Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 25 Septembrie 2018
Abonamente

Criza 14 Mai 2011, ora 07:58    Din editia print

Piaţa imobiliară - între lei şi euro

Marime Font

Foto: bloombiz.ro

 
 

În aprilie, preţurile medii la apartamentele din Chişinău au scăzut cu circa un procent pentru prima dată în ultimele şase luni, după ce în perioada octombrie 2010 – martie 2011 s-au menţinut la acelaşi nivel. Experţii atenţionează însă că această scădere este valabilă doar dacă se face referire la preţurile în euro.

Potrivit datelor furnizate de Bursa imobiliară „Lara”, în aprilie 2011, un metru pătrat de spaţiu locativ la Chişinău a costat, în medie, 610 euro sau cu patru euro mai puţin decât în ultima jumătate de an. Preţurile medii la apartamentele cu una-patru odăi în diferite sectoare ale Chişinăului, de asemenea, s-au micşorat cu trei-patru euro. 

„Este o tendinţă stabilă de scădere a preţurilor, dar în euro, în contextul în care euro a scăzut de la începutul anului cu aproape 10 la sută. Dacă se va calcula costul unui apartament în lei sau dolari, atunci se va înregistra o aşa-zisă „creştere”, a remarcat Nicolae Ostafeiciuc, expert imobiliar la agenţia „Lara”.Astfel, preţul minim al unui metru pătrat în apartamentele cu o odaie din sectorul Botanica, în aprilie, a variat de la 594 euro (zona Aeroport) până la 717 euro.
În sectorul Buiucani, costul unui metru pătrat în apartamentele cu o odaie a constituit 668-702 euro, în sectorul Centru – de la 697 euro (Telecentru) până la 818 euro, la Ciocana – de la 656 euro până la 669 euro, la Râşcani - de la 661 euro (Poşta Veche) până la 705 euro (Albişoara). 

Apartamentele cu două odăi se vindeau luna trecută la Botanica la preţul de 555-660 euro pentru un metru pătrat, la Buiucani - 656-667 euro, în Centru – 677-738 euro, la Ciocana – 612-658 euro, iar la Râşcani – 639-694 euro pentru un metru pătrat. În ceea ce priveşte apartamentele cu trei camere, un metru pătrat la Botanica era estimat între 504 şi 593 euro, la Buiucani - 561-576 euro, în Centru varia de la 580 la 638 euro, la Ciocana - 538-611 euro, la Râşcani - 570-611 euro. 

În aprilie curent, un metru pătrat în apartamentele cu patru odăi s-a vândut la Botanica cu 457-534 euro, la Buiucani - cu 522-534 euro, în Centru - cu 519-570 euro, la Ciocana - cu 485-539 euro, la Râşcani - cu 534-554 euro.

Experţii specifică, de asemenea, că în acest trimestru oamenii nu solicită apartamente scumpe si mari, cu trei sau patru odăi, ci le preferă pe cele de o odaie sau două, ale căror preţuri s-au menţinut la nivelul de anul trecut.

„Cauzele acestui fenomen sunt mai multe: lipsa banilor şi schimbarea modului de gândire al oamenilor. Dacă înainte toţi cei care lucrau peste hotare vroiau să-şi cumpere un apartament, acum această dorinţă lipseşte”, conchide Nicolae Ostafeiciuc. Specialistul a subliniat, de asemenea, că oamenii care nu au posibilitatea să plătească facturile vând apartamentele mari şi se orientează spre apartamente mai mici. Scăderea preţurilor în euro la apartamente, a menţionat el, se va menţine până la sfârşitul verii. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul