Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

 
 

Economie Mondială 13 Octombrie 2015, ora 21:18

Piața petrolului va rămâne supraalimentată în 2016

Marime Font

Piața mondială a petrolului va rămâne supraalimentată în 2016, pe fondul încetinirii creșterii cererii și a redresării exporturilor Iranului, ca urmare a ridicării sancțiunilor, anticipează Agentia Internationala pentru Energie.

Livrările de petrol ale producătorilor de petrol din afara OPEC vor scădea în 2016, dar cresterea cererii va incetini ca efect al perspectivei slabe a economiei mondiale, ceea ce va face ca surplusul de țiței să continue. Iranul ar putea amplifica surplusul, dacă restricțiile asupra vânzărilor de petrol vor fi ridicate ca urmare a încheierii acordului nuclear, în timp ce Irakul a inlocuit SUA ca cea mai mare sursă de noi livrari, producția de țiței a țării fiind la un nivel record.

"Piața ar putea fi dezechilibrată o perioadă mai lungă. Încetinirea creșterii cererii anticipată pentru anul viitor și creșterea livrărilor Iranului, dacă sancțiunile internaționale vor fi atenuate, vor face ca piața să fie supraaprovizionată în 2016", se arată în raportul lunar al agenției.Pretul petrolului a depășit 50 de dolari la New York, pentru prima oară din luna iulie, ca urmare a reducerii activităților de forare în SUA și a reducerii investițiilor. Avansul este limitat însă de cresterea producției OPEC, încetinirea avansului economic în China și nivelul încă ridicat al producției în SUA.

Creșterea cererii mondiale de țiței va reveni la un nivel al tendinței pe termen lung de 1,2 milioane de barili pe zi în 2016, în scădere de la 1,8 milioane de barili pe zi în 2015, pe fondul perspectivelor economice mai slabe pentru producătorii de țiței în state precum Canada, Brazilia, Venezuela, Rusia și Arabia Saudită.

Consumul mediu mondial va fi de 95,7 milioane de barili pe zi în 2016, cu circa 100.000 de barili pe zi sub estimarea din raportul din septembrie. Iranul ar putea crește exporturile, de la 2,9 milioane de barili pe zi la 3,6 milioane barili pe zi, dacă acordul nuclear cu țările occidentale va fi finalizat.

Livrarile OPEC au crescut în septembrie, ca urmare a producției record a Irakului, care a urcat cu 130.000 de barili pe zi, la 4,3 milioane de barili pe zi. Producția OPEC a avansat în septembrie cu 90.000 de barili pe zi, la 31,72 milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după lunaiulie. În Arabia Saudita, producția s-a menținut în septembrie la peste 10 milioane de barili pe zi, pentru a șaptea lună consecutiv.

Sursa: wall-street.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul