Astăzi 23 Iulie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:53
Abonamente

Constantin Tănase 19 Februarie 2013, ora 07:05    Din editia print

Marime Font

Piei, Urgie! Teleportează-te!

Parcă am fost teleportați în atmosfera anilor luminoși ai „vinerilor negre” ale lui Voronin! Te freci, zăpăcit, la ochi, îi deschizi, dar Urgia nu dispare.

 Citesc o știre, nu-mi vine a crede că e scrisă azi (adică ieri, 18 februarie 2013), mai strig o dată „Piei, Urgie!”, dar Urgia nu dispare. Citez: „Liberal-democraţii exprimă vot de neîncredere conducerii CNA, care a compromis reforma acestei instituţii importante în stat, dar şi valorile caracteristice unui stat de drept, acţionând la comandă politică. ...PLDM condamnă intentarea dosarelor politice la comanda unor politicieni şi partide". Exact aceste lucruri le condamna PLDM când era în opoziție, iar dosarele politice erau intentate la comanda PCRM. Ce se întâmplă, de ce se întâmplă?

Voi încerca să explic cum înțeleg eu lucrurile, nu înainte însă de a mai remarca un detaliu: protagoniștii intentării dosarelor politice la comandă sunt aceiași, cei din epoca „vinerilor negre”. Citez un punct de vedere în acest sens: „Privesc la televizor și văd imaginea unui personaj pre numele său Zumbreanu, despre care presa a scris că este finul lui Plahotniuc, care nu are în ochii noștri nicio iotă de credibilitate, îndeplinind o comandă politică chiar în ziua în care șeful său de partid urmează să fie destituit din prezidiul Parlamentului. Este imaginea întruchipată a unui individ care pe timpurile regimului comunist opera arestări ale oamenilor de afaceri pentru a le prelua businessul. În oglinda inversată observăm chipurile lui Mejinski și Gurbulea, Zubic și Papuc, ale ciracilor din Procuratură și Centrul de teroare responsabili pentru arestarea unor personalități notorii, dar mai cu seamă a tinerilor care au participat la evenimentele din 7 aprilie 2009”. Rog cititorul să rețină un lucru foarte important: cuvintele de mai sus au fost scrise acum câteva zile de un ziarist care în perioada „vinerilor negre” la televiziunea de tristă faimă EU(roșca)TV acorda servicii mediatice foarte generoase guvernării Voronin. Mai amintim cititorilor că respectivul autor care acum, chipurile, regretă „teroarea împotriva unor personalități notorii” din timpul lui Voronin atunci măcelărea seară de seară aceste personalități notorii și justifica teroarea împotriva lor...

Piei, Urgie!

Am reprodus acest citat nu din plăcerea de a „mă răcori”, ci pentru a încerca să ne lămurim ce se întâmplă și de ce se întâmplă...
Nu e etic să te autocitezi, îmi cer scuze, dar rog cititorul să dea dovadă de răbdare și înțelegere, fiindcă de data asta gestul este absolut motivat. E vorba despre SISTEM. Ceea ce se întâmplă azi e produsul SISTEMULUI TICĂLOȘIT moștenit de actuala guvernare de la comuniști, mai precis spus, preluat creator de actuala guvernare necomunistă. După debarcarea comuniștilor, noua guvernare proeuropeană, înțelegând că SISTEMUL e o găinușă de aur care face ouă de aur, l-a păstrat, umanizându-i înfățișarea: l-a îmbrăcat în frac european, i-a spălat cizmele de sânge și i-a pus pe cap joben în loc de „pilotkă”. Noua guvernare ne-a înșelat și, în loc să distrugă SISTEMUL TICĂLOȘIT, l-a preluat punându-l să lucreze în interesul ei. Astfel, pe alocuri, „noua generație de politicieni” s-a dovedit a fi mai comunistă decât echipa lui Voronin.


O scurtă abatere de la subiect, dar absolut necesară în context: majoritatea participanților la vânătoarea din Pădurea Domnească, conform Comisiei de anchetă, au devenit vânători – fiți atenți! – acum un an-doi... Despre ce vorbește asta? Despre aceea că proaspeții vânători sunt cei veniți la treuca Puterii acum, deci e vorba de noua tagmă de boiernași intrați în slujba SISTEMULUI. Dacă SISTEMUL ar fi fost distrus, nu ar fi existat nici vânătoarea de tristă faimă.

După aceste reflecții, cu siguranță, vreun cititor (din cei care le știu și le pot face pe toate) mă va acuza că o fac pe deșteptul și pe viteazul de după război. Mă voi autocita pentru a dovedi că lucrurile nu stau deloc așa.

„Ne va învinge sistemul”?

Pe 12 noiembrie 2009 publicam un comentariu cu acest titlu în care aminteam că SISTEMUL, dacă nu e distrus, înghite națiuni, partide politice, șefi de state, mareșali, mari scriitori, ziariști, directori de școală, măturători de stradă. Aminteam în context și despre celebra mărturisire a ex-președintelui României Emil Constantinescu, care, refuzând să candideze încă pentru un mandat, a recunoscut că „l-a învins SISTEMUL”. Avertizam în acest comentariu că „înlocuirea conducerii politice comuniste a Moldovei cu una liberal-democratică, necomunistă și anticomunistă, nu a însemnat însă în niciun caz și înlocuirea Sistemului. „Sistemul a rămas, este puternic, nu atotputernic, iar situația actuală poate fi definită prin termenii revoluțiilor dintotdeauna: care pe care? Gravitatea momentului constă și în aceea că lupta „care pe care”. (...) Sistemul nu cedează. Sistemul creat de fostul regim. Această „verticală” este extraordinar de puternică și are capacitatea de a se regenera, de a „renaște din sine și prin sine”. E ca o șopârlă care, ca să supraviețuiască, își lasă coada. Sistemul („șopârla”) opune rezistență dârză la toate nivelurile; la ora actuală, însă, se pare că cea mai puternică rezistență acesta o opune la nivelul mediu, numit „raional”. Structurile raionale de conducere au fost „umplute” cu cadre comuniste. Aici se dă astăzi marea bătălie pentru democrație și viitorul european al Moldovei. Cadrele vechi se revopsesc, „se lipesc” de noua Putere ca timbrul de plic. Acest tip de „activiști” a fost definit magistral și foarte reușit de Voronin: „merzavțî” (nemernici). Din păcate, guvernul nu poate controla în totalitate situația la acest nivel. Semnalele alarmante ce ne parvin din teritoriu arată că vechea „șopârlă” raională „își lasă coada” și încearcă să se mențină la putere, compromițând astfel noua conducere politică centrală. (...) Sistemul creat de comuniști e în agonie și el poate fi învins prin solidaritatea noastră, a celor mulți și mici de la toate nivelurile „verticalei”, cu acele forțe politice ce și-au asumat în mod efectiv guvernarea”.

Nu mai citez. Cine ne citește pe site, poate da un link. Mi-am permis să citez pentru cititorii care ne citesc ziarul pe hârtie. Tot pentru aceștia reluăm încă un comentariu, care ne va ajuta să înțelegem mai bine lucrurile. Aici pun punct, fiind convins că un sistem ticăloșit este emanația (creatura) unei societăți ticăloșite.

Piei, Urgie! Teleportează-te


Arhivele nu ard: 12 noiembrie 2009
Miniștrii i-am schimbat. Dar sistemul?

...„Birocrația roșie, unsă cu toate alifiile, care a rămas încă din epoca lui Simion Grossu și care i-a slujit cu credință și pe Snegur, și pe Lucinschi, și pe Voronin, acum e gata să intre în serviciul noii Puteri. Conducerea Alianței le-a oferit un timp nepermis de mult pentru „meditare”, din care cauză mulți dintre vechii birocrați au înțeles că nu doar nu li se va întâmpla nimic, ci chiar că noua guvernare are nevoie de ei. Astfel, se naște o monstruoasă coaliție dintre vechi și nou care descurajează societatea, o lipsește de motivație, o înstrăinează de putere, deoarece lozinca schimbării, promisă în campania electorală, este compromisă. Păstrarea în funcție a vechii birocrații, îndeosebi a unor personalități de-a dreptul odioase, care au servit fostul regim, jignește societatea și este acea bombă cu efect întârziat pe care guvernarea și-o pune sub ea cu propria mânuță. Adevărul e că structurile statului fojgăiesc de activiști ai fostului partid de guvernământ, care torpilează orice inițiativă ce vine de sus, compromițând guvernarea. (...) Ei bine, Voronin a plecat, a plecat și Gurbulea… Dar ceilalți, executorii, n-au plecat! N-au plecat nici din Procuratură, nici din Învățământ, nici de la Interne… Ei continuă să activeze, ei formează acea masă critică despre care vorbeam mai sus că trebuie schimbată.

Actuala Putere încă nu a preluat puterea. Prin numirea unor noi miniștri și viceminiștri, nu deții puterea în această țară. Este o periculoasă iluzie, rătăcire pentru care vom plăti scump cu toții. Schimbând miniștrii, nu ai schimbat sistemul. Din câte îmi amintesc însă, în campania electorală, anume aceasta ni s-a promis - schimbarea sistemului, dar nu (numai) a actorilor”.

Nu am de adăugat nimic la ceea ce scriam în noiembrie 2009. Doar poate un singur „amănunt”: mulți dintre acei care ieri formau „crema” regimului comunist și băteau în mine pentru că îl critic pe Voronin, azi se află în serviciul Alianței și mă critică pentru că îl „atac” pe V. Filat. Iaca na!

Pieriți, urgiilor, teleportați-vă în neființă!  

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:08

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:01

Cartea unui autor de bestseller din Israel, a fost tradusa in Rusia omițându-se fragementul despre ”Putin minicinosul” și distorsionându-se capitolul despre invazia din Crimeea.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)