Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Ianuarie 2020
Abonamente

Social 8 Octombrie 2011, ora 10:01    Din editia print

InterviuPetru Hadârcă: Politicienii au luat pâinea actorilor

Marime Font

A intrat în redacţie agitat, purtând o mapă neagră subsuoară - imagine cam nespecifică pentru un om de artă.

Dar munca de regizor, pe care o face de câţiva ani buni cel care, în imaginarul public, este cunoscut drept actorul Petru Hadârcă, presupune nu doar inspiraţie şi creativitate, dar şi multă organizare. Iar mapa te ajută să nu te rătăceşti în timp şi în… proiecte…

- Dle Hâdarcă, de când actorii şi regizorii poartă mape?

- Dar nu e o mapă de birocrat! Este doar o modalitate de a fi organizat şi de a păstra intact scenariul cu care lucrez, să iau notiţe, să vin pregătit la repetiţii.

- Au schimbat tehnologiile informaţionale munca omului de teatru, comparativ cu ceea ce era acum zece sau douăzeci de ani?


- Vă răspund printr-un exemplu. Sunt prins într-un proiect la Teatrul „A. P. Cehov” din Chişinău, unde montez „Inimă de câine” de Bulgakov. În acelaşi timp, lucrez intens, de cel puţin jumătate de an, la Bucureşti, la spectacolul „Sfântul închisorilor române”. În toată această perioadă, de pre-montare, am comunicat cu scenaristul, cu compozitorul, prin intermediul Internetului. Astfel, nu e neapărat să mă deplasez încolo - economisim timp şi resurse.

- Titram, vinerea trecută, că „Toamna fierbinte a început”, referindu-ne la toamna politică din Moldova, pe care politicienii ne-o promit incendiară. Cum se anunţă toamna teatrală din acest an, dar şi cea teatral-politică?

- Se pare că e una şi aceeaşi… Mă gândesc tot mai des că politicienii, fiind invitaţi la diverse posturi TV, se dau în spectacol şi, astfel, ne-au cam luat pâinea nouă, actorilor. Le-a mai rămas să angajeze nişte administratori şi să vândă bilete pentru show-urile politice pe care le organizează. Cred că s-ar găsi spectatori… Eu însă mi-aş dori ca politicienii să trateze cetăţeanul nu doar ca pe un privitor al spectacolului politic, ci ca pe un element vital al societăţii, care i-a oferit votul şi încrederea, şi faţă de care el e responsabil… Cât priveşte toamna teatrală, cred că elementul central al acesteia ar fi trebuit să devină o dată pe nedrept uitată - acum 90 de ani, la 6 octombrie, a fost inaugurat oficial Teatrul Naţional din Chişinău, creat printr-o Hotărâre de guvern, semnată de ministrul Cultelor şi Artelor, Octavian Goga. În seara de 6 octombrie 1921, în foaierul Teatrului Naţional din Chişinău, a fost dezvelit bustul lui Bogdan-Petriceicu Hasdeu, au luat cuvântul directorul de atunci al Naţionalului, Constantin Mărculescu şi academicianul Ştefan Ciobanu, după care a avut loc premiera spectacolului „Răzvan şi Vidra” de Hasdeu. Sunt convins că e un eveniment care ar fi meritat să i se acorde mai multă atenţie.

- Poate că responsabilii de la Ministerul Culturii sau conducerea Teatrului Naţional a anului 2011 n-au uitat „din rea-voinţă” de această dată - poate că, pur şi simplu, nu au ştiut de ea, aşa cum încă multe nu cunoaştem…

- Fie că au uitat, fie că n-au ştiut - este o situaţie deopotrivă inadmisibilă. E o istorie cu care trebuie să ne mândrim, căci în teatru, ca şi în alte domenii, nu poţi să ai viitor, dacă nu-ţi cunoşti trecutul. Pe scena Naţionalului nostru s-au format mari personalităţi ale teatrului românesc. Un exemplu remarcabil este Costache Antoniu, care a fost actor la Chişinău în anii 1926-1935, apoi actor la Naţionalul din Bucureşti, iar în 1955-1970 - rector al Academiei de Arte şi Film de la Bucureşti. Apoi, aş remarca perioada de glorie a Teatrului, în anii 1927-1928, când director al instituţiei a fost Corneliu Sachelarescu. El, fiind om înstărit, nu umbla să ceară bani de la buget, ci investea din propria avere. El l-a adus, de la Cernăuţi, pe tânărul regizor Aurel Ion Maican, care i-a dat o nouă respiraţie Naţionalului din Chişinău - a reorganizat scena, a reformat colectivul şi pentru prima dată au apărut spectacole semnate de regizor. Şi ar mai exista multe exemple care-mi întăresc convingerea că cea de-a 90-a aniversare a Naţionalului din Chişinău trebuia marcat la cel mai înalt nivel - fie cu un festival în care să participe şi teatre din R. Moldova, şi colective din Ţară, fie cu un alt eveniment de rezonanţă. Aceasta, apropo, era şi politica repertorială din perioada interbelică - pe scena Teatrului Naţional din Chişinău erau, în permanenţă, invitate personalităţi de peste Prut…

- Atunci, poate că oamenii noştri de teatru nici nu se regăsesc în această istorie comună, revendicându-se mai curând de la Teatrul „A. Puşkin”?

- Păi, eu de asta am şi fost demis, în 2003, din fruntea Naţionalului: mi se cerea - şi de la Guvern, şi de la Preşedinţie - să organizez serbarea, cu mare pompă, a 70 de ani de la inaugurarea teatrului moldovenesc, înfiinţat la Balta, în Transnistria. Atunci le-am spus că istoria Teatrului Naţional e mult mai veche. La care ministrul Culturii mi-a reproşat: „Cu cât te plăteşte România, că-i aperi atât de aprig interesele?!.”. Ce să mai comentez aici?..

- Care dintre teatrele noastre are, astăzi, o politică repertorială aşezată, bine gândită din timp? Şi de ce teatrele continuă să fie, ca şi partidele, identificate cu o singură persoană - cea a directorului sau a regizorului?

- Voi începe de la capăt - pentru că şi directorii sau regizorii sunt afiliaţi, direct sau indirect, partidelor politice sau, cum e la modă mai nou, aşa-zişilor sponsori, care deseori tot din politică vin. Tocmai de aceea se şi întâmplă ca anumiţi directori să nu permită anumitor jurnalişti să intre în teatru, pe motiv că instituţia media pe care o reprezintă l-a criticat pe unul dintre sponsorii teatrului. Am fost martor: s-a întâmplat în iarna trecută, la Teatrul Naţional, la serata cu participarea lui Ion Caramitru, dedicată lui Mihai Eminescu… Cât priveşte politica repertorială, probabil că, înainte de toate, ar trebui să menţionez Teatrul „Satiricus”. Indiferent că ne place sau nu prea ceea ce fac ei, se pare că echipa lui Sandu Grecu rămâne cea mai consecventă în timp.

- Pentru guvernanţii de până la 2009, istoria începea odată cu venirea lor la putere sau, în cel mai bun caz, odată cu naşterea lor. Cum este astăzi?

- Cert este că, atunci când le vorbeşti de artă şi cultură, şi guvernanţii actuali îţi spun că nu e timp pentru asta, că trebuie ridicată economia... Adică, la nivel de atitudine, nu sunt prea multe schimbări. Ca şi acum două-trei secole, artiştii sunt iubiţi de politicieni în calitate de bufoni, în campaniile electorale. Cum se instalează în funcţie, cum se uită la noi ca la nişte cerşetori… Dar, după orice furtună, apare soarele. Sper că şi cultura noastră va ieşi din beznă.

- Comuniştii nu prea aveau simţul umorului. Care e „diagnoza” actualilor potentaţi ai zilei? Vă întreb inclusiv în calitatea dvs. de realizator al emisiunii „Ministerul Afacerilor de Râs”, de la Radio Moldova.

- Umorul există, dar reacţia celor cărora le sunt adresate mesajele noastre e cam de genul „câinii latră, caravana trece”. Deşi, pe unii îi mai dezumflă, îi mai readuce la realitate şi-i coboară cu picioarele pe pământ. Dar nu mă întrebaţi despre cine e vorba - vă provoc astfel să ne ascultaţi emisiunea!

