Fata din sculptură nu seamănă leit cu prietena sculptorului, fiindcă el n-a vrut ca oamenii să o recunoască, să pună mâna pe ea și să facă poze alături de ea.
Tânărul sculptor Petru Glavan, student la Arte, și-a văzut visul împlinit, după ce, în 2017, a câștigat concursul „Cai verzi pe pereți”, organizat de K-Lumea la Festivalul IA Mania. Lucrarea sa, realizată cu acest prilej și instalată în parcul Valea Morilor, reprezintă doi tineri pe skateboard și un cățel din bronz. Persoanele sculptate îl înfățișează pe el și pe iubita sa, Natalia. Ambii visau cândva să își cumpere câte un skateboard pentru a se plimba cu ele anume prin acest parc. De aceea Petru a decis să-și înveșnicească visul printr-o sculptură. Ne-am întâlnit cu el într-o după-amiază însorită. N-am realizat un interviu, ci am avut o discuție liberă și interesantă, fără formalități rigide și cuvinte simandicoase.
- Petru, când te-ai îndrăgostit de artă și ți-ai dat seama de talentul tău?
- Când eram mic, îmi plăcea să creez, să desenez, dar la fel de mult îmi plăcea și fotbalul. Însă părinții nu-mi vedeau viitorul în acest sport și m-au îndrumat pe calea artei. Este important să ne cunoaștem înzestrările native sau deprinderile, pe care apoi le putem dezvolta cu ușurință, pentru ca viața noastră să curgă în direcția exprimării propriului talent. Cred că talentul nu trebuie să fie doar o pasiune, ci însăși activitatea principală a vieții artistului.
- De ce ai ales sculptura, care, am impresia, că nu face parte dintr-un domeniu foarte explorat de către tineri?
- Am mers să învăț la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău. Îmi doream să intru la grafică, care, în acel an, nu se preda, şi aşa m-am înscris la sculptură. Nu știam ce se ascunde în spatele acestei meserii, dar mi s-a părut interesantă. L-am avut ca profesor pe dl Ioan Grecu, care m-a făcut să îndrăgesc sculptura din primele încercări. Cel mai mult mi-a plăcut că el ne permitea să experimentăm cu talentul nostru. Astfel, sculptura a devenit o formă de manifestare a stării mele creative.
- Cât timp ai făcut această lucrare?
- Patru luni, lucram câte trei ore pe zi. Este prima mea lucrare turnată în bronz și de dimensiuni atât de mari. Mi-a fost puțin greu, dar a meritat tot efortul. Când mi-am văzut lucrarea în Valea Morilor, am simțit plăcere, ca și ceilalți care au văzut-o prima dată. La momentul instalării sculpturii, observam reacțiile oamenilor, vedeam că le plăcea.
- Cum este să fii sculptor în R. Moldova?
- Aici nu există reguli stricte de lucru, iar devierile sunt chiar binevenite. Se poate face sculptură în R. Moldova, iar un specialist bun îşi găseşte întotdeauna de lucru, mai ales dacă se autoperfecţionează în permanenţă. Oamenii de artă de la noi nu prea reuşesc să facă bani acasă, dar îi mai salvează proiectele şi expoziţiile pe care le au în străinătate.
- Tu poți să trăiești doar din artă?
- La ora actuală, îmi câștig banii făcând tatuaje. Acestea sunt o altă pasiune a mea. Deocamdată fac sculptură doar pentru Academia de Arte, unde-mi fac studiile, însă pe viitor chiar îmi doresc să ajung un cunoscut om de artă.
- Te-ai gândit vreodată să pleci și tu din ţară?
- M-am gândit la aceasta de multe ori, apoi mi-am schimbat părerea. Îmi place foarte mult aici și n-aș dori niciodată să părăsesc tot ceea ce mă înconjoară.
- De ce avem nevoie de artă în viața noastră?
- Consider că arta este la fel de importantă în viața noastră, ca și știința. Ambele au un impact și o importanță gigantică în evoluția omenirii. Arta se întruchipează în multe feluri, reprezentând acea forță care zdruncină în tine până și cel mai mic gram de emoție și trăire. Avem nevoie de artă în viața noastră, ca să putem evolua și învăța importanța sufletului, ca să ne hrănim interiorul cu ceea ce este mai frumos în jur.
Elena Balan,
stagiară
|
Turda a introdus, luni, în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene și a devenit astfel primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric. A fost înființată și o nouă societate de transport local, Transport Urban Public...
( ) Citeşte tot articolulUn bărbat a murit, după ce a fost victima unui accident rutier cu implicarea a două automobile și un motocultor. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în apropierea localității Cioburciu din raionul Ștefan Vodă.
( ) Citeşte tot articolulBiroul Naţional de Statistică informează, că exporturile de mărfuri realizate în luna octombrie 2019 s-au cifrat la 268,3 milioane dolari SUA, cu 12,4% mai mult, față de luna precedentă și cu 3,6% - comparativ cu luna octombrie 2018.
( ) Citeşte tot articolulEventualele alegeri parlamentare anticipate ar trebui să aibă loc în baza sistemului electoral proporțional, susține președintele Igor Dodon.
( ) Citeşte tot articolulDupă scrutinul local general de pe 20 octombrie 2019 în toate raioanele, cu excepția unui singur, au fost aleși președinți noi.
( ) Citeşte tot articolulÎn locul dragonului instalat acum două zile în Piața Marii Adunări Naționale, a apărut o nouă construcție.
( ) Citeşte tot articolulSe spune că ochii sunt fereastra sufletului, însă cercetătorii arată că aceştia ne pot transmite mai mult decât atât. Culoarea ochilor ne poate spune ce afecţiuni suntem predispuşi să dezvoltăm de-a lungul vieţii. Oamenii de ştiinţă spun că în urma...
( ) Citeşte tot articolulPartidul diasporei a fost lansat în Marea Britanie. Este vorba despre Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a constituit prima filială din străinătate în Anglia, la Wolverhampton.
( ) Citeşte tot articolulGelu Oltean, fost şef al DIPI, concubina sa şi un cetăţean britanic au fost arestaţi pentru 30 de zile în dosarul de trafic de droguri instrumentat de DIICOT Braşov. Cei trei ar fi organizat diferite reuniuni pentru consum de droguri.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu apropierea sărbătorilor, în multe case își fac apariția brazii, o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În anumite cazuri, prezența bradului în casă se poate transforma într-un adevărat coșmar. Ar trebui să aducă...
( ) Citeşte tot articolulUn fost primar din satul Horodiște, raionul Dondușeni, a fost ucis de către un constean, în vârstă de 29 de ani. Potrivit poliției locale, crima s-a produs ieri, într-o gospodărie. Victima, în vârstă de 62 de ani, a decedat după mai multe lovituri în...
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat duminică, într-un interviu, că va închide, dacă este necesar, două baze militare strategice utilizate de Statele Unite în Turcia, pe fondul tensiunilor dintre Ankara şi Washington, transmit AFP şi Reuters, preluate...
( ) Citeşte tot articolulUn minor în vârstă de 14 ani a decedat după ce s-a împușcat cu arma tatălui său la un TIR din Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulHoroscopul zilei de 16 decembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 decembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16...
( ) Citeşte tot articolulFiecare al treilea medic din R. Moldova se pregătește să plece în România
( ) Citeşte tot articolulConştientizând că urmează să facă un an în plus, alolingvii vor avea „un stimulent concret”…
( ) Citeşte tot articolulConform Proclamaţiei de la Timişoara revoluţia română a început în 16 decembrie 1989. Mai sînt şi alte date care au fost declarate de diferite grupuri ca început al revoluţiei: O placă comemorativă de pe clădirea bisericii reformate unde a slujit Laszlo...
( ) Citeşte tot articolulCitind un astfel de titlu, gândul ne fuge imediat la teroarea vieţii cotidiene din Uniunea Sovietică, dar noi nu vom vorbi despre aşa ceva. Nu vom discuta despre frica de OGPU sau CEKA, nici despre teroarea marcă înregistrată a NKVD-ului stalinist şi nici despre urmaşul lor,...
( ) Citeşte tot articolulInculparea foştilor şi actualilor „tovarăşi” de suferinţă revoluţionară Iliescu-Voiculescu-Rus în procesul Revoluţiei române răscoleşte imagini şi amintiri. Ne ajută câteva televiziuni încă libere, care nu i-au transformat pe Dan Voiculescu şi...
( ) Citeşte tot articolulPentru a le răspunde celor ce mai vorbesc încă despre „actul progresist al unirii Basarabiei cu Rusia”, trebuie să facem o incursiune în perioada anilor 1812-1815, adică anii când, până la Congresul de la Viena al Sfintei Alianţe, românii mai sperau...
( ) Citeşte tot articolulPrințul Charles a vizitat o expoziție dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din 1989 Prințul Charles, moștenitorul tronului britanic, a vrut neapărat să asiste săptămâna trecută la vernisajul unei expoziții de fotografie care marchează 30 de ani de la...
( ) Citeşte tot articolulCrăciunul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători creștine, mai ales în contextul în care acesta este marcat de două ori pe an, spune un sondaj realizat de compania Magenta Consulting.
( ) Citeşte tot articolulPrintre deputaţii Sfatului Ţării, deopotrivă cu partioţii înflăcăraţi cunoscuţi şi până la 1917 pentru asipraţiile lor naţionale, au fost nume care, s-ar părea, că nu trebuia să adere la partida naţională (cu regret am avut şi din aceştia, ce-i drept, mai...
( ) Citeşte tot articolul