Economie

Piaţa bursieră din Japonia cade accelerat, iar cea mai mare bancă din Germania a intrat în trepidaţii, investitorii suspectând că poate să rămână fără lichidităţi

”Investitorii au crezut probabil ieri că au atins fundul prăpastiei, dar astăzi au fost cu adevărat zdrobiţi”, a spus Nobuyuki Fujimoto, un analist la SBI Securities din Tokyo. ”Grecia, Deutsche Bank, gazele de şist, nu auzim decât veşti proaste. Investitorii cred că urlă”, a adăugat el.

Indicele Topix al Japoniei a căzut cu 5,5% în Tokyo, cea mai mare scădere înregistrată din 24 august până acum. Indicele Nikkei 225 a scăzut cu 5,4%, cel mai mare declin din iunie 2013.

Acţiunile europene de asemenea au deschis în scădere după rezultatele de vastatoare din Asia. Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,6%.

Pieţele din China, Hong Kong, Coreea de Sud, Malaezia, Singapore şi Taiwan sunt închise pentru Anul Nou.

Veştile proaste nu au omis Europa. Cea mai mare bancă din Germania a intrat pe radarul investitorilor, aceştia întrebându-se care este viitorul, având în vedere profitabilitatea redusă, pierderile de anul trecut şi posibilitatea de a rămâne fără lichidităţi.

Deutche Bank a devenit cel mai mare creditor care a trebuit să trimită reasigurări investitorilor şi angajaţilor că are fonduri suficiente să plătească datoriile riscante.

Costul protejării Deutsche Bank împotriva defaultului s-a dublat anul acesta, în timp ce tranzacţiile cu acţiuni au ajuns la o treime din evaluarea lichidităţii companiei. CEO Deutsche Bank, John Cryan, nu a reuşit să genereze suficientă încredere în planul său de a reduce costurile şi a construi capital, în condiţiile în care pieţele volatile sunt ameninţate, iar autorităţile de reglementare vin cu tot mai multe ameninţări în instanţă.

”Sunt multe motive pentru care am putea critica Deutsche Bank, dar ideea că ar pierde plata unor obligaţiuni este destul de nerealistă. Nu sunt foarte confortabili cu scăderile cu care se confruntă şi pare că suntem într-o criză financiară, dar situaţia este de fapt diferită”, a spus Michael Huenseler, care gestionează un fond de 17 miliarde de euro, care include obligaţiunile băncii la Assenagon Asset Management.

sursa: zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *