Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Afaceri 30 Martie 2016, ora 07:33    Din editia print

Piață nouă, dar reguli de comerț vechi

Marime Font

Foto: ramin mazur

Cântare electronice moderne, mese din oțel inoxidabil, laborator de ultimă generație pentru verificarea calității produselor și comercianți care lucrează în condiții de maximă igienă. 

Nu mă refer la un centru comercial din străinătate, dar la unul renovat recent în centrul Chișinăului. Nu diferă de restul încăperilor de acest fel doar modul în care este organizat comerțul. În timp ce la etajul întâi se vinde carne, în subsol putem cumpăra materiale de construcție. La etajul doi, găsim îmbrăcăminte, începând de la lenjerie intimă și terminând cu rochii sau costume de seară, iar la nivelul superior își are sediul și un centru stomatologic.
 
Clădirea renovată, denumită sugestiv „Piața Nouă”, a fost dată în exploatare anul trecut, la sfârșitul lunii decembrie, și se află în „inima” Pieței Centrale din Capitală. Anterior, aici era o încăpere obișnuită, „moștenită” din perioada sovietică, unde se comercializau produse din carne. După reconstrucție încăperea s-a transformat într-un centru comercial mixt și are mai multe diviziuni.

Vânzătorii nu mai pot face „șmecherii” la cântar

Artur Starciuc, administratorul secției unde se comercializează carne, spune că el este mereu „în slujba cumpărătorilor” și are grijă ca aceștia să nu fie înșelați. Din primele clipe tânărul a demonstrat că toate cântarele funcționează perfect. Dânsul și-a pus întâi telefonul mobil pe cântarul de control, după care a mers la aparatul similar al unui comerciant, iar greutatea indicată a fost aceeași. „Dacă în alte părți vânzătorii pot face diferite șmecherii la cântar, la noi acest lucru este imposibil. Pe lângă aceasta, în timp ce în restul halelor marfa se vinde pe beton, la noi sunt doar mese de inox și avem un laborator sanitar-veterinar – ceea ce înseamnă că atât calitatea, cât și condițiile de păstrare sunt la nivel. În acest fel încercăm să îmbunătățim imaginea pe care o are Piața Centrală în prezent”, a comunicat interlocutorul meu.

Administratorul a mai declarat că hala a fost renovată și reutilată conform standardelor europene, iar odată cu aceste schimbări, se observă și un flux mai mare de oameni – chiar și în perioada de post. Pe lângă aceasta, proprietarii au grijă ca toți comercianții să fie îmbrăcați la fel.
Pentru ca producția să corespundă normelor, în compartimentul unde se vinde carne, activează și un medic veterinar. Ruslan Antoci susține că marfa este verificată dimineața înainte de a ajunge pe tarabe, cât și pe parcursul zilei. „Fiecare vânzător primește câte o foiță, care obligatoriu trebuie afișată lângă cântar, ca oamenii să vadă că producția a trecut expertiza sanitar-veterinară. În timpul zilei, verificăm temperatura din interior, deoarece atunci când este prea cald, carnea nu se păstrează mult timp”. Aici sunt practic toate tipurile de carne: de porc, de vită, de oaie, de pasăre, mici și salamuri. Pentru acestea există diferite secțiuni.



Medicul veterinar spune că este adusă exact atâta producție cât se vinde pe parcursul zilei. Potrivit specialistului, zilnic, aici sunt vândute în jur de două tone de carne.

„Prețurile oricum îs mari, pentru noi, bătrânii”

În perioada postului, numărul cumpărătorilor este un pic mai mic, prin urmare vânzătorii sunt nevoiți să mai lase din preț. Chiar și așa, marți, în ziua când am vizitat hala de carne, aceasta era practic plină.

Condițiile europene din această încăpere se pare că sunt și pe placul vizitatorilor, însă nu și prețurile. Nea Petru a venit la piață mai mult „cu văzutul”. De când s-a pensionat, recunoaște acesta, produsele din carne au devenit un lux pentru familia sa. „Condițiile sunt bune și carne este multă, dar prețurile oricum îs mari, pentru noi, bătrânii! Mă gândesc să cumpăr și eu o bucățică de ceva, dar trebuie mai întâi s-o sun pe babă. Mă tem să nu mă alunge de la casă, când va vedea cât am dat pe carne”, a glumit interlocutorul meu.

Pensionarul și-a amintit că, în tinerețe, a avut ocazia să viziteze o piață agricolă din Paris, Franța. „Când am revenit acasă, cei de la conducerea partidului comunist m-au chemat să le spun cât de rău trăiesc străinii. Eu nu-mi puteam reveni după frumusețea pe care am văzut-o acolo, dar ei vroiau să le spun de rău (n. red. râde). Bine că se mai modernizează și la noi piețele că și așa prea multe lucruri au rămas ca în perioada sovietică”, adaugă acesta.

Alți cumpărători au recunoscut, însă, că s-au transformat în clienți fideli ai acestei hale pentru că deservirea și raportul calitate-preț le este pe plac.


„Acum lucrăm ca în Europa”


La rândul lor, lucrătorii din secția de vânzare a cărnii recunosc că acordă o atenție sporită comunicării cu clienții. Iurie comercializează carne de la sfârșitul anilor ‘90. Bărbatul recunoaște că în halele vechi, în care a activat anterior, era o mizerie totală, iar colegii săi deseori încercau să înșele cumpărătorii la cântar. „Acum am trecut la un alt nivel. E mult mai bine, mai modern și mai curat. Oamenii vin cu tragere de inimă, iar numărul lor s-a mărit de câteva ori. Pentru noi e o plăcere să lucrăm în asemenea condiții”, a recunoscut mulțumit vânzătorul, în timp ce mărunțea câteva bucăți de ceafă de porc. La final, el a arătat că are mereu la îndemână mănușile de unică folosință.

O altă vânzătoare, Eugenia, lucrează în domeniu de când s-a inaugurat „Piața Nouă” și ne dă asigurări că o asemenea încăpere nu este și nici nu va fi degrabă în R. Moldova. „Cu jumătate de an în urmă, lucram ca în Sovetschii Soiuz (n. red. Uniunea Sovietică)”, dar acum lucrăm ca în Europa. Oamenii sunt mulțumiți, iar asta contează cel mai mult. Când condițiile sunt decente și munca se dă mai ușor”, spune vânzătoarea.

„Suntem în Moldova, nu trebuie să ne alintăm”

Dacă în hala de carne lucrurile merg bine, atunci la etajul 2 unde se vând haine, cu greu am putut observa câțiva cumpărători. Nici materialele de construcție din subsol nu păreau să se bucure de succes. Tot acolo este și o cantină, care la fel, nu părea aglomerată. Vizitatorii centrului au spus că nu-i deranjează faptul că, „la pachet” cu produsele alimentare, se vând și rochii sau geamuri. „Suntem în Moldova, nu trebuie să ne alintăm”, mi-a zis unul dintre cumpărători.

Potrivit lui Veaceslav Balan, directorul interimar al Întreprinderii Municipale „Piața Centrală”, centrul comercial recent renovat a fost privatizat la începutul anilor 2000 și este deținut de câțiva cetățeni străini. „Pentru toate tipurile de comerț desfășurat acolo, dânșii au primit autorizații. În general, ei activează pe cont propriu, iar legătura dintre întreprinderea pe care o conduc și „Piața Nouă” este doar faptul că angajații noștri se ocupă de evacuarea și salubrizarea deșeurilor. Eu, director interimar, intru acolo ca simplu cetățean. Mă bucur totuși că s-a modernizat această hală, sper că vor fi renovate și celelalte”, a menționat Balan.

„Piața Nouă” activează de luni până duminică, începând cu ora 7 dimineața și terminând cu ora 18-19, în funcție de perioada anului.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md