Astăzi 8 Decembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 7 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 5 Noiembrie 2019, ora 14:59

Petru Bogatu: Năstase a intrat în istorie pe ușa din dos

Marime Font

 

Alegerile în capitală le-a pierdut, desigur, candidatul Andrei Năstase. Mai treacă-meargă însă dacă ar fi vorba doar de eșecul lui personal sau al partidului său.

În starea larvară


Îndărătul înfrângerii suferite de candidatul dreptei europene în alegerile pentru primăria Chișinăului se tupilează un dezastru politic pentru PAS și PPDA. Acesta încă nu s-a revărsat peste capetele lor în valuri de lavă fierbinte, deoarece se află deocamdată în stare larvară. Însă răbufnirea lui nu-i decât o chestiune de timp.

Nereușita de duminică îi aparține, firește, întru totul lui Andrei Năstase, tot așa cum succesul din alegerile invalidate anul trecut face parte din palmaresul său electoral. Întrebarea care se pune este de ce a câștigat lejer în 2018 și a capotat lamentabil în 2019?

Nu-i exclus ca blocul ACUM, dacă adopta o altă strategie electorală, să fi avut duminică sorți de izbândă. Poate învingea în cazul în care ar fi avut un alt candidat în Chișinău. Pe Lilian Carp, de exemplu.

Întruchiparea falimentului iminent

Atâta doar că Andrei Năstase întruchipează perfect cursul și imaginea pe care le au astăzi în societate partidele PAS și PPDA. Și nu pentru că el ar fi liderul uneia dintre aceste două formațiuni politice.

Pur și simplu, numele său a devenit un simbol al coaliției contra naturii cu socialiștii. Anume el a indus cu insistență ideea în societate că Plahotniuc ar fi un ucigă-l-toaca mai periculos decât Putin. Tot liderul PPDA a lăsat să se întrevadă că Rusia de azi e mai bună decât cea de ieri, cerând ca radarul geopoliticii să fie închis.

Năstase a colaborat cu justiția și presa de la Moscova încă înainte de încropirea coaliției ACUM/PSRM. Ulterior, a votat în Adunarea Parlamentară a APCE pentru restabilirea drepturilor Rusiei în Consiliul Europei. El este omul care se identifică 100% cu Alianța Kozak.

Din acest punct de vedere, președintele PPDA a fost un candidat reprezentativ pentru Maia Sandu și compania. Când zici Andrei Năstase ai în minte coaliția contra-naturii cu Dodon/PSRM și invers.

Nu e de mirare că retorica sa apocaliptică (dacă învinge I. Ceban va fi o catastrofă) a sunat fals și ipocrit în gura lui. Cel care a adus întregul stat sub stăpânirea rușilor speria lumea că municipiul Chișinău va încăpea pe mâna partizanilor Kremlinului.

Așa fiind, înfrângerea lui Andrei Năstase este un semn clar că alegătorii blocului ACUM încep să-și dea seama că favoriții lor politici le-au tras clapa. I-au amăgit ca pe niște copii pentru a putea guverna împreună cu socialiștii și acum trebuie să plătească. În depărtări se întrezărește falimentul politic.

De ce a eșuat exit-poll-ul

Privit din acest ungi, este grăitor eșecul exit-poll-ului. Peste un sfert din cei intervievați au refuzat să răspundă la întrebarea cu cine au votat. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat în sondajele anterioare efectuate în ziua scrutinului, fapt ce este, neîndoios, simptomatic.

Se pare că alegătorilor care au refuzat să coopereze cu sociologii le era silă de ambii candidați. Le-a fost jenă însă și de propriul vot.

Unii au optat nu atât pentru Andrei Năstase, cât împotriva lui Ceban. Alții l-au sprijinit pe candidatul socialist ca să se răzbune pe trădarea dreptei.

Cel mai mult la înfrângerea lui Năstase au contribuit însă absenteiștii. Prezența la vot a fost mai slabă decât anul trecut, când de asemenea se înregistrase un minim istoric de participare la alegeri în Chișinău.

A început numărătoarea inversă

De unde și impresia că majoritatea unioniștilor nu au vrut să se mobilizeze în turul de balotaj, ca altădată, pentru a-l salva pe Andrei Năstase. Li s-a părut inutil acest vot. N-avea rost să arunce mărgăritare la porci, din punctul lor de vedere.

Indiferent de faptul cine câștiga, candidatul ACUM sau reprezentantul socialiștilor, Alianța Kozak cobora inevitabil din administrația centrală în cea municipală din capitală. Unde mai pui că formarea a 25 de coaliții ACUM/PSRM în consiliile raionale anunța și o viitoare solidarizare a acumiștilor cu socialiștii în capitală.

Iar Dodon și Moscova vor trage concluziile cuvenite din rezultatele scrutinului din Chișinău. Înfrângerea lui Andrei Năstase arată că a început numărătoarea inversă pentru blocul ACUM. Alegătorii le întorc spatele partidelor PAS și PPDA, ale căror poziții se vor șubrezi continuu.

Dodon nici nu are nevoie să uneltească tainice intrigi împotriva partenerilor de pe dreapta. El va aștepta ca aceștia, în lipsa sprijinului popular, să se sufoce. În curând aerul puterii va deveni irespirabil pentru Maia Sandu și oamenii săi.

În ceea ce-l privește pe Andrei Năstase, cariera lui politică ajunge într-o fază terminabilă. El a intrat în istorie pe ușa din dos ca fiind primul candidat al dreptei proeuropene care a pierdut în fața unui concurent rusofil. Astfel de eșecuri nu pot fi corectate în timp.

Electoratul de dreapta va pune înfrângerea, bineînțeles, pe seama complicității blocului ACUM cu PSRM. Iată de ce PAS și PPDA, urmându-l pe Andrei Năstase, la o anumită distanță în timp,vor aluneca și ele în jos pe toboganul politic.

https://deschide.md/ 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 15:31

Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente:...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 14:09

Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:39

Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 13:18

Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat astăzi mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției. „Acest obiectiv are o valoare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 10:00

Ion Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Ion  Ceban: Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko

Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:54

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Procuratura Anticorupție îl pune în șah pe Igor Dodon (presa)

Pentru președintele Igor Dodon, surprizele se pare că abia încep. Dosarul vizând finanțarea PSRM din Rusia a fost reactivat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:26

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Criza care va declanșa alegerile anticipate. Când ar putea fi demis Guvernul Orban

Guvernul Orban ar putea fi demis la începutul anului viitor, susțin surse parlamentare, dacă executivul va modifica legislația electorală astfel încât alegerea primarilor să se facă în două tururi. Asumarea răspunderii sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru un astfel de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:16

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Ce se întâmplă cu sufletul la 40 de zile după moarte?

Credința creștină are un respect deosebit față de moartea unei persoane. Există anumite etape și perioade pe care sufletul omului le parcurge înainte de a ajunge în ceruri. Anume în aceste zile (a 3, 9 și 40 zi) rudele comemorează decedatul. Cu toate acestea, nu toți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:11

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie, de fapt, porcul pentru Crăciun? Multă lume nu ştie!

Când se taie porcul de Crăciun? Tăierea porcului de Crăciun se face într-un moment de sărbătoare denumită Ignat pentru că în calendarul creștin-ortodox, ziua îi corespunde Sfântului Ignatie Teoforul. Despre Sfântul Ignatie Teoforul prăznuit pe 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 09:09

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Românul care a ucis o pictoriță britanică, denunțat de soția lui. Recompensa primită de femeie

Cristian S., tânărul în vârstă de 27 de ani, din Dej, care a fost condamnat la închisoare pe viață în Marea Britanie pentru că a ucis o pictoriță, a fost denunțat de soția lui, care, între timp, a divorțat de el. Femeia va primi de la poliția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:57

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari au făcut o excursie la Guvernul Republicii Moldova

Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară a lui Vladimir Putin, prezentată pentru prima dată la televiziune/ VIDEO

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Cum faci cea mai delicioasă fasole bătută. Două ingrediente fac diferența

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

VIDEO/ Contrabandă cu substanțe radioactive

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Accident fatal în sectorul Buiucani. Un bărbat de 66 de ani a fost spulberat de o mașină

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Media 7 Decembrie 2019, ora: 00:01

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Pe cine ai mereu în gânduri, în funcție de zodie

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Alarmant! Numărul violurilor şi al tâlhăriilor a crescut cu aproape 80%, în Capitală

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Megaincendiu de mărimea unei metropole, scăpat de sub control în Australia. Pompierii sunt neputincioși

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Descoperire neaşteptată: Alcoolul a salvat omenirea

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Ion Ceban: Am discutat cu primarul Kievului, Vitalii Kliciko, despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)