Actualitate

PG: Statistica antitrafic, în descreştere

trafic de fiinţe umane – 61 (6 luni 2015 – 82);
trafic de copii – 14 (19);
scoaterea ilegală a copiilor din ţară – 7 (4);
proxenetism – 43 (38);
organizarea migraţiei ilegale – 11 (21).

În aceeaşi perioadă au fost trimise în judecată pentru examinare în fond 31 cauze penale, dintre care:
6 cauze penale cu privire la infracţiunea de trafic de fiinţe umane;
3 – trafic de copii;
20 – proxenetism;
2 – organizare a migraţiei ilegale.
În prima jumătate a acestui an, instanţele de judecată au pronunţat în total 45 de sentinţe din categoria traficului de persoane, în privinţa a 67 inculpaţi, inclusiv:
19 sentinţe privind traficul de fiinţe umane în privinţa a 31 inculpaţi;
3 sentinţe privind traficul de copii în privinţa a 3 persoane;
1 sentinţă privind scoaterea ilegală a copiilor din ţară în privinţa unui inculpat;
18 sentinţe privind proxenetismul în privinţa a 26 inculpaţi;
4 sentinţe vizînd organizarea migraţiei ilegale în privinţa a 6 persoane.
Din cele 67 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, în 55 cazuri persoanele au fost condamnate, 7 persoane au fost achitate, iar în privinţa a 5 persoane procesul penal a fost încetat. Din numărul total de 55 persoane fizice în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe de condamnare, pedeapsa închisorii a fost aplicată faţă de 27inculpaţi (preponderent pentru comiterea traficului de fiinţe umane), faţă de 21 persoane – închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei (preponderent pentru proxenetism), iar 7 inculpaţi au fost condamnaţi la amendă penală.

Nefiind de acord cu sentinţele de achitare, recalificare şi aplicare a pedepselor blînde, adoptate de judecători pe cazurile de trafic de fiinţe umane şi copii, procurorii au contestat 7 sentinţe în privinţa a 15 persoane, solicitînd casarea hotărîrilor ilegale şi netemeinice.
Analiza activităţii de urmărire penală şi a judecării cazurilor de trafic de fiinţe umane relevă o poziţie activă a procurorilor în vederea efectuării investigaţiilor financiare paralele, sechestrării bunurilor utilizate la săvîrşirea infracţiunilor sau rezultate din infracţiuni în vederea confiscării ulterioare în beneficiul statului. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, în 3 cazuri procurorii au dispus punerea sub sechestru a averii în vederea confiscării speciale a bunurilor utilizate la comiterea infracţiunilor.
Procuratura Generală în permanenţă sistematizează şi evaluează informaţiile privind starea urmăririi penale pe cauzele ce ţin de traficul de fiinţe umane, categoria respectivă de infracţiuni fiind sub monitorizare specială atît la nivel naţional, cît şi internaţional. 

deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *