Astăzi 13 Decembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:45
Abonamente

Actualitate 3 Decembrie 2019, ora 09:34

Petru Bogatu despre declarațiile lui Dodon de la Moscova: „Mustește de o ură cu greu ascunsă la adresa SUA”

Marime Font

Toată lumea se arăta surprinsă de la un timp încoace de pretinsa schimbare la față a lui Igor Dodon. Ei bine, asta nu a durat mult. Și-a dat arama pe față. În ziua de 2 decembrie, agenția oficială de presă a Rusiei TASS a publicat un interviu simptomatic cu președintele Republicii Moldova. Acesta mustește de o ură cu greu ascunsă la adresa SUA.

Pe un ton isteric, Dodon atacă Washingtonul. Îl acuză că l-ar fi „adăpostit” pe Vlad Plahotniuc pentru a influența politica moldovenească.

Mai mult. După cum i-i feleșagul, președintele Republicii Moldova moare nu atât de grija țării sale, cât de cea a fostei metropole. Potrivit lui, americanii vor să-l folosească pe fostul lider al Partidului Democrat în lupta lor împotriva Rusiei. Nici mai mult, nici mai puțin.

Așadar, nu i-a luat mult lui Dodon să-și dea arama pe față. Spoiala de politician echilibrat pe care încerca el să și-o aplice pe obraz s-a risipit cât ai zice pește.


S-a sucit la 180 de grade

Furibundul atac antiamerican a fost lansat chiar a doua zi după ce Dodon, la Chișinău, a participat, în premieră absolută, la o recepție organizată cu ocazia celebrării Marii Uniri de la 1918. Evenimentul părea să întărească impresia că șeful statului caută să-și aranjeze o imagine nouă.

De bună seamă, de la un timp încoace, el parcă se sucise la 180 de grade pe scena politică. A abandonat retorica antioccidentală belicoasă de odinioară. A recunoscut că România este partenerul comercial numărul 1 al Republicii Moldova.

Opinia publică îl urmărea cu stupoare. Cel care a stârnit anterior valuri de românofobie sinistră a ajuns până-n într-acolo încât î-a numit pe români frați.

Unii observatori politici au presupus că șeful statului încearcă să-și croiască un nou look din motive conjuncturale. Că autoritățile de la Chișinău sunt la fundul sacului șu au nevoie ca de aer de banii Occidentului în general și al României în special. Și n-au greșit.

Comentarii pertinente despre schimbarea de macaz a președintelui moldovean au scris Cristian Hrițuc și Nicolae Negru. Cel dintâi a presupus că Dodon va juca rolul politicianului convertit la europenism vreun an de zile. Cel de-al doilea consideră însă că șeful statului nu are sorți de izbândă, întrucât românofobia sa demențială a întrecut măsura, iar acest lucru nu va fi iertat niciodată la București.

Jocul de-a șoarecele și pisica

Oricum, Dodon încerca o adaptare cameleonică la o situație limită, desigur. Moscova voia să mai tragă o dată clapa Statelor Unite, Uniunii Europene și României.

Nu-i exclus că președintele rusofil într-adevăr ar fi căutat să-i ducă de nas pe occidentali vreun an de zile. E la mintea oricui că prefăcătoria i-a fost impusă de stăpânii pe care îi slujește. Atitudinea sa împăciuitoare față de SUA, UE și, nu în ultimul rând, față de România nu era decât o stratagemă dictată de ruși.

Trebuie să înțelegem că Igor Dodon nu stă pe picioarele lui pe scena politică. Este o marionetă pusă în mișcare cu sforile Kremlinului. Execută orbește ceea ce i se cere.

La ora actuală, nu-i decât o armă în războiul hibrid purtat de Kremlin împotriva Occidentului. Vara trecută strategii lui Putin au decis că este mai convenabil, în disputa cu europenii și americanii pentru Republica Moldova, să adopte un joc subtil de a șoarecele și pisica.

Lupul, fierarul și iezii

Cum Dodon se pomenise în situația lupului din povestea lui Ion Creangă, căruia iezii au refuzat să-i deschidă ușa, fierarul Putin l-a probozit ca pe un băiat prost și lipsit de dexteritate. I-a spus că în noile condiții trebuie să-și schimbe registrele. I-a ascuțit limba şi dinţii, subţiindu-i astfel glasul, și l-a trimis înapoi să-și îndeplinească misiunea.

Zis și făcut. Dușmanul de lup (Dodon) s-a dus direct la casa Iezilor. Și-a pus laba pe pervaz și a început să vorbească mieros cu noua sa voce catifelată: „Trei iezi cucuieți, ușa mamei descuieți!” ș.a.m.d.

N-a fost să fie însă. N-a reușit să interpreteze partitura scrisă la Moscova până la capăt că l-au dat de sminteală instinctele și lipsa de orizont politic.

Dodon este un palavragiu obsedat, îndoctrinat și ghidat de prejudecăți, care nu are capacitatea de a evalua obiectiv realitățile. De aceea, orice și-ar propune, îi sare repede țandăra și începe să bată câmpii. Își umple discursurile cu denaturări, vulgarității, inexactități și minciuni sfruntate.

De altfel, Putin nu prea are ce-i reproșa. Slăbiciunea lui Dodon este caracteristică și pentru el, și pentru întreaga sa camarilă din Kremlin. Ori de cât ori își pun o mască de oameni cumsecade, îi dă de gol natura lor infamă.

Un aeroport la Comrat pentru Moscova

Interviul lui Dodon pentru TASS, vrând-nevrând, dă în vileag scopurile ascunse și angoasele Moscovei și ale slugilor ei de la Chișinău. Mascarada rușilor a dat chix. Degeaba l-au obligat pe Dodon s-o lase mai moale, să-și subțieze glasul, cu alte cuvinte, pentru a anestezia nemulțumirea Occidentului, provocată de căderea guvernului Sandu și instalarea unui cabinet minoritar pro-rus.

Deunăzi, ambasadorul SUA la Chișinău și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu schimbarea puterii în Republica Moldova. Și a dat de înțeles că Washingtonul este pregătit să intervină în cazul în care lucrurile vor lua o turnură periculoasă.

Iată de ce Putin trebuie să câștige timp. El are nevoie de liniște pentru a-și promova interesele în Republica Moldova.

Obiectivul său principal este construirea unui aeroport internațional în autonomia găgăuză care le va permite rușilor să-l folosească ca pe o bază proprie indiferent de coloratura și poziția viitoarelor guvernări de la Chișinău. Chestiunea a fost deja examinată de Executiv sub pretextul că în transportul aerian lipsește concurența.

Așa a căzut fardul

Kremlinul se grăbește. Aeroportul din Comrat urmează să fie o piesă importantă în infrastructura anti-NATO pe care Moscova dorește s-o creeze între Prut și Nistru.

Cum însă cabinetul Chicu atârnă de un fir de ață, Dodon, în același interviu pentru oficiosul TASS, și-a ieșit din balamale. A amenințat PDM și blocul ACUM cu alegeri anticipate.

Președintelui rusofil îi e frică să rămână fără un guvern personal. Neliniștea sa, amestecată cu fobiile antioccidentale care îl caracterizează, l-a cutremurat până-n adâncul ființei, împrăștiind fardul de politician echilibrat pe care și-l aplicase în ultimul timp.

Autor: Petru Bogatu / Sursa: https://deschide.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 13 Decembrie 2019, ora: 19:45 de Silviu Tănase

Tancurile lui Dodon și neutralitatea

Tancurile lui Dodon și neutralitatea Din editia print

Săptămâna trecută (n.red - 2017), premierul Filip și Secretarul General NATO au semnat un acord privind deschiderea unui oficiu NATO la Chișinău. Biroul NATO va fi unul mic format din doar patru persoane civile care vor încerca să mențină o colaborare între RM și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:48

Tradiție cu năbădăi. Câteva gospodării din Sîngera au rămas fără porţi de Sfântul Andrei. Acestea au fost furate, iar apoi lăsate la staţia terminus 31.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 18:35

Focuri de armă în centrul capitalei. Un polițist a fost reținut de ofițerii anticorupție, în momentul în care lua 1.000 de euro mită de la un șofer, prins anterior băut la volan. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de 13 decembrie, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:54

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

Statul a înglodat-o în datorii, iar privații o salvează! Datoriile imense ale Companiei „Air Moldova”, lichidate

La un an de la privatizare, fosta companie de stat „Air Moldova” scapă de o bună parte din povara datoriilor. „Civil Aviation Group”, actualul proprietar privat al „Air Moldova”, a reușit performanța de a rambursa, din banii câștigați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 15:50

România este cel mai mare exportator de viori din UE

România este cel mai mare exportator de viori din UE

Satele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut 105.000 viori, în valoare de 23,3 milioane de euro, iar România este cel mai mare exportator de viori al UE în restul lumii, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică, scrie euractiv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:49

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Iată cât de periculoase sunt mezelurile

Românii sunt înnebuniţi după mezeluri, arată un studiu recent, peste 60% consumând cel puţin o dată pe săptămână astfel de produse. Nutriţioniştii şi medicii avertizează însă că mezelurile de pe piaţa românească sunt, în mare parte, de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:45

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

Cea mai bună reţetă de nuci umplute

 În amintirea anilor de copilărie, când nicio masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propunem să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:39

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Ion Ceban: Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților, în PMAN

Moș Crăciun și Alba ca Zăpada împart zâmbete copiilor și adulților. Primarul Ion Ceban informează locuitorii Capitalei că aceștia pot fi întâlniți lângă Pomul de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 14:36

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Expert: Asistăm la schimbarea tendințelor economice pe fondul creșterii ponderii construcțiilor și serviciilor publice

Ascensiunea unor sectoare, inclusiv industria, arată schimbarea tendințelor economice, a opinat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul Ion Tornea. Potrivit lui, asistăm la avansul sectorului construcțiilor, care a ajuns la o pondere de 10 la sută...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 13:30

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Donald Trump îl felicită pe Boris Johnson pentru victoria obținută

Președintele american Donald Trump l-a felicitat vineri pe premierul britanic Boris Johnson pentru victoria obținută de formațiunea sa politică, Partidul Conservator, în scrutinul parlamentar din Marea Britanie, relatează site-ul agenției Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 12:59

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

Ion Chicu a apreciat progresul în comunicarea dintre Guvernele Moldovei și Ucrainei

În viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. Anunțul a fost făcut de premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu. La Kiev, șeful Guvernului...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Decembrie 2019, ora: 11:27

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

Ministerul Economiei: Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni

De săptămâna viitoare, Ucraina va emite un număr suficient de autorizații, disponibile pentru transportatorii moldoveni. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 11:00

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Motivul pentru care un bărbat te iubește, în funcție de zodie

Probabil știi care sunt cele mai importante trăsături ale zodiei tale și cum este influențată personalitatea ta, în funcție de semnul sub care te afli și de planeta care te guvernează. Dar cunoști acele lucruri pe care un bărbat le iubește cel mai mult la tine și care te fac...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 10:06

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Ion Chicu: Obiectivul creării unei zone de comerț liber în spațiul GUAM este unul spre care merită să ne mișcăm

Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan și Republica Moldova, țări-membre ale GUAM caută soluții pentru identificarea căilor de simplificare a circulației oamenilor și a mărfurilor în spațiul GUAM. Subiectul a fost discutat la ședința plenară a șefilor Guvernelor statelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Așa faci cel mai pufos cozonac. Rețeta tradițională cu 8 ouă

Nuci crocante, scăldate în rom şi prinse în miez pufos de gălbenuş. Cozonacul umplut este o sărbătoare el însuşi! Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină albă, de calitate 500 ml lapte esenţă de rom şi vanilie 200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile 3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câștigat categoric alegerile anticipate din Marea Britanie, potrivit numărătorii oficiale parțiale prezentate de presa britanică. Conservatorii pro-Brexit au obținut cel mai bun rezultat din 1987 până acum și sunt pe cale să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:47

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Cel puțin o persoană a murit după ce singurul portavion din dotarea armatei Rusiei, Amiral Kuznețov, a luat foc joi dimineață în timpul lucrărilor de reparație efectuate în portul Murmansk de la Marea Arctică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:33

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

Ce evenimente nu trebuie să ratezi VINEREA asta în Chișinău

E vineri, e vineri, ura! Așteptăm ziua de vineri cu mare drag, pentru că se sfârșește munca și învățatul și avem timp pentru odihnă sau distracție.   Dacă e vineri, atunci răsfoim cele mai frumoase cărți!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:27

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Vlad Filat va reveni în politică. Cel puțin asta susține liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Munteanu a precizat că revenirea lui Filat pe arena politică este doar o chestiune de timp....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:23

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

Autoritățile capitalei anunță târguri de Crăciun în fiecare sector din Chișinău, care vor funcționa între 19 decembrie curent și 14 ianuarie 2020. Cele mai multe dintre acestea, opt la număr, vor funcționa în sectorul Centru. Târgurile de Crăciun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:16

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Ministrul Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi spune că a rămas „un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”, în urma întâlnirii cu omologul român, Bogdan Aurescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:14

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A dispărut fără urmă. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată de către oamenii legii. Minora a plecat din casă în data de 11 decembrie şi nu s-a mai întors.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)