Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:13
Abonamente

Artă 15 Septembrie 2013, ora 10:51

Picturile lui Van Gogh pot fi reproduse în perfecțiune cu tehnologie 3D

Marime Font

 
 

Oamenii de ştiinţă au reuşit o performanţă care ar fi cu siguranţă râvnită de falsificatori: o tehnologie care poate reproduce aproape de perfecţiune picturile lui Vincent Van Gogh, într-un ritm de trei pe zi, relatează vineri Reuters.

Până acum, cinci dintre cele mai cunoscute creaţii ale pictorului născut în Olanda, între care Floarea Soarelui şi Recolta, au fost supuse unui tratament special în cadrul unui proiect susţinut de Muzeul Van Gogh din Amsterdam, folosind o tehnologie 3D dezvoltată de Fujifilm. 

'Vorbim de următoarea generaţie în materie de reproduceri. Am avut litografia, apoi fotografia mai întâi alb-negru şi pe urmă cea color. Acum avem reproduceri tridimensionale', a declarat Axel Rueger, directorul muzeului.Fiecare astfel de copie în relief costă 25.000 de euro. Procesul de producţie destul de complex face ca într-o zi să poată fi realizate doar trei astfel de copii, dar timpul şi preţul ar mai putea scădea odată cu îmbunătăţirea tehnologiei.

Un poster obişnuit cu Floarea Soarelui costă în jur de 15 dolari. Dar şi cei 25.000 de euro ceruţi pe o reproducere 3D înseamnă mult mai puţin decât cele 82.5 milioane de dolari plătite în 1990 de omul de afaceri nipon Ryoei Saito pentru 'Portretul dr. Gachet', al lui Van Gogh, la o licitaţie a casei Christie's, sau decât cele 53,9 milioane plătite în 1987 de omul de afaceri australian Alan Bond pentru 'Irişi'.

Afectat ca multe alte instituţii de artă de tăieri bugetare, Muzeul Van Gogh face apel la sectorul privat şi la parteneriate comerciale pentru a obţine fonduri şi speră să strângă zeci de milioane de euro necesari pentru renovare şi cercetare din vânzarea reproducerilor tridimensionale, cunoscute ca 'relievo'-uri. 

Sursa: Agerpres

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md