Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Constantin Tănase 19 Februarie 2013, ora 07:05    Din editia print

Marime Font

Piei, Urgie! Teleportează-te!

Parcă am fost teleportați în atmosfera anilor luminoși ai „vinerilor negre” ale lui Voronin! Te freci, zăpăcit, la ochi, îi deschizi, dar Urgia nu dispare.

 Citesc o știre, nu-mi vine a crede că e scrisă azi (adică ieri, 18 februarie 2013), mai strig o dată „Piei, Urgie!”, dar Urgia nu dispare. Citez: „Liberal-democraţii exprimă vot de neîncredere conducerii CNA, care a compromis reforma acestei instituţii importante în stat, dar şi valorile caracteristice unui stat de drept, acţionând la comandă politică. ...PLDM condamnă intentarea dosarelor politice la comanda unor politicieni şi partide". Exact aceste lucruri le condamna PLDM când era în opoziție, iar dosarele politice erau intentate la comanda PCRM. Ce se întâmplă, de ce se întâmplă?

Voi încerca să explic cum înțeleg eu lucrurile, nu înainte însă de a mai remarca un detaliu: protagoniștii intentării dosarelor politice la comandă sunt aceiași, cei din epoca „vinerilor negre”. Citez un punct de vedere în acest sens: „Privesc la televizor și văd imaginea unui personaj pre numele său Zumbreanu, despre care presa a scris că este finul lui Plahotniuc, care nu are în ochii noștri nicio iotă de credibilitate, îndeplinind o comandă politică chiar în ziua în care șeful său de partid urmează să fie destituit din prezidiul Parlamentului. Este imaginea întruchipată a unui individ care pe timpurile regimului comunist opera arestări ale oamenilor de afaceri pentru a le prelua businessul. În oglinda inversată observăm chipurile lui Mejinski și Gurbulea, Zubic și Papuc, ale ciracilor din Procuratură și Centrul de teroare responsabili pentru arestarea unor personalități notorii, dar mai cu seamă a tinerilor care au participat la evenimentele din 7 aprilie 2009”. Rog cititorul să rețină un lucru foarte important: cuvintele de mai sus au fost scrise acum câteva zile de un ziarist care în perioada „vinerilor negre” la televiziunea de tristă faimă EU(roșca)TV acorda servicii mediatice foarte generoase guvernării Voronin. Mai amintim cititorilor că respectivul autor care acum, chipurile, regretă „teroarea împotriva unor personalități notorii” din timpul lui Voronin atunci măcelărea seară de seară aceste personalități notorii și justifica teroarea împotriva lor...

Piei, Urgie!

Am reprodus acest citat nu din plăcerea de a „mă răcori”, ci pentru a încerca să ne lămurim ce se întâmplă și de ce se întâmplă...
Nu e etic să te autocitezi, îmi cer scuze, dar rog cititorul să dea dovadă de răbdare și înțelegere, fiindcă de data asta gestul este absolut motivat. E vorba despre SISTEM. Ceea ce se întâmplă azi e produsul SISTEMULUI TICĂLOȘIT moștenit de actuala guvernare de la comuniști, mai precis spus, preluat creator de actuala guvernare necomunistă. După debarcarea comuniștilor, noua guvernare proeuropeană, înțelegând că SISTEMUL e o găinușă de aur care face ouă de aur, l-a păstrat, umanizându-i înfățișarea: l-a îmbrăcat în frac european, i-a spălat cizmele de sânge și i-a pus pe cap joben în loc de „pilotkă”. Noua guvernare ne-a înșelat și, în loc să distrugă SISTEMUL TICĂLOȘIT, l-a preluat punându-l să lucreze în interesul ei. Astfel, pe alocuri, „noua generație de politicieni” s-a dovedit a fi mai comunistă decât echipa lui Voronin.


O scurtă abatere de la subiect, dar absolut necesară în context: majoritatea participanților la vânătoarea din Pădurea Domnească, conform Comisiei de anchetă, au devenit vânători – fiți atenți! – acum un an-doi... Despre ce vorbește asta? Despre aceea că proaspeții vânători sunt cei veniți la treuca Puterii acum, deci e vorba de noua tagmă de boiernași intrați în slujba SISTEMULUI. Dacă SISTEMUL ar fi fost distrus, nu ar fi existat nici vânătoarea de tristă faimă.

După aceste reflecții, cu siguranță, vreun cititor (din cei care le știu și le pot face pe toate) mă va acuza că o fac pe deșteptul și pe viteazul de după război. Mă voi autocita pentru a dovedi că lucrurile nu stau deloc așa.

„Ne va învinge sistemul”?

Pe 12 noiembrie 2009 publicam un comentariu cu acest titlu în care aminteam că SISTEMUL, dacă nu e distrus, înghite națiuni, partide politice, șefi de state, mareșali, mari scriitori, ziariști, directori de școală, măturători de stradă. Aminteam în context și despre celebra mărturisire a ex-președintelui României Emil Constantinescu, care, refuzând să candideze încă pentru un mandat, a recunoscut că „l-a învins SISTEMUL”. Avertizam în acest comentariu că „înlocuirea conducerii politice comuniste a Moldovei cu una liberal-democratică, necomunistă și anticomunistă, nu a însemnat însă în niciun caz și înlocuirea Sistemului. „Sistemul a rămas, este puternic, nu atotputernic, iar situația actuală poate fi definită prin termenii revoluțiilor dintotdeauna: care pe care? Gravitatea momentului constă și în aceea că lupta „care pe care”. (...) Sistemul nu cedează. Sistemul creat de fostul regim. Această „verticală” este extraordinar de puternică și are capacitatea de a se regenera, de a „renaște din sine și prin sine”. E ca o șopârlă care, ca să supraviețuiască, își lasă coada. Sistemul („șopârla”) opune rezistență dârză la toate nivelurile; la ora actuală, însă, se pare că cea mai puternică rezistență acesta o opune la nivelul mediu, numit „raional”. Structurile raionale de conducere au fost „umplute” cu cadre comuniste. Aici se dă astăzi marea bătălie pentru democrație și viitorul european al Moldovei. Cadrele vechi se revopsesc, „se lipesc” de noua Putere ca timbrul de plic. Acest tip de „activiști” a fost definit magistral și foarte reușit de Voronin: „merzavțî” (nemernici). Din păcate, guvernul nu poate controla în totalitate situația la acest nivel. Semnalele alarmante ce ne parvin din teritoriu arată că vechea „șopârlă” raională „își lasă coada” și încearcă să se mențină la putere, compromițând astfel noua conducere politică centrală. (...) Sistemul creat de comuniști e în agonie și el poate fi învins prin solidaritatea noastră, a celor mulți și mici de la toate nivelurile „verticalei”, cu acele forțe politice ce și-au asumat în mod efectiv guvernarea”.

Nu mai citez. Cine ne citește pe site, poate da un link. Mi-am permis să citez pentru cititorii care ne citesc ziarul pe hârtie. Tot pentru aceștia reluăm încă un comentariu, care ne va ajuta să înțelegem mai bine lucrurile. Aici pun punct, fiind convins că un sistem ticăloșit este emanația (creatura) unei societăți ticăloșite.

Piei, Urgie! Teleportează-te


Arhivele nu ard: 12 noiembrie 2009
Miniștrii i-am schimbat. Dar sistemul?

...„Birocrația roșie, unsă cu toate alifiile, care a rămas încă din epoca lui Simion Grossu și care i-a slujit cu credință și pe Snegur, și pe Lucinschi, și pe Voronin, acum e gata să intre în serviciul noii Puteri. Conducerea Alianței le-a oferit un timp nepermis de mult pentru „meditare”, din care cauză mulți dintre vechii birocrați au înțeles că nu doar nu li se va întâmpla nimic, ci chiar că noua guvernare are nevoie de ei. Astfel, se naște o monstruoasă coaliție dintre vechi și nou care descurajează societatea, o lipsește de motivație, o înstrăinează de putere, deoarece lozinca schimbării, promisă în campania electorală, este compromisă. Păstrarea în funcție a vechii birocrații, îndeosebi a unor personalități de-a dreptul odioase, care au servit fostul regim, jignește societatea și este acea bombă cu efect întârziat pe care guvernarea și-o pune sub ea cu propria mânuță. Adevărul e că structurile statului fojgăiesc de activiști ai fostului partid de guvernământ, care torpilează orice inițiativă ce vine de sus, compromițând guvernarea. (...) Ei bine, Voronin a plecat, a plecat și Gurbulea… Dar ceilalți, executorii, n-au plecat! N-au plecat nici din Procuratură, nici din Învățământ, nici de la Interne… Ei continuă să activeze, ei formează acea masă critică despre care vorbeam mai sus că trebuie schimbată.

Actuala Putere încă nu a preluat puterea. Prin numirea unor noi miniștri și viceminiștri, nu deții puterea în această țară. Este o periculoasă iluzie, rătăcire pentru care vom plăti scump cu toții. Schimbând miniștrii, nu ai schimbat sistemul. Din câte îmi amintesc însă, în campania electorală, anume aceasta ni s-a promis - schimbarea sistemului, dar nu (numai) a actorilor”.

Nu am de adăugat nimic la ceea ce scriam în noiembrie 2009. Doar poate un singur „amănunt”: mulți dintre acei care ieri formau „crema” regimului comunist și băteau în mine pentru că îl critic pe Voronin, azi se află în serviciul Alianței și mă critică pentru că îl „atac” pe V. Filat. Iaca na!

Pieriți, urgiilor, teleportați-vă în neființă!  

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)