- Lucraţi la două proiecte pe cât de apropiate ca mesaj, pe atât de diferite - „Inimă de câine” de Bulgakov şi „Sfântul închisorilor române”, despre Valeriu Gafencu, cu Dan Puric în rolul principal. Cum aţi ajuns la ele?

- Ca să mă apuc de un text, acesta trebuie să mă atingă, să mă provoace. „Inimă de câine” îmi pare extrem de actual şi astăzi - din păcate, aş zice, pentru că este enorm de trist să ne ciocnim de aceste realităţi şi în secolul 21. Cel de-al doilea text, de asemenea, este extrem de actual, pentru că ne ajută la reconstituirea şi revalorificarea memoriei noastre colective pierdute. Premiera, sub formă de audiţie, va fi la 18 octombrie, la Casa Radio.

- Ce le spuneţi tinerilor care vă întreabă dacă merită să se facă actori?

- Îi sfătuiesc, întâi şi-ntâi, să ţină cont de faptul că în Moldova de astăzi - şi, poate, nici în cea de mâine încă - nu devii bogat din actorie. De aceea, nici nu am acceptat, atunci când am fost invitat, să predau la Facultatea de Arte. Ar trebui să le spun că e o meserie frumoasă - şi chiar e! -, dar nu poţi nega că deseori, te autocondamni la condiţia de veşnic supravieţuitor. Şi e mai mult decât jenant să compari salariul unui actor cu cheltuielile lui. Dar… cum e ţara, aşa sunt şi actorii ei. Şi, cum sunt alegătorii, aşa e şi statul - noi îl formăm, prin indiferenţa noastră, prin faptul că spunem una şi facem alta.

- Unde e casa dvs.?

- La Chişinău, indiferent că am - dar mai mult nu am - de lucru. La Bucureşti sunt regizor invitat, deşi mă simt perfect în sânul echipei Teatrului Naţional Radiofonic, cu care mă aflu la cea de-a noua producţie. Dovadă că integrarea mea în spaţiul cultural românesc s-a produs demult. În primăvară, am fost fericit să montez, la acelaşi Teatru Naţional Radiofonic, o dramatizare după romanul „Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc. Actorii cu care am lucrat - între care Florin Zamfirescu, „vocea autorului” - au fost foarte impresionaţi de text. Şi asta pentru că, într-un fel sau altul, se regăseau în fraze de genul „cea mai bună marfă de vânzare a tuturor timpurilor sunt rudele şi prietenii”.

- Noi vă dorim - şi ne dorim tuturor - ca epoca vânzării de neam şi de ţară să rămână istorie, iar toamna să vă fie plină de realizări şi succese!

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:11

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

O nouă răfuială în Donbas. A fost ucis comandantul ”spetsnaz-ului” DNR

În orașul Donețk a fost asasinat adjunctul comandantului regimentului forțelor speciale al așa-numitei „Republici Populare Donețk” (”DNR”) Alexei Krivulia, cunoscut printre separatiști drept „Grin”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 22:04

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Premierul Mihail Mișustin și-a prezentat guvernul / Lavrov și Șoigu își mențin posturile. Kozak lipsește.

Noul premier rus Mihail Mișustin a afirmat marți, odată cu prezentarea noului guvern, că dorește accelerarea planului de investiții anunțat de Vladimir Putin la începutul lui 2018, un program fără precedent, care urmărește modernizarea unei Rusii a cărei economie se confruntă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 21:43

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

„Milenialii” se tem mai mult de şomaj, sărăcie şi corupţie decât de schimbările climatice (sondaj)

Problemele sociale şi conflictele, nu schimbările climatice, sunt cele mai mari temeri ale generaţiei care s-a născut la sfârşitul mileniului trecut, aşa-zişii „millennials”, arată un studiu întocmit de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC) şi prezentat...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 21 Ianuarie 2020, ora: 21:36 de Mihaela Culcinschi

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

Anatol Țăranu: „Putin selectează acum figura care îi va fi fidelă totalmente”

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)