem din Rusia a îndemnat electoratul să voteze rațional pentru a pricinui o înfrângere regimului Putin. Alegătorilor li se sugerează să susțină independenții sau chiar reprezentanții opoziției de buzunar pentru a diminua astfel șansele partidului de guvernământ „Edinaia Rossia”.

Alexei Navalny a fost acuzat că impune electoratului o soluție imorală. Că votul pentru te miri cine poate aduce în Duma orășenească a Moscovei oameni chiar mai răi decât cei din partidul de guvernământ.

Numai că politica este arta posibilului. Democrația, vorba unui mare înaintaș, nu-i perfectă, nimic însă mai bun omenirea nu a inventat. De aceea, o anumită doză de machiavelism este indispensabilă în procesul electoral.

Asta în cazul în care vrei să câștigi, desigur. Dacă însă, în circumstanțe politice nefavorabile, îți propui neapărat să predici moralitatea și neprihănirea, vei face o figură frumoasă, dar vei pierde numaidecât.

Fără iluzii romanțioase

Așa se întâmplă astăzi la noi, unde i se caută nod în papură lui Octavian Țîcu, i se impută ba una, ba alta lui Valeriu Munteanu, Dorin Chirtoacă sau Vlad Țurcanu. Ba-i laie, ba-i bălaie. Așa și pe dincolo.

Cu astfel de atitudini romanțioase unioniștii îl vor aduce la putere, împotriva voinței lor, pe Ion Ceban. Sau pe Andrei Năstase. Că e același lucru, nu? A-l vota la ora actuală pe liderul PPDA e ca și cum l-ai susține pe fruntașul PSRM.

Până la urmă, la Moscova Alexei Navalny a dovedit că a avut dreptate. Votul său inteligent a funcționat. Partidul lui Putin a pierdut peste o treime din mandate în Duma orășenească din capitala Rusiei. Opoziția antisistem a obținut un scor nesperat de bun și în Sankt Petersburg.

Pe această cale se poate câștiga și în Republica Moldova. Alegătorul proeuropean, care dorește să oprească ofensiva imperialistă rusă în Republica Moldova, urmează să parieze pe candidatul unionist cu șanse mai mari de a învinge candidații coaliției „din lac-n puț”.

Cine are mai mulți sorți de izbândă

Din punctul meu de vedere, în Chișinău favorit este Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN). El pare să aibă mai mulți sorți de izbândă decât alți concurenți unioniști înscriși în competiția electorală. Atuurile sale sunt coerența discursului politic, vizibilitatea, imaginea de intelectual rafinat, reputația de vechi militant al reîntregirii naționale românești.

Lui Țîcu i se pot reproșa, bineînțeles, destule erori. Și subsemnatul l-am criticat în repetate rânduri chiar în acest colț de pagină pentru faptul că nu a prevăzut disponibilitatea liderilor blocului ACUM de a deveni complicii lui Dodon și ai Rusiei.

Nimeni nu este fără cusur însă. Au neajunsuri sau schelete în dulap și ceilalți aspiranți la funcția de primar al Chișinăului. Dacă la această etapă unioniștii vor căuta un candidat ideal, dovedind lipsă de pragmatism, campania electorală va fi un fiasco pentru cauza europeană și cea românească.

Veniți la alegeri cu un vot inteligent. Cu alte cuvinte, mizați pe candidatul unionist cu șanse de reușită, făcând abstracție de greșelile sau viciile sale.

https://deschide.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:19

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

Cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova elogiază (pentru a câtă oară!) toate sărbătorile sovietice și rusești, dar mai ales pe cele militare. Acest individ,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:06

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop dragoste. Iata horoscop saptamanal dragoste pentru 24 februarie – 1 martie 2020. Aceasta saptamana contine celebra zi de 29 februarie cu care ne intalnim doar o data la 4 ani si este sambata, fiind urmata si de martisor si de debutul calendaristic al primaverii, deci ne asteapta un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:13

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din cetăţeni consideră că ideea înfiinţării Blocului electoral Unirea ar fi o idee bună. De cealaltă parte, circa 33% consideră că ideea este una proastă. Este rezultatul unui sondaj realizat de Compania sociologică IMAS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:07

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”?

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”? Foto: Usatîi și UE

Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de transport public mai bun și mai prietenos mediului grație achiziției planificate a aproximativ zece troleibuze noi, finanțate de BERD și Fondul „Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est” (E5P)....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:26

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

 Sâmbătă, 14 martie, ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova, profesoară și expertă de la cel mai cotat institut de modă din Italia și parte din top 10 instituții de modă din lume - POLIMODA (Florența), președintele căruia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:00

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35%

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35% Foto: foto simbol

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul președinte Igor Dodon ar lua 35% din voturi, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu ar acumula 25 la sută, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda companiei „Public Media”. Cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 16:39

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

● Nistrul este foarte poluat și prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor; conține droguri, pesticide, preparate farmaceutice și substanțe chimice.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Februarie 2020, ora: 15:31

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:27

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

Un cerb nobil inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova ar fi fost vânat aseară de braconieri în localitatea Lozova din raionul Strășeni. Potrivit unor informații, care urmează a fi verificate, responsabili din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:24

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

 Ofițerul de presă de la IP Strășeni, Silvia Vetcu, a declarat că la 23.02.2020, ora 16:22 poliția din Strășeni a fost sesizată prin intermediul serviciului 112, de un locuitor al s. Dolna r. Strășeni în vârstă de 43 ani, care a comunicat că soția sa, s-a tăiat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:23

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

„Se contată gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID -19 existând riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate”, se arată în proiectul de hotărâre al Comisiei pentru sănătate publică, întrunită astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:13

opinie Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Fine Gael avea toate datele pentru a câştiga alegerile din Irlanda organizate pe data de 9 februarie. Liderul său, Leo Varadkar, a devenit cel mai tânăr prim - ministru al Irlandei, la 38 de ani, cu trei ani în urmă. Negocierile UE cu Marea Britanie legate de Brexit au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:48

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și unii miniștri din Guvernul Chicu, au participat ieri, 23 februarie, la „primirea solemnă” organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu ocazia zilei armatei sovietice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:42

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

Bursa de la Bucureşti a deschis luni dimineaţă în scădere cu 3%, pe fondul informaţiilor legate de extinderea coronavirus, acţiunile Banca Transilvania marcând un minus de 3,12%, cele ale BRD cu -2,9%, Purcari Wineries -5,9% şi Romgaz -3,8%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:36

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

Întrebați, care este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova, doar 35% din respondenți ar fi spus că ar fi Colaborarea/coaliţia PSRM cu PDM. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:33

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Andrian Candu îl acuză pe Nichiforciuc că ar avea afaceri NEDECLARATE în România și R. Moldova

Liderul grupului „Pro Moldova” Andrian Candu spune că sunt foarte mulți democrați nemulțumiți de situația din partid și „sunt pe punctul de a se determina cu ieșirea lor din PDM” și sunt așteptați în echipa „Pro Moldova”, care se va transforma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:01

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Viktor Gușan, oligarhul de la Sheriff, deține imobile, o insulă, terenuri în Ucraina dar și pașaport

Oligarhul din regiunea separatistă transnistreană, Viktor Gușan, unul dintre conducătorii holdingului Sheriff, are afaceri și un imperiu imobiliar în Ucraina, se arată într-o investigație a Europei Libere. Afaceristul separatist este considerat beneficiarul numărul unu urmare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:55

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

SIBIU: Spaţiu special amenajat pentru pacienţi suspecţi de CORONAVIRUS la Spitalul Judeţean

 Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are pregătit un spaţiu special, amenajat în cadrul Secţiei Clinice Boli Infecţioase, pentru izolarea pacienţilor suspecţi de coronavirus, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Decebal Todăriţă....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 11:50

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist

Autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist, care trebuia să aibă loc în Beijing, de teama coronavirusului. Anunțul a fost făcut astăzi, în contextul în care numărul morților a se apropie de 2.600 doar în China.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)