Ultima oră

Petru Vutcărău: „Între a fi şi a nu fi, am ales a fi: stagiunea teatrală va avea loc”

Deşi sediul Teatrului „Eugene Ionesco” se află în plină renovare, iar marea scenă – de la cortină la vestiare – lipseşte, stagiunea teatrală 2010-2011 va avea loc. „Decizia de a ne axa în această stagiune pe dramaturgia contemporană şi de a prezenta spectacole în spaţii non-convenţionale a fost luată din lipsa unei scene bine echipate cu material tehnic şi cu tot ce trebuie pentru a juca un spectacol de succes”, a spus directorul artistic al teatrului, Petru Vutcărău, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute ieri. „Deşi sediul teatrului este spaţios, el nu este amenajat pentru a întruni toate condiţiile necesare, de aceea spectacolele vor fi jucate cu un număr limitat de actori şi spectatori”. Este însă şi o parte bună a lucrurilor, a ţinut să menţioneze directorul artistic, pentru că vor fi jucate mai multe premiere într-un decor neobişnuit.

Spectacolul de deschidere a stagiunii – „Veghe” de Morris Panych – prezentat în premieră, va fi succesul garantat al acestei stagiuni, este convins regizorul Veaceslav Sambriş. „Este o comedie cu umor negru, despre o legătură foarte strânsă între doi oameni de vârste diferite, care aparent nu au nimic în comun. El, tânăr, cu un tată maniac şi o mamă alcoolică şi narcomană, are idei preconcepute despre viaţă, crede că bătrânii nu au pentru ce trăi şi ar trebui să-şi pună capăt chinurilor. Ea, departe de anii tinereţii, se află pe patul de moarte, dar luptă pentru că vrea să trăiască. Timpul petrecut împreună schimbă complet viaţa celor doi”. Regizorul consideră că piesa va avea succes, deoarece în spectacol sunt implicaţi nemijlocit şi spectatorii – ei vor sta în jurul celor doi actori şi astfel se va forma o atmosferă intimă ce va avea un impact mai puternic asupra publicului”, a mai spus regizorul.

Alte spectacolele care urmează să fie jucate în cadrul stagiunii nu au fost anunţate. Directorul artistic, Petru Vutcărău, a menţionat că regizorii îşi vor alege singuri piesele şi doar după aceasta vor fi anunţate următoarele spectacole. Cei care vor monta în cadrul stagiunii sunt Alexandru Cozub, Vitalie Drucec şi regizorii români Ion Sapdaru şi M. Chris Medeea.

Prezent la conferinţa de presă, ministrul Culturii, Boris Focşa, a promis actorilor că vor putea deschide următoarea stagiune pe scena mare amenajată, asta, desigur, dacă vom trece cu bine de alegerile din 28 noiembrie. În anul curent, Ministerul Culturii a alocat din bugetul de stat un milion de lei pentru reparaţii, această sumă însă este insuficientă pentru a duce lucrările de reparaţie la bun sfârşit. Doar pentru a procura cortina şi pentru asigurarea scenei cu echipament tehnic mai este necesar încă cel puţin un milion.

Irina Papuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